כף של פסטו יכולה לשדרג כל כריך – בין שמדובר בחביתה, טונה או אפילו בטופו מוקפץ. ניתן לשלב אותו גם ברטבים, בשקשוקה או בתוך בלילת ציפוי לתפוחי אדמה אפויים. הממרח הקלאסי מבוסס על עלי בזיליקום טריים הנטחנים עם שמן זית, שום, צנוברים וגבינת פרמז'ן. מי שמעדיף ממרח טבעוני, יכול לוותר על הפרמז'ן. במקרה כזה, חיי המדף של הפסטו ארוכים יותר.

כך או כך, מדובר בממרח עתיר ברכיבים תזונתיים שיתרמו לבריאות שלכם. אז מה בדיוק הוא מכיל ומה זה יעשה לגוף?

בזיליקום

כמו כל העלים הירוקים, גם הבזיליקום מספק לנו כמות נאה של וויטמינים ומינרלים, וביניהם: ויטמין K החיוני לתהליך קרישת הדם, המסייע בחיזוק העצמות ובהפחתת הסיכוי לסבול ממחלות לב וכלי דם;  אשלגן - מינרל חיוני בעל תפקיד חשוב בתפקוד הפיזיולוגי של השרירים והתפקוד התקין של הלב ועוד; ברזל, המסייע במניעת אנמיה ומונע עייפות כרונית, קשיי ריכוז ופגישה בתפקוד הקוגניטיבי. הברזל גם מסייע בייצור תאי הדם הלבנים, בחיזוק מערכת החיסון ובמניעת זיהומים ומחלות. הבזיליקום מכיל גם מינרלים חשובים כגון סידן, מגנזיום ונוגדי חמצון שמגינים על הגוף ממחלות כרוניות כגון סרטן ומחלות לב.

שתילה של בזיליקום באדמה (צילום:  Stephanie Frey, SHUTTERSTOCK)
בזיליקום - המון ויטמינים | צילום: Stephanie Frey, SHUTTERSTOCK

שמן זית

עשיר בשומנים חד בלתי רוויים, בעיקר חומצה אולאית, המסייעת לשמור על בריאות הלב. בנוסף, מכיל נוגדי חמצון וויטמין E ופוליפנולים, המגנים על תאי הגוף מרדיקלים חופשיים. שמן הזית עשיר ברכיבים נוגדי דלקת המסייעים להקל על תסמינים של מחלות דלקתיות כרוניות. היתרון של ממרח הפסטו הטרי, ששמן הזית שבו לא עובר חימום ובכך שומר על ערכיו התזונתיים.

שום

השום ידוע ביכולות האנטי-דלקתיות שלו לחיזוק מערכת החיסון. הוא עשיר בתרכובות גופרית, אשר מסייעות לגוף להילחם בבקטריות, וירוסים ופטריות. אחת המוכרות שבהן היא האליצין, שנוצר כתוצאה מכתישת השום בממרח הפסטו ואחראי לסגולות הרבות המאפיינות את השום, כמו שיפור מצבים דלקתיים כרוניים, ריפוי מהיר של פצעים ובייחוד מניעת זיהומים. בנוסף, השום משפר את בריאות הלב וכלי הדם ומסייע בהפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) בדם.

קילוף שיני שום (צילום: Nungning20, shutterstock)
מונע זיהומים. שום | צילום: Nungning20, shutterstock

צנוברים

בדומה לסוג השומן בשמן הזית, גם הצנוברים הם מקור עשיר לחומצות שומן חד בלתי רוויות. הזרעים הללו עשירים גם בנוגדי החמצון וויטמין E ובפוליפנולים, ומספקים מגנזיום, אשלגן, וויטמין K וברזל. בנוסף, הצנוברים עשירים בזרחן - מינרל שמשתתף בתהליך ייצור האנרגיה בגוף וחיוני לתפקודו התקין, לפעילות השרירים, העצבים והמוח. בממרח הפסטו הצנוברים נטחנים כמו שהם ולא עוברים חימום במחבת או בתנור, מה ששומר על ערכיהם התזונתיים.

כוסברה

אם אתם נמנים עם אלה שאוהבים כוסברה – שלבו אותה בפסטו. מעבר לריח המשגע, תרוויחו אשלגן, וויטמין K, ברזל, סידן, מגנזיום וזרחן. כפית אחת של ממרח פסטו מוגדרת כמנת שומן אחת שניתן לשלב בארוחה בכיף.

 

לילך הדר דגני, דיאטנית קלינית, מנהלת תחום תזונת הילדים של הכללית במחוז דן – פ"ת