"חילוף חומרים" נשמעת יותר כמו פעולה שעושים לאוטו במוסך, ולא כמו תהליך ביולוגי טבעי שמתרחש בגוף של כולנו, התהליך המרכזי שבזכותו הגוף מתקיים - יכולת טבעית לקחת חומרים שמגיעים אליו ולהפוך אותם למה שהוא צריך במסגרת תהליך ששורף קלוריות.
מכירים אנשים שאומרים "המטבוליזם שלי מעולה, אני חייב לאכול את החטיף הזה" או "המטבוליזם שלי גרוע, זה יירד לי ישר לירכיים"? ובכן, רוב הסיכויים שהם לא יודעים על מה הם מדברים. התזונאיות איימי שפירו ורייצ'ל דניאלס התגייסו כדי לתקן תפיסות שגויות שאולי יש לכם על החומרים הללו שמתחלפים לכם בגוף. נזהיר מראש: כל התשובות לשאלות שלפניכם יהיו – לא.
צריך לאכול פחות כדי להאיץ את המטבוליזם ולהוריד במשקל?
"לאכול פחות היא לא תמיד התשובה להורדת במשקל והעלאת הילוך במטבוליזם", אומרת דניאלס, "אכילה מועטה מדי לאורך היום יכולה למעשה ליצור את האפקט הפוך, הגוף ינסה לאחסן את הקלוריות במקום לשרוף אותן, על ידי כניסה למצב של 'רעב'. תחשבו יותר על איכות המזון שאתם אוכלים ולא על הכמות, ותכללו בדיאטה חלבונים, ירקות וסיבים באופן קבוע".
ניקויי רעלים קיצוני הוא הדרך הטובה ביותר להוריד במשקל?
"מובן שיהיה אובדן ראשוני במשקל", מסבירה שפירו, "אבל הגוף שלכם ייכנס למצב של רעב ובסופו של דבר יאט את חילוף החומרים כדי לא לשרוף את המאגרים שיש לו. כך שבסופו של דבר יושג האפקט ההפוך ולמעשה המטבוליזם יירד ותעלו במשקל".
אימוני כוח מאיצים את קצב חילוף החומרים?
"שריר אמנם פעיל יותר מבחינה מטבולית מאשר שומן", אומרת דניאלס, "אבל לוקח חודשים של אימונים אינטנסיביים במכון הכושר והתמסרות לדיאטה כדי לייצר מספיק מסת שריר. גם אתם מסוגלים להעלות במסת שריר רזה ו/או להפחית את אחוזי השומן בגוף, זה עדיין לא ישנה באופן דרסטי את המטבוליזם הבסיסי שלכם. כך שאני תמיד ממליצה על אימוני כוח כחלק משגרת התעמלות קבועה, ולא לבלוס פיצה בשעות הלילה".
אכילה בשעות הלילה המאוחרות מאטה את המטבוליזם?
"אין הרבה מחקרים שמראים כי אכילה לאחר השעה 8 בערב גורמת לעלייה במשקל", טוענת שפירו, "הסיבה לכך היא יותר שאנשים אוכלים חטיפים ומזונות פחות בריאים באמצע הלילה, ובכך מגיעים למצב של עודף קלוריות. אם אתם חייבים לאכול בלילה, פשוט תבצעו בחירות חכמות יותר ותפסיקו לאכול ברגע שאתם שבעים. אכילה במידה לא תגרום לעלייה במשקל, אבל אכילה עודפת כן".
עוד ב-mako בריאות:
>> מתברר שכל הזמן הזה ניגבתם לא נכון את הישבן
>> חשוב לדעת: הסימן שמופיע חודש לפני התקף לב
>> חוקרים: זו התזונה שמפחיתה סיכון למוות מוקדם
יש מאכלים ספציפיים שמסוגלים לזרז את המטבוליזם?
ישנן טענות לפיהן תה ירוק או פלפלים חריפים יכולים להגביר את קצב חילוף החומרים בגוף, אבל שפירו ודניאלס טוענות שגם אם זה נכון, זה אפקט מאוד קצר וחד פעמי. "האמת היא שאין שום מזון שמגביר את המטבוליזם באורח קסם", אומרת דניאלס, "הימור טוב הוא להתמקד באכילה בריאה ובארוחות ביניים בריאות לאורך היום כדי להתניע את חילוף החומרים, במקום להתמקד באוכל ספציפי או קבוצת מזונות ספציפית. אין צורך לבלוס פלפלים חריפים ולשטוף אותם עם תה ירוק".
חילוף החומרים גנטי ואי אפשר לשנות אותו?
זה חצי נכון. ה-BMR (חילוף החומרים הבסיסי) שלנו נקבע על ידי הגנים, אבל אפשר לשנות אותו על ידי העלאת מסת שריר רזה, מסבירה שפירו. "שרירים שורפים יותר קלוריות במנוחה, ולכן ככל שיש לכם יותר, כך המטבוליזם שלכם גבוה יותר".
לאנשים רזים יש חילוף חומרים מהיר יותר?
"זה פשוט לא נכון", אומרת שפירו, "לאנשים רזים דווקא יש בדרך כלל חילוף חומרים אטי יותר מאנשים כבדי משקל, שהגוף שלכם שורף יותר קלוריות במנוחה בגלל גודלם".