רבים נוטים לחשוב כי ארטיקים, קרטיבים ומיצים - הפיתויים של החופש הגדול - נצרכים בעיקר על ידי ילדים, אך בפועל, מדובר במאכלי קיץ פופולריים ואהובים, הנצרכים על ידי אנשים בכל הגילים, שמחפשים מענה קר, צונן, מתקתק וזמין. אז האם הם טובים לכל אחד?
קרטיבי קרח
קרטיב אינו מכיל שומן כלל, אך הוא כן מכיל בממוצע 3 כפיות סוכר ולכן נחשב כממתק. בשנים האחרונות הוחלפו צבעי המאכל המלאכותיים בצבעי מאכל טבעיים, מהלך מבורך, שכן הצבעים המלאכותיים נקשרו בקשר שלילי להתפתחות מספר מחלות. כשם שמיץ מתוק מעלה באופן מהיר את רמת הסוכר בדם, כך גם קרטיב שמכיל רק מים וסוכר יעלה במהירות את רמת הסוכר בדם. לכן, לסוכרתיים או לטרום סוכרתיים לא מומלץ לאכול קרטיב קרח "רגיל" אלא דיאטטי.
עבור ילדים, קרטיב יכול להוות את מנת הממתק היומית ובמידה וניתן להכין קרטיבים בבית ממיץ טבעי או מפירות – מדובר כמובן באופציה עדיפה.
ארטיקי שמנת, קסטות וטילונים
בארטיק ממוצע כזה יש כ-300 קלוריות וכ-40 גרם פחמימות, השוות לכ-8 כפיות סוכר!
כמות קלוריות כזו מקבילה לכמות קלוריות של ארוחה שלמה. נוסף לכך, ארטיקים אלה מכילים כמות שומן גבוהה, שרובה מורכבת משומן רווי. שומן רווי נחשב לאחד השומנים המזיקים המקושרים להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
אכילה תכופה של ארטיקים מסוג זה עלולה להוביל לעלייה ברמות הסוכר והכולסטרול ולעלייה במשקל. עבור אלו שמתקשים להיפרד מאכילת ארטיקים אלו, מומלץ לקנות את המארזים המכילים מנות מוקטנות של אותם ארטיקים (ארטיק 'מיני'), או לחלוק מנה כזו עם פרטנר נוסף.
ארטיקים דיאטטיים או מופחתי קלוריות (לייט)
רוב הארטיקים בקטגוריה זו יכילו לפחות תחליף סוכר אחד או יותר. כלומר, בארטיק או גלידה הנושאים את ההגדרה "דיאט" בד"כ לא יהיה סוכר. לעומתם, בארטיקים או גלידות הנושאים את ההגדרה "לייט" (=הפחתת הקלוריות או מרכיב אחר ב1/3 לעומת המוצר הרגיל), יתכן וההפחתה בקלוריות היא בעקבות הפחתה באחוזי השומן וכי כן יהיה סוכר במוצר. כיצד ניתן לדעת זאת? קראו את רשימת הרכיבים של המוצר. במידה וכתובה שם המילה "סוכר" אזי סוכר הוא מרכיב במוצר. ככל שהסוכר יהיה רשום בתחילת רשימת הרכיבים, סימן שכמותו היחסית במוצר גדולה יותר.
דבר נוסף שמומלץ לשים לב אליו ברשימת הרכיבים הוא האם קיימים ממתיקים כוהליים כמו מלטיטול, סורביטול או כל שם נוסף שמסתיים באותיות "ול". ממתיקים אלו עלולים לגרום לחלק מהאנשים תופעות לוואי, כמו שלשולים או כאבי בטן.
