משמש הוא ללא ספק אחד הפירות השכיחים הנצרכים ביותר בעולם. אפשר לצרוך אותו טרי, מיובש, כנקטר או בריבה. ישנם יותר מ-630 זנים של משמש שמקורם באזורים גיאוגרפיים שונים בעולם. בדומה לפירות אחרים, מקור מרבית הקלוריות שבו הוא מפחמימות (סוכרים): גלוקוז פרוקטוז וסורביטול. מחקרים רבים הצביעו כי המשמש מספק יתרונות בריאותיים להפחתת יתר לחץ דם, למניעת מחלות קשות ועוד.
יתרונות המשמש
ויטמין C: מאה גרם משמש מכילים בין 20-10 מ"ג של ויטמין C (תלוי בזן). מדובר בוויטמין העיקרי התורם לתכונות האנטי-חמצוניות של הפרי. אלה תורמות להחלמת פצעים וחבלות, לספיגת הברזל מהמזון ועוד.
המון מינרלים: משמשים טריים מספקים לגוף מינרלים רבים, כגון אבץ המעורב בחילוף החומרים, בוויסות צמיחה ולפעילות תקינה של מערכת החיסון; אשלגן החשוב לשמירה על פעילות תקינה של הלב ומסייע בהורדת ערכי לחץ דם גבוה ועוד; סידן, החיוני לבניית העצמות והשיניים והתפתחותן חיוני לתפקוד מערכות העצבים, השרירים, מנגנון קרישת הדם; מגנזיום החיוני לבניית העצמות והשרירים והתפתחותן; סלניום הפועל כנגד חמצון ומסייע בכך לשמירה על מערכת חיסון תקינה; מנגן הדרוש למבנה תקין של העצם ותפקוד מערכת העצבים המרכזית; זרחן המשמש מרכיב חשוב בעצמות הגוף החיוני גם למגוון תהליכים בגוף; ואבץ המעורב בחילוף החומרים, בוויסות צמיחה וכן חיוני לפעילות תקינה של מערכת החיסון.
הרבה נוגדי חמצון: המשמש מכיל גם כמות גדולה של נוגדי חמצון בשם פוליפנולים וקרוטנואידים: לוטאין, בטא קרוטן וליקופן, המעניקים לפרי את צבעו. הם למעשה נוגדים של תהליכים חימצוניים המזיקים לתאים. אגב, למשמשים יש חיי מדף קצרים, יותר מ-40% מסך המשמשים מעובדים ע"י ייבוש, הקפאה או שימור. קרוטנואידים ופוליפנולים לא נהרסים בתהליכים אלה.
רק לא להגזים
באופן כללי, חשוב לציין כי פירות הם תחליף מומלץ לכל חטיף מתוק או מעובד. עם זאת בשל תכולת הסוכרים שבהם, מומלץ להגביל את צריכתם. מומלץ לאכול כ-3 מנות פרי ליום ורצוי לשלבו לצד מנת חלבון (כגון יוגורט) או מנת שומן (אגוזים) שיסייעו להאט ולצמצם את ספיגת הסוכרים בגוף.
100 גרם משמש מכילים כ-50 קלוריות וכ-1.5 גרם סיבים.