זה לא סוד שתבלינים הם דרך מצוינת לשפר את הבריאות. הם לא רק מעשירים מזונות כמו תבשילים ומרקים, אלא גם מכילים כמה תרכובות שתורמות לגוף ולנפש. החורף הוא זמן מצוין להעשיר את המזווה בתבלינים שיתרמו לארומה ויחזקו אתכם.
כורכום: התבלין ההודי הפופולרי הזה, הוא בעל טעם חם ומריר, מה שהופך אותו למרכיב אהוב במנות רבות ומגוונות ובמשקאות כמו תה ולאטה. הוא מצוין במרקים ומתאם ליצירת תערובות מעשירות, כמו למשל אבקת קארי המעניקה עומק וטעם לירקות קלויים, בשר וקטניות.
כדאי לדעת שהתבלין הצהוב והתוסס הזה, אינו מיועד רק להוספת צבע למטבח ולמנות. מדובר ברכיב אנטי דלקתי רב עוצמה, שיכול להקל על כאבים, והוכח בשורה של מחקרים כמשפר את תפקוד המוח ומפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מה עוד? הכורכום יסייע לכם לשמור על משקל תקין ולמנוע השמנת יתר הודות לרכיב הכורכומין שבו ולאזן את רמות הכולסטרול. יתרה מכך, מדובר בתרכובת אנטי דלקתית טבעית חשובה להפליא שתורמת למניעה של מחלות כרוניות.
ג'ינג'ר: אם עדיין לא התרגלתם לשתות כוס תה ג'ינג'ר חם ביום גשום, כדאי שתתחילו. הג'ינג'ר המככב במטבחים רבים ובייחוד במטבח האסייתי, משפר משמעותית את טעמם של תבשילים ומשקאות. מעבר לכך, מדובר במרכיב אנטי דלקתי טבעי המשפר את תפקוד המערכת החיסונית, משפר את תהליך העיכול וסייע להקלה על בחילות, בייחוד כאלה המופיעות בבוקר בתקופת ההיריון. בנוסף, הג'ינג'ר הוכח כמשפר את תפקוד המוח ומפחית את הסיכון למחלות לב. ניתן להשתמש בו טרי, מיובש, כאבקה או אפילו כמיץ.
קינמון: באבקה או במקל - הקינמון ממתיק את טעמם של מזונות ומשקאות. ולעניינינו - יש לו גם יתרונות בריאותיים רבים. בין היתר, הוא מאזן את רמות הסוכר בדם ומסייע לירידה במשקל, משפר את תפקוד המוח ומפחית את הסיכון למחלות לב. מחקר שפורסם ב- 2019 מצא כי קינמון יכול לשפר את הרגישות לאינסולין ולסייע בהורדת רמות הסוכר בדם אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2.
רוצים טיפ?: פזרו מעט קינמון על דייסת שיבולת שועל או הוסיפו כפית ממנו לקפה של הבוקר להתחלה מתוקה ובריאה של היום.
פלפל שחור: מופתעים? אז כן, גם התבלין הבסיסי הזה אינו מיועד רק לתיבול הסטייק. פלפל שחור הוכח כבעל תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון סופר חזקות, מה שהופך אותו לתבלין המושלם לשימוש בעונת החורף הקרה. הפלפל מסייע לשמור על תפקוד המוח והלב, ומחקר שפורסם ב” Journal of Nutrition”- מצא שתמצית פלפל שחור עשויה להפחית דלקת בגוף ולשפר את מצב נוגדי החמצון. יתרה מכך, חוקרים משערים שהתרכובת הפעילה בפלפל השחור, הפיפרין, מסייעת למלחמה בסוגים שונים של סרטן. מחקרים במבחנה מצאו כי הפיפרין האט את השכפול ואף השמיד תאי סרטן שד, ערמונית ומעי גס.
ציפורן: מדובר בתבלין רב תכליתי נפלא לאפיי, שמתאים לשימוש במאפים, עוגות ופשטידות. הוא גם מוסיף מתיקות, אבל גם מעט מרירות ולכן ניתן להשתמש בו גם בתבשילים מלוחים, במרקים ובמרינדות. הציפורן מכיל רכיבים תזונתיים חשובים וחיוניים כגון: סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. כפית אחת (2 גרם) של ציפורן טחונה מכילה 55% מהכמות היומית המומלצת של מנגן למשל – מינרל חיוני לשמירה על תפקוד המוח ועצמות חזקות. מעבר לכך, הציפורן עשיר בנוגדי חמצון המפחיתים מתח חמצוני – מצב של הפרת האיזון הטבעי בין הרדיקליים החופשיים לנוגדי החמצון בגוף, מה שבפועל מסייע להפחתת הסיכון למחלות כרוניות.
מתכון: מרק ג'ינג'ר חורפי
רכיבים:
1 כף שמן קוקוס
2 בצלים גדולים קצוצים
4 שיני שום קצוצות
2 כפות ג'ינג'ר טרי מגורר
1-2 כפיות קינמון טחון (לפי הטעם)
1 כפית כמון טחון
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית אגוז מוסקט
1/4 כפית פלפל קאיין (אופציונלי)
1 קילו גזר, קלוף ופרוס
4 כוסות ציר מרק ירקות
1 כוס קרם קוקוס
מלח ופלפל לפי הטעם
כוסברה טרייה או פטרוזיליה, לקישוט (אופציונלי)
ההכנה:
- מחממים את השמן בסיר גדול על אש בינונית.
- מוסיפים את הבצל, השום, הג'ינג'ר, הקינמון, הכמון, הכורכום, אגוז המוסקט והפלפל; ומבשלים תוך ערבוב עד להזהבה של הבצל (4-5 דקות).
- מוסיפים לסיר את הגזרים, את ציר המרק וקרם הקוקוס.
- מביאים את התערובת לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה עד שהגזר רך.
- טוחנים את המרק בבלנדר עוצמתי, מתבלים ומגישים עם הקישוטים מעל.
הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא. לאינסטגרם של עינב