מה השינוי שעשה משרד הבריאות בקריטריונים לקבלת התרופה?
משרד הבריאות הנחה להגביל את מתן התרופה "אוזמפיק" תוך יצירת קריטריונים חדשים. על פי ההנחיה החדשה, רק אנשים הסובלים מהשמנה עם מדד מסת גוף (BMI) 30 ומעלה בלבד, שביקרו לפחות 3 פעמים אצל דיאטן, ונטלו תרופה מדור קודם שלא הדגימה אפקטיביות מספיקה בתהליך הירידה במשקל, יוכלו לקבל את "אוזמפיק". צריך לזכור שלהנחיות אלו אין כל ביסוס מדעי ואף מדינה אחרת בעולם לא קבעה קריטריונים כאלו לקבלת התרופה. משרד הבריאות למעשה הגביל לא רק את סוג המטופלים שיקבלו את התרופה "אוזמפיק" אלא גם את המינון של התרופה ובכך הופך אותה לפחות אפקטיבית לירידה במשקל.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה זו התרופה "אוזמפיק" ואיך היא קשורה לסוכרת?
"אוזמפיק" היא תרופה שפותחה במטרה לאזן חולים עם סוכרת מסוג 2. התרופה מכילה את החומר הפעיל "סמגלוטייד". תרופה זו משתייכת למשפחה חדשה של תרופות שנקראות GLP-1. תרופות אלו מחקות פעילות של הורמון מסוים בגוף, ובכך מגבירות את הפרשת האינסולין בתגובה לארוחות ולעלייה ברמות הגלוקוז בדם. בנוסף, תרופות אלו מפחיתות את רמות הגלוקגון (הורמון שמעלה את רמות הסוכר בדם), מאיטות את התרוקנות הקיבה ומסייעות לירידה במשקל. אוזמפיק במינון של 1 מ"ג היא תרופה שמיועדת לחולים עם מחלת הסוכרת. כאשר התרופה ניתנת במינון גבוה יותר של 2.4 מ"ג היא משמשת לטיפול בהשמנה, ומסייעת משמעותית לירידה במשקל.
עד כמה התרופה הזו אפקטיבית?
במחקר האחרון שפורסם בכתב העת היוקרתי ביותר בעולם הרפואה (NEJM) נמצא שהטיפול בתרופה "אוזמפיק" במינון 2.4 מ"ג הצליח להוכיח ירידה משמעותית של כמעט פי 5 במשקל הגוף לעומת אנשים שקיבלו תרופת דמה (פלסבו). על פי הממצאים נמצאה גם ירידה משמעותית במדד מסת הגוף, בערכי הסוכר, בהיקף המותנים ובערכי הכולסטרול.
האם מטופלים קיימים עלולים להיפגע?
סביר להניח שמטופלים קיימים לא ייפגעו בטווח הקרוב, ומי שכבר נוטל את התרופה, יוכל להמשיך לקחת אותה. יחד עם זאת, לאור ההנחיות הסותרות למתן הטיפול, רופאים רבים מסרבים לרשום את התרופה ורוקחים מסרבים להנפיק אותה למטופלים, ובכך נקטע הרצף הטיפולי במחלה, דבר העלול לפגוע בעתיד גם במטופלים קיימים.
ממתי ההנחיה הזו תקפה?
הנחיה זו נכנסה לתוקף החל מסוף שבוע שעבר, לאחר הודעה שהפיצה ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות למנהלים הרפואיים בקופות החולים.
מה הסיבה למחסור בתרופה?
על פי הודעה של חברת התרופות שהופצה למשרד הבריאות וקופות החולים, לא נטען כי יש מחסור כעת בתרופה – לא בארץ ולא בעולם. עם זאת, לטענת החברה בישראל, לאור הביקוש הגבוה של התרופה להרזיה, ייתכן ויהיה צפי כזה בעתיד ולכן הם נוקטים בצעדי צמצום החל מעכשיו.
אם התרופה לא רשומה בישראל, איך היה ניתן לתת אותה?
התרופה אומנם לא רשומה בישראל אבל כבר אושרה על ידי רשויות אחרות בעולם כמו מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). בישראל התרופה ניתנת תחת אישור פרטני ומיוחד של משרד הבריאות שנקרא טופס 29ג. בטופס זה רשאים רופאים לנפק מרשם לתרופה שאינה רשומה יחד עם בקשה חריגה למשרד הבריאות לאישורה מחוץ להתוויות המקוריות.
האם יש אפשרויות טיפוליות בזריקות אחרות?
ישנן אפשרויות טיפול תרופתיות מגוונות לירידה במשקל. השמנה היא מחלה עם דרגות חומרה שונות, ויש להתאים את הטיפול התרופתי על פי שיקול דעת רפואי. עם זאת, במקרים רבים, רופאים שאינם מתמחים בטיפול במחלת ההשמנה, אינם מכירים את מנעד התרופות הקיימות לטיפול בהשמנה ולכן נמנעים ממתן טיפולים תרופתיים שונים למטופלים.
"אוזמפיק" היא תרופה חשובה במערך התרופות הקיים לטיפול בהשמנה, כך שהגבלות במתן התרופה גורמות נזק עצום למטופלים החולים במחלת ההשמנה ולמעשה מתעדפות חולי סכרת על פניהם. חשוב לזכור שמחלת ההשמנה היא מחלה חמורה כמו כל מחלה אחרת ואף יותר, שכן היא גורמת לתחלואות רבות הנלוות לה כמו סרטן, מחלות לב, מחלות דם ואף לקיצור תוחלת החיים.
חשוב לזכור כי רופא המתמחה בטיפול בהשמנה יידע להעלות את האפקטיביות של הטיפול ולהשיג תוצאות מקסימליות באמצעות שינויי מינוני תרופה ושילובים בין מספר תרופות - בהתאם לצורך האישי העולה מהטיפול, ובמינימום תופעות לוואי.
האם טיפול תרופתי חוסך את הצורך בדיאטה?
התרופות לטיפול בהשמנה אינן קסם. הן מאפשרות את התנעת התהליך של הירידה במשקל, אבל אי אפשר להסתפק רק בהן. תרופות להרזיה הן חלק ממערך טיפולי מקיף שכולל גם טיפול רגשי ושינוי תזונתי. כיום באמצעות צוות מומחים מקצועי, ניתן לקבל כלים שיעזרו למטופלים להשיג שינוי משמעותי במשקל ולשמור על התוצאות לאורך זמן. מטרת הטיפול היא לא לעשות דיאטה. הטיפול לא אוסר על מאכלים אהובים ולא מתנהל באמצעות תפריטי דיאטה נוקשים, עם זאת המטופל לעיתים כן יתבקש לעשות התאמה תזונתית לתרופה, כדי למקסם את התוצאות.
ד"ר רז הגואל – מנהל המרכז הרפואי להשמנה