בשנים האחרונות צובר הסלק פופולריות רבה כמשפר ביצועים בקרב ספורטאים. הוא עשיר בחנקות (ניטראטים) שמספקות את היתרונות הבריאותיים המאפשרים לו להשפיע ולשפר את הביצועים. למעשה, שיפור הביצועיים הספורטיביים מתקיים בזכות הנוכחות הגבוהה של מולקולות תחמוצת החנקן שנוצרות עם אכילת הסלק. כאשר אנחנו אוכלים סלק החנקות שבו הופכות על ידי חיידקי הרוק לניטריט, הניטריט הופך בחומציות הקיבה לתחמוצת החנקן שנספגת במחזור הדם.

מולקולות אלו, הנוצרות עם אכילת סלק, מופיעות בגופנו בצורת גז וגורמות להרפיית השרירים וכתוצאה מכך להרחבת כלי דם. ככל שכלי הדם רחבים יותר הם מאפשרים הובלת דם גדולה יותר הנדרשת לשרירים בעת פעילות גופנית עצימה. בזכות כך השרירים מקבלים יותר חמצן, מפנים יותר פחמן דו-חמצני ומורידים את קצב התעייפות השריר ודוחים את הגעתו לתשישות.

יתרונות הסלק

ביצועים טובים יותר - צריכת מיץ סלק מספקת יתרונות ביצועים לספורטאים. במבחן זמן שהתבצע במטה-אנליזה ב-2020 נמצא שב-16.1 קילומטרים (10 מייל), הרווח שיוחס לצריכת מיץ סלק היה שווה ל-48 שניות יתרון.

שיפור התשישות - תוספת של סלק וירקות אחרים העשירים בחנקה משפרים את זמן התשישות של ספורטאים ב-25.3 שניות בממוצע ואת המרחק שעברו ב-163 מטרים.

חיזוק השרירים -  לסלק יש השפעה ישירה על חוזק השרירים, באימוני כוח תועדה עלייה של 5% ביכולתם של ספורטאים להרים משקל.

המון בריאות - בנוסף ליתרונות הספורטיביים, צריכת מיץ סלק יכולה להוריד את לחץ הדם ולחזק את האזור במוח האחראי לשליטה על תנועות הגוף ותפקוד קוגניטיבי.

פיטר פלצ'יק, ג'ודו (צילום: הוועד האולימפי בישראל)
מה הסוד שלך? אולי סלק? פאלצ'יק | צילום: הוועד האולימפי בישראל

 יש גם חסרונות

צריכה מוגברת של סלק יכולה לגרום לפעילות מוגברת של מערכת העיכול, עד למצב של שלשולים. לכן מומלץ להתחיל לצרוך אותו עוד בזמן האימונים, כדי להבין כיצד הגוף שלכם מגיב ולא לגלות את זה ביום התחרות. בנוסף, חשוב לזכור שצריכת סלק צובעת את השתן והצואה באדום ומטשטשת את צבעם המקורי. אם זה קורה - אל תילחצו.

המכון האוסטרלי לספורט (AIS) סיווג את הסלק כתוסף תזונה המשויך לקבוצה A, כלומר שישנה עדות מדעית חזקה לשימוש בו במצבים מסוימים בספורט. לפי AIS תוספת סלק יכולה להועיל לפעילות גופנית, כשמדובר באימונים ואירועים תחרותיים הנמשכים בין 30-4 דקות וגם בענפי ספורט קבוצתיים שבהם יש אימונים עצימים המרחשים לסירוגין.

סלק (צילום: vlasidis, Istock)
סלק - טוב לספורטאים | צילום: vlasidis, Istock

איך מומלץ לצרוך סלק?

בין שמדובר במיץ, אבקה או באכילת השורש בשלמותו - לצורך שיפור ביצועים הסלק, צריך להכיל בין 350-600 מ"ג של חנקה. ישנם מספר מיצים מרוכזים זמינים בשוק ועד לא מזמן ראינו ספורטאים שטסים לתחרויות עם מסחטה למיצים קשים. כ-100 גרם סלק מכיל כ-250 מ"ג חנקה, כך שצריך לצרוך לפחות 200 גרם סלק אפוי כדי לקבל את הכמות. אין הוכחה שצורת ההכנה משפיעה על רמות החנקה, כך שאין העדפה לצריכתו בצורות השונות. כדי שיהיה זמן לחנקות להפוך לחנקן אוקסיד ולהיספג בזרם הדם יש לצרוך את הסלק כשעתיים - שלוש שעות לפני האימון או התחרות.

בשורה התחתונה, אף שהסלק עשוי לסייע לביצועים, אל תשכחו לוודא שיש גם מספיק פחמימות וחלבונים, ושתיית מים מספקת כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר.

 

הכותבת היא סימה פלג, דיאטנית קלינית ותזונאית ספורט, מכבי שירותי בריאות, מחוז דרום