עבור סוכרתיים או אנשים המתמודדים עם עודף משקל, מומלץ להעדיף את קטגוריית הדיאט לעומת הלייט. חשוב לזכור כי גם כשאוכלים כמות גדולה של מאכלים דיאטטיים, מקבלים תוספת קלוריות משמעותית לתפריט, דבר שעלול לגרום לעלייה במשקל. נוסף לכך, עבור סוכרתיים, חשוב לבדוק מהי כמות הפחמימות בארטיק ולהתאים אותה לכמות הפחמימות המומלצת בתפריט האישי. דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שהממתיקים המלאכותיים אינם "תמימים" או חסרי השפעה בריאותית ומקושרים בכמות מסוימת לעלייה במשקל ואף לעלייה ברמות הסוכר, ולכן גם מוצרים המכילים תחליפי סוכר מומלץ לצרוך במידה.
לצד הגלידות והארטיקים השונים, מאכל קיץ פופולרי ואהוב במיוחד הוא פירות. רבים מגבירים את צריכת הפירות במהלך החודשים החמים, אם על ידי צריכת פירות כשלעצמם, ואם דרך מיצים שונים.
פירות הקיץ
הפירות בכללותם מכילים סוכרים פשוטים שהעיקרי שבהם הוא פרוקטוז. ישנה חשיבות עקרונית לכמות הפרי הנאכלת ברגע נתון מבחינת ההשפעה על הסוכר, כיוון שכל מנת פרי מכילה כ-15 גרם פחמימות (שווה ערך ל-3 כפיות סוכר).
מה מוגדר כמנת פרי? תפוח עץ קטן / אפרסק בינוני / בננה קטנה / 3 משמשים / 2 שזיפים קטנים / 4 יח' שסק / 1/4 מנגו / 10 דובדבנים / כוס קוביות אבטיח או מלון / 12 ענבים.
תארו לעצמכם סיטואציה מציאותית למדי, בה אדם סוכרתי אוכל 3 מנות פרי אחת אחרי השנייה, הרי קל מאוד לאכול יותר מכוס אבטיח... במצב כזה הוא מקבל מן הפירות כ-9 כפיות סוכר, המגיעות במהירות לזרם הדם שלו. הדבר עלול להוביל לעלייה חדה ברמות הסוכר.
מומלץ להתייעץ עם דיאטנית בקשר למספר מנות הפרי היומיות שניתן לאכול (כיוון שישנם מצבים בריאותיים נוספים הדורשים הגבלת פירות ובעיקר מיצי פירות), והכמות המומלצת תשתנה מאחד לשני לפי הנתונים האישיים ולפי בדיקת ההשפעה האישית של הפירות על רמת הסוכר בדם.
חשוב לזכור כי נוסף לסוכר, הפירות מכילים גם ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. מסיבה זו, ניתן, ואף מומלץ, להחליף את מנת המתוק היומית (אם קיימת) במנת פרי ואף מומלץ לשלב במקביל לאכילת הפרי מספר שקדים או אגוזים, שעשויים למתן את עליית הסוכר בדם לאחר אכילת הפרי.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> השילה 45 ק"ג ממשקלה תוך שנה – כך זה קרה
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה
מיצי פירות
מיצי פירות, גם אם הם סחוטים ומכילים 100 אחוז פרי טבעי וגם אם הם מכילים שפע של ויטמין C (מיתוס נוסף שאינו מדויק כיוון שחלק משמעותי מהוויטמין נהרס בתהליך הפיכת הפרי למיץ), אינם מומלצים לסוכרתיים ובאותה מידה גם ללא סוכרתיים כיוון שמגדילים את הסיכון להתפתחות כבד שומני, סוכרת, סוגי סרטן מסוימים ועוד.
למעשה, מיצי פירות הם נוזלים המתעכלים במהרה במערכת העיכול, ולכן הסוכר שבהם מגיע במהרה לזרם הדם. כוס מיץ סטנדרטית עשויה להכיל כ-9-12 כפיות סוכר, כמות משמעותית ביותר לכל אדם ובמיוחד לסוכרתיים.
הדרך הטובה ביותר להבין את השפעת מאכלי הקיץ השונים על רמת הסוכר היא באמצעות בדיקת הולטר סוכר להתאמת תזונה אישית באמצעותה ניתן להבין טוב יותר את התנודתיות ברמות הסוכר שלכם ולדעת מתי לצפות לעלייה או ירידה.
עינת מזור בקר - דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת