תפריטי דיאטה רבים כוללים מאכלים המוגדרים כמשביעים לאורך זמן; בדגש על חלבונים כמו עוף ודגים וגם קטניות כמו עדשים ושעועית. ההנחה היא שאם נהיה שבעים, לא נאכל הרבה וכך נרד במשקל. אבל מחקר חדש מצא שזה לא כזה פשוט – למעשה, אין קשר בין תחושת השובע לכמות הקלוריות שאתם צורכים.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר נעשה באוניברסיטת שפילד שבאנגליה ומצא שאכילת מזונות המוגדרים כמשביעים, לא משנה את כמות הקלוריות שאנחנו צורכים. החוקרים בחנו 462 ניסויים מדעיים שנעשו בנושא וגילו שבמרבית המחקרים, מידת הרעב לא השפיעה על כמות הקלוריות שנצרכה.
ד"ר ברנרד קורף, שהוביל את המחקר, הסביר: "תעשיית המזון מלאה במוצרים שמשווקים על בסיס הטענה שהם מסוגלים להשפיע על הרעב. למרות שייתכן כי טענות אלה נכונות, אין להסיק מכך שמידת הקלוריות הנצרכת תופחת כתוצאה מכך. לדוגמה, אתם יכולים לאכול ארוחה שאמורה להשביע אתכם לאורך זמן, אבל בכל זאת תמצאו את עצמכם צורכים כמות גבוהה של קלוריות זמן קצר לאחר מכן".
על פי המחקר, ב-51.3 אחוזים מכלל הניסויים שנבחנו, לא נמצא קשר בין רעב לצריכה קלורית. רק שישה אחוזים מהניסויים הצביעו על קשר ישיר בין צריכת קלוריות לרעב. ובקיצור – לאכול מזון שמשביע לאורך זמן עלול לסייע לכם לאכול פחות אבל ממש לא מבטיח שתרדו במשקל בעקבות זאת. החוקרים הסיקו כי נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין גורמים אחרים שעשויים להשפיע על כמות הקלוריות שאנו צורכים. כמו כן, החוקרים מקווים בעתיד לעבוד עם חברות מזון במטרה לפתח מוצרים שלא רק משווקים כדיאטטיים, אלא מוצרים שהם באמת יעילים לתחושת שובע.
עוד ב-mako בריאות:
>> בחנו את עצמכם: כמה אתם יודעים על הפין?
>> למה כפיפות בטן לא באמת יעצבו לכם ריבועים?
>> לא תאמינו מה יכול לגרום לאנשים להתאהב בכם
הגורם העיקרי להשמנה: אכילה לא מודעת
הגר שפר, נטורופתית ומומחית לתזונה ודיאטה, מסכימה עם מסקנות החוקרים. "ישנן הרבה השפעות על כמות הקלוריות מעבר לסוג המזון וכמות הסיבים שבו. לחץ ומתח יומי; רמת ההתעסקות שלנו עם התפריט והאכילה – ככל שמתעסקים בזה יותר ומחשבים מה וכמה אכלנו, כך נעשים רעבים יותר; אכילה תוך צפייה בטלוויזיה או תוך עבודה ברוב המקרים גורמת לאכילת יתר; ואכילה מתוך צמא – אם לא שותים, לעתים מבלבלים בין רעב לצמא ואז השפעת השובע על הארוחה הקודמת לא משפיעה".
שפר טוענת כי מה שמשפיע הכי הרבה על כמות הקלוריות הנצרכת, היא אכילה לא מודעת. "כשאוכלים אכילה מהירה מבלי להתחבר או לחשוב על מנגנון הרעב, לא מספיקים בכלל להרגיש אם אכלנו יותר מדי היא סיבה מצוינת לאכול יותר בלי קשר לסוג המזון שאכלנו בארוחה הקודמת וכמה הוא אמור היה להשביע אותנו".
כל הסיבות הללו משפיעות על כמות האוכל שאנו אוכלים והן מסבירות מדוע צריכה קלורית לא תמיד קשורה לכמה המזון היה משביע. "לכן, אני משלבת במפגשים שאני מקיימת הרבה קואוצ'ינג ומדגישה את חשיבות הרגלי האכילה והחיבור לגוף, הרבה מעבר לכמה קלוריות או סיבים תזונתיים יש במזון".