הוא משמש בעיקר להכנת תבשילים ומרקים, אך מסתבר ששורש פטרוזיליה הוא אחד הירקות המומלצים ביותר לצריכה. השורש הלבן הזה מכיל שפע של רכיבים תזונתיים – החל מוויטמינים ונוגדי חמצון עד לחומצה פולית התומכת בפעילות מערכת הלב. הנה חמשת היתרונות העיקריים שלו.

מחזק את מערכת החיסון ותורם להגנה על התאים

שורש פטרוזיליה עשיר בוויטמין C, נוגד חמצון חזק שמסייע לגוף להילחם בזיהומים ולהגן על התאים מפני נזקי רדיקלים חופשיים. כוס אחת של שורש פטרוזיליה מספקת לגוף עד 50% מהכמות היומית המומלצת שלו, מה שבפועל תורם לחיזוק מערכת החיסון ושיפור תהליכי ייצור הקולגן בגוף. שילובו בתפריט היומי תורם לבריאות העור, העצמות והרקמות ומסייע בהפחתת דלקות כרוניות.

מסייע בתפקוד הכליות והכבד

שורש הפטרוזיליה מכיל רכיבים פעילים כגון פוליפנולים, כלורופיל ואפיול, התורמים לתפקוד תקין של הכליות והכבד. הפוליפנולים והכלורופיל מסייעים לנטרול רדיקלים חופשיים ומשפרים את תהליכי הניקוי שמבצע הכבד. אפיול, לעומת זאת, מוכר כבעל תכונות משתנות טבעיות, המגבירות את הפרשת הנוזלים דרך הכליות, מה שתורם גם כן לסילוק רעלים ומלחים עודפים מהגוף. חשוב לציין כי רוב המחקרים אודות רכיבים אלו נערכו במודלים של בעלי חיים ובתנאי מעבדה, ולכן יש להמתין לאישוש נוסף באמצעות מחקרים קליניים בקרב בני אדם.

איך עושים טבעונות בריאה? (צילום: RossHelen, shutterstock)
מבשלים? אל תשכחו להוסיף קצת שורשים לעסק | צילום: RossHelen, shutterstock

מסייע בהפחתת דלקות בגוף

שורש פטרוזיליה מכיל כמות גבוהה של אפיגנין ורכיבים אנטי-דלקתיים נוספים הידועים ביכולתם לעכב ייצור של ציטוקינים ואנזימים פרו-דלקתיים. בזכות השפעתם, רכיבים אלו מסייעים להפחתת תהליכים דלקתיים שעלולים להוביל להתפתחות של מחלות כרוניות כמו דלקת מפרקים, טרשת עורקים ומחלות לב.

מסייע בשמירה על בריאות מערכת העיכול ומשרה תחושת שובע

שורש פטרוזיליה מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים – כ-3.3 גרם סיבים לכל 100 גרם – המספקים כ-13%-18% מהצריכה היומית המומלצת של סיבים לאדם בוגר. סיבים אלה תורמים לשיפור תנועתיות המעיים, להפחתת עצירות ולתחושת שובע ממושכת יותר, מה שעשוי לסייע בשליטה על משקל הגוף.

אוכלים סלט במסעדה (צילום: שאטרסטוק)
תורם לתחושת שובע | צילום: שאטרסטוק

תומך בבריאות הלב וכלי הדם

חומצה פולית (ויטמין 9B) היא אחד המרכיבים המשמעותיים בשורש הפטרוזיליה, והיא חיונית לשמירה על תפקוד תקין של הלב וכלי הדם. מחקרים מצביעים על כך שחומצה פולית מסייעת בהפחתת רמות הומוציסטאין בדם – חומר שעלול לגרום לנזקים לדפנות כלי הדם ולהגביר את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות.

 

 זיו זפרני הוא דיאטן קליני וספורט