המלח מוזכר לראשונה בכתבים מרומא ויוון העתיקה. לאחר שאלפי שנים האנושות חיה ללא מלח, צורכי ניידות של שבטים ומאוחר יותר פלוגות חיילים במלחמות, העלו את הצורך באספקת מזון לתקופות ממושכות ונשיאת מטען מזון למרחקים. וכך התגלה המלח כחומר משמר אפקטיבי, זול ונגיש. מכיוון שלא היו אמצעי קירור או הקפאה של מצרכים, בשרים ותבשילים לצרוך נשיאתם במסעות ארוכים, שמרו על טריותם באמצעות תיבול ועודף מלח.
באשר לחיילים בשדה הקרב, אם תהיתם, טכניקת הבישול ללא אש של בשר נא - לאחר המלחתו כמובן - הייתה להניח אותו מתחת לאוכף של הרוכב. שעות של דהירה על סוס מרחקים עצומים היו מביאים את חום גופו לשמש כסוג של ״תנור״ והבשר הייתה מתבשל רק מהחום שהשרירים של הסוס היו פולטים החוצה.
תפקיד חשוב נוסף שהיה למלח בעת העתיקה היה בגזרה הדיפלומטית. המליחות הרבה של המזון הייתה משרתת דיפלומטיים בניסיונם לשכר את האורחים המכובדים, המצביאים ואנשי האצולה שהגיעו לביקור רשמי בממלכה בכך שהאוכל המלוח גרם להם לצמא והם שתו כמויות גדולות של יין. הסכמים והבנות נחתמו כך ביתר קלות.
אבל לא התכנסנו לטובת שיעור בטכניקות בישול בשטח וגם לא שיעור בניהול סכסוכים באמצעות אלכוהול. החשוב הוא שמבחינה היסטורית אנחנו רגילים לאכול אוכל מלוח במיוחד. עובדה ידועה היא שמלח בכמות מסוימת נמצא ללא יוצא מן הכלל בכל המזונות מן הטבע בכמות המספיקה לאדם. כאשר מוצרים אלו עוברים בתעשיית המזון המוכן, המבושל, הקפוא, מתווספת להם כמות נכבדת של מלח על הכמות שהייתה בהם מלכתחילה.
עוד ב-mako בריאות:
>> התעלומה נפתרה: למה הזקן שלך ג'ינג'י ואתה לא?
>> לא תמימה: איך גומייה לשיער הובילה צעירה לבית החולים?
>> שום או עמבה: איזה מאכל הכי משפיע על ריח הגוף?
החיסרון הגדול של המלח הוא היכולת שלו לגרום להצטברות של נוזלים. תזונה עתירת מלח עלולה להיות גורם משמעותי בתופעת יתר לחץ דם, בצקות ועוד. אנשים בעלי עודף משקל סובלים מבצקות בין השאר בגלל כמות המלח במזונות שהם אוכלים. אותו מלח מעכב את הנוזלים לצאת מהגוף, סופח אותם אליו, וכמעט אף אחד מהם לא יודע שעד 20 קילוגרם ממשקלם מקורו במים שהמלח פשוט מעכב אותם בגוף.
הפחתה והימנעות מתוספת מלח באוכל וממזונות מומלחים (צ׳יפס, פופקורן, וכ״ו) אצל אנשים מלאים עשוי להביא לירידה דרסטית במשקל בחודש הראשון לדיאטה – הסיבה, איבוד נוזלים שנאגרו בגוף. מה זה אומר להימנע ממלח?
1. בזמן ההכנה והבישול – לא להכניס מלח
2. להימנע ממאכלים מלוחים בצורה ישירה (מי אמר מלפפונים חמוצים במלח?)
3. להימנע מבשר מעובד (כל הסוגים של נקניקים, נקניקיות, פסטרמה וכו')
4. להימנע מאוכל שמגיע בקופסאות שימורים כי מלח הוא החומר המשמר העיקרי
5. להימנע כמה שיותר מגבינות מלוחות
>> פענוח בדיקת דם: כך תעשו זאת בעצמכם