מקרים של עודף משקל או השמנת יתר גורמים ל-4 מיליון מקרי מוות בשנה ואחוזי ההצלחה של ירידה במשקל לא מרשימות בלשון המעטה. על פי הנתונים, רק 10% מהנשים שהצליחו להוריד במשקל אכן הצליחו לשמור על המשקל החדש לאורך זמן. על כל קילוגרם שיורד אנחנו משלמים באינסוף אכזבות, יזע ודמעות, ולאורך הדרך יש לא מעט רגעים של יאוש, עד הפעם הבאה.
על פי המרכז לבקרת מחלות מדבקות בארה"ב, 55% מהנשים ו-34% מהגברים יורדים ועולים במשקל בתהליך מחזורי שקיבל את הכינוי 'דיאטת יו-יו'. לא מדובר רק במבוגרים - גם בני נוער, ואף ילדות שמושפעות ממודלים לא מציאותיים החל מבובות ברבי ועד תמונות מרוטשות של כוכבות רשת, עלולות למצוא את עצמן בלופ המתיש. ככל שהמסלול לירידה במשקל מתחיל בגיל צעיר יותר, כך יש יותר הזדמנויות לאורך השנים לעלות ולרדת ולעלות שוב ושוב. בכל פעם שזה קורה, כמובן שהתסכול עולה והנזקים הרגשיים והבריאותיים גוברים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
למה עולים במשקל שוב ושוב?
המונח 'דיאטת יו-יו' הוטבע על ידי ד"ר קֶלי בְּראוּנֶל, כשהתנודות מטה-מעלה של משחק היו-יו שימשו לו כדימוי. התנודות במשקל יכולות להיות קטנות ולנוע בין 3 ל-5 קילוגרם ועד עלייה של 25 קילוגרם ואף יותר. פעמים רבות, כמו כדור טניס שנחבט בקרקע ומקבל תנופה לעוף חזרה עוד יותר גבוה, כך גם במהלך פרק ב' של הדיאטה, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו עם כמה ק"ג נוספים, מאז הסיבוב האחרון.
תחושת האכזבה אל מול דיאטה שלא צלחה יכולה לגרום לאכילת יתר, בנוסף, ירידה במשקל גורמת לאיבוד מסת שרירים ורקמות שומן במהלך השלב הראשוני של אובדן המשקל, בעיקר בדיאטות מהירות שלא כוללות שינוי אמיתי בהרגלי התזונה, לכן העלייה חזרה במשקל יכולה להיות מהירה ביותר עקב הצורך של הגוף להחזיר לעצמו שומן שאבד (על חשבון השרירים).
עוד ב-mako בריאות:
>> האם צומות ארוכים אכן בריאים?
>> דיאטות הצום הכי פופולריות
>>מה תורם לקמטים על הפנים?
הסכנות הבריאותיות של דיאטת יו יו
מעבר לחוויה הסיזיפית והמתישה, בכל פעם שאנחנו עולים שוב במשקל, מתרחשים שינויים קטנים בגוף. חוקרים סבורים שעם הזמן, כל השינויים האלו יכולים להסתכם בסיכונים בריאותיים חמורים:
מחלות לב. במחקר שנערך בשנת 2019 בשיתוף איגוד הלב האמריקאי נמצא קשר בין היסטוריה של דיאטות מרובות לניקוד נמוך יותר במדדים של כולסטרול, לחץ דם, סוכר, ועוד. מעבר לקשר הכללי בין הדברים, נמצא כי כל 'סיבוב' נוסף של דיאטה היה קשור לירידה נוספת בציון הכללי למחלות לב. החוקרים מציינים כי בנוסף להשגת משקל בריא, שמירה על משקל גוף 'עקבי' עשויה להיות חשובה להורדת הסיכון למחלות לב.
סוכרת. מחקר קוריאני שבחן כמעט 5,000 נבדקים שאינם סוכרתיים מצא כי לאחר 4 שנים, אלו שעברו הכי הרבה דיאטות היו בסיכון מוגבר לפתח סוכרת. מטא אנליזה שפורסמה בשנה שעברה מאששת את העבודה שאצל אנשים בעלי משקל ממוצע, דיאטות חוזרות מגבירות את הסיכון לפתח סוכרת.
מסת שריר נמוכה. מחקר שנערך בשנת 2019 מצא, כי לאנשים עם "מחזורי משקל חמורים" יש סיכוי גבוה פי 6 לסבול ממסת שריר נמוכה, וסיכון גבוה פי חמישה לפתח סרקופניה, הפרעה בשרירים שעלולה לגרום בזקנה לנפילות ושברים.
אבני מרה. משקל גבוה מהווה גורם סיכון להתפתחות של אבנים בכיס המרה, אך דו"ח שפורסם מציין, כי גם ירידה ועלייה חוזרת במשקל עלולה להגביר את הסיכון. "תנודות גדולות של משקל הגוף, במיוחד בשלב החזרה למשקל הקודם, רגישות במיוחד להצטברות שומן הגוף והתפתחות של הפרעות מטבוליות, כולל עמידות לאינסולין, ובכך עשויות להקל על יצירת אבני מרה", נכתב בדו"ח.
המחיר הפסיכולוגי של תנודות במשקל
מחקר גדול שנערך בשנת 2020 מצא, כי ככל שאדם מנסה יותר פעמים במהלך חייו לרדת במשקל כך הוא יחווה לאורך זמן יותר תסמינים דיכאוניים. החוקרים מתארים את הגורם האחראי לכך כ'סטיגמת המשקל הפנימי', קול פנימי שגורם לתחושת בושה בכל פעם שיש עלייה במשקל. יתירה מכך, עצם העובדה שחווינו כבר בעבר ירידה במשקל יכולה להגביר את הלחץ לקראת הסיבוב הבא של הדיאטה - 'הרי כבר עשינו את זה בעבר אז בטוח שאנחנו יכולים שוב', למרות שהתנאים גם הם משתנים כמו נשים אחרי לידה, שינויים בחילופי חומרים ועוד. המדיה החברתית מקצינה עוד יותר את הלחץ לשמור על התהליך - אחרי שפרסמנו תמונות שלנו שמציגות אותנו במשקל מחמיא, זה עלול להיות מביך ואף משפיל 'לצאת לאור' עם משקל גבוה יותר ממה שהעוקבים שלנו מכירים.
לסיכום, ירידה במשקל הוא תהליך מבורך שימנע מאיתנו מחלות רבות לטווח הארוך, אך חיוני לתכנן אותו מראש באופן יסודי, תוך שינוי אמיתי של הרגלי התזונה ופיקוח על תהליך הדרגתי ומאוזן שיבטיח את קיומו באופן מבטיח ויעיל.