הקפה השחור הוא אחד המשקאות הפופולריים ביותר בעולם, ולא בכדי. מעבר לטעמו העשיר והמרענן, מחקרים מדעיים מצביעים על שורה של יתרונות בריאותיים הקשורים לצריכתו. כשהוא נצרך בצורה מבוקרת ונכונה, מדובר במשקה דל קלוריות, עתיר נוגדי חמצון ובעל השפעות חיוביות רבות על מערכות הגוף השונות.

קפה שחור הוא משקה שמופק מפולי קפה קלויים, טחונים ומבושלים במים, ללא תוספות כמו חלב, סוכר או ממתיקים. הוא מהווה את הבסיס לסוגים רבים של קפה, אך כשהוא נשאר "טהור", ללא תוספות, הוא שומר על ערכו הקלורי הנמוך – לרוב פחות מ-5 קלוריות לכוס.

למה הוא בריא לנו?

שיפור התפקוד המוחי והגברת ערנות

הקפאין שבקפה הוא חומר ממריץ טבעי, הפועל על מערכת העצבים המרכזית. הוא חוסם קולטנים של אדנוזין – כימיקל שגורם לתחושת עייפות – ובכך מעלה את רמות הדופמין והנוראפינפרין במוח. התוצאה: שיפור בזיכרון, בריכוז, במצב הרוח ובזמן התגובה. לכן, צריכה מתונה של קפה יכולה לשפר ביצועים מנטליים ופיזיים בטווח הקצר, במיוחד בזמנים של עייפות.

תמיכה בבריאות המטבולית וניהול משקל

קפאין מגביר את קצב חילוף החומרים (מטבוליזם) ועשוי להגביר את קצב שריפת השומנים בגוף. שתיית קפה לפני פעילות גופנית אף יכולה לשפר את הביצועים הספורטיביים על ידי עידוד ייצור אנרגיה וזירוז שריפת שומן.

הפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2

מחקרים רבים הראו קשר בין צריכת קפה לבין ירידה בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 – מחלה כרונית שמתאפיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם ועמידות לאינסולין. מרכיבים מסוימים שבקפה, כולל נוגדי חמצון וחומצות כלורוגניות, עשויים לשפר את רגישות התאים לאינסולין ולסייע באיזון רמות הסוכר בדם.

המדריך לחשיבה חיובית (צילום: Look Studio, shutterstock)
אפילו תורם להפחתת דיכאון | צילום: Look Studio, shutterstock

הגנה מפני מחלות מוח ניווניות

שתיית קפה תורמת לירידה בסיכוי לפתח מחלות ניווניות של המוח כמו פרקינסון ואלצהיימר. ההשפעה המשמרת של הקפאין על הפעילות המוחית והמאפיינים נוגדי-הדלקת של נוגדי-החמצון שבקפה עשויים לתרום להאטת תהליכי ניוון עצבי.

תמיכה בבריאות הכבד

קפה שחור עשוי להגן על הכבד מפני מחלות כרוניות. צריכה קבועה של 3–4 כוסות קפה ביום תורמת להפחתה בסיכוי לסבול משחמת כבד, דלקת כבד כרונית ואפילו סרטן כבד. ייתכן שהסיבה לכך נעוצה בהשפעה נוגדת דלקת של רכיבים בקפה, שעל פי מחקרים מסוימים ביכולתם לעכב הצטברות של שומן בכבד.

שיפור מצב הרוח והפחתת הסיכוי לדיכאון

קפאין מעורר הפרשת דופמין וסרוטונין – נוירוטרנסמיטורים התורמים לתחושת שמחה ורווחה נפשית. מחקרים מצאו ששתיית מספר כוסות קפה ביום תורמת להפחתה בסיכוי לדיכאון, ואפילו לירידה בסיכוי להתאבדות. עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר בגורם תומך ולא בתרופה.

_OBJ

השפעה מיטיבה על בריאות הלב

בעבר הקפה נחשב כמזיק ללב, אך מחקרים עדכניים מצביעים על כך ששתייה מתונה דווקא יכולה לתרום להפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב ושבץ מוחי. קפה עשוי לשפר את תפקוד כלי הדם ולסייע באיזון לחץ הדם (בטווח הארוך), אם כי אצל אנשים רגישים הקפאין עלול להעלות את לחץ הדם בטווח הקצר.

 

לסיכום: קפה שחור הוא לא רק תענוג קולינרי – אלא גם משקה בעל יתרונות בריאותיים: הוא מסייע לגוף ולמוח לתפקד טוב יותר, ויכול לתרום להגנה מפני מחלות כרוניות, לצד תהליכים מטבוליים בריאים. עם זאת, מומלץ לצרוך אותו במתינות – עד 3–4 כוסות ביום. במקרה של מצבים בריאותיים מיוחדים או רגישות לקפאין, יש להתייעץ עם איש מקצוע רלוונטי.

 

הכותבת היא מיכל סוקמן, דיאטנית מחוז מרכז, מכבי שירותי בריאות

 

 

 

* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.