גזר הוא מרכיב מוכר ואהוב שמככב במטבח של רבים. אפשר לגרד אותו ולהוסיף לסלט ירקות טרי, ניתן לשלב אותו בפשטידות, בלביבות ואפילו בעוגות. סלט גזר קצוץ עם מיץ תפוזים מעניק לגוף בוסט של נוגדי חמצון. הוא מתאים גם לשילוב במרקים או באנטיפסטי חגיגי והוא פופולרי הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים. ניתן לצרוך חי או מבושל וליהנות מערכו התזונתי הגבוה. כמה גבוה? ככה:
עשיר בוויטמינים
הגזר עשיר בוויטמינים חיוניים לבריאות: הוא מכיל כמות גדולה של ויטמין A שמסייע לראיית לילה. מחסור בוויטמין זה אף עלול לגרום לעיוורון לילה. מלבד העובדה שהוא חיוני לראייה, ויטמין זה חשוב לתפקוד מערכת החיסון וגם הכרחי לתהליך הגדילה בתקופת העוברות ובגיל הילדות. ויטמינים נוספים בגזר הם ויטמין bB החיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים, העיכול, לשמירת מתח השרירים ולחילוף חומרים תקין; וויטמים C החיוני למבנה רקמות החיבור בגוף ותפקודן - להחלמת פצעים, חבלות, לספיגת הברזל מהמזון ועוד. כמו כן, הגזר מכיל חומצה פולית השייכת לקבוצת ויטמינים מסוג B והיא הכרחית למניעת מומים ולהתפתחות מערכת העצבים בעוברים.
עשיר במינרלים
הגזר עשיר מאוד בתכולת המינרל אשלגן, זאת בנוסף למינרלים נוספים שהוא מכיל כדוגמת זרחן, נתרן וסידן. האשלגן חיוני לתפקוד הלב וכלי הדם והוא תורם להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם ולתחלואת לב וכלי דם.
עשיר בנוגדי חמצון
כמה מהרכיבים התזונתיים של הגזר הופכים אותו למקור עשיר לנוגדי חמצון כמו ויטמין C וויטמין E. הרכיבים העיקריים שפעילים כנוגדי חמצון נוספים הם מספר סוגים של קרוטנואידים (נוגדי חמצון), ששייכים למשפחה של צבענים – פיגמנטים שאחראים על צבעו הכתום של הגזר. אלה תורמים להאטת תהליכי הזדקנות, לתפקוד מערכת החיסון ואף להפחתת הסיכון לסוגי סרטן ושבץ מוחי.
אף שבצורתו המבושלת הגזר מאבד מתכולת ויטמין ה-C שבו, דווקא תכולת נוגדי החמצון אינה נהרסת בחום וזמינותם אף עולה. צריך לשים לב לצריכה עודפת של גזר וירקות כתומים שמכילים בטא קרוטאן, ביניהם דלעת ובטטה. עודף בטא קרוטן גורם לעור להיות צהבהב-כתמתם (קרוטנמיה) משום שהוא נאגר בגוף.
סיבים תזונתיים
הגזר עשיר בסיבים תזונתיים שתורמים לתהליך העיכול ולפעילות תקינה של מערכת העיכול. סיבים אלה תורמים לתחושת שובע. נוסיף לזה את העובדה שהגזר דל מאוד בקלוריות (כ-25 קלוריות לגזר בינוני), והנה לכם ירק אידאלי לשמירה על המשקל.
מה לגבי גזר גמדי?
בניגוד לסברה, לא מדובר בגזר בעל מידות קטנות במיוחד, אלא בגזר רגיל שנחתך באופן מיוחד. לפיכך, גם גזר מסוג זה מכיל את אותם הערכים התזונתיים שבגזר הרגיל.
הכותבת היא יעל חן – רביע, דיאטנית בכירה של הכללית