בכוס אורז יש כ-200 קלוריות, מספר לא מבוטל בהתחשב בכך שאורז לרוב נחשב כתוספת ולא מנה עיקרית. זה בהחלט מבאס, אם אתם (כמונו) מאוד אוהבים אורז וקשה לכם להסתפק במנה קטנה. אבל כעת יש סיבה טובה לשמוח: חוקרים מצאו שיטה טבעית שמפחיתה את כמות הקלוריות באורז ב-60 אחוז. האירוניה בדבר? תצטרכו להוסיף לאורז שלכם שומן.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
אורז מכיל עמילן וסוג מיוחד של פחמימות שנקרא "עמילנים עמידים", שחוקרים מצאו לאחרונה כי הם עשויים להיות המפתח לשמירה על המשקל. לבני אדם אין את האנזימים הדרושים כדי לעכל עמילנים עמידים, אז הם לא מומרים לסוכר ונספגים במהירות בזרם הדם, כמו עמילנים רגילים. במקום זה הם עוקפים את המעי הדק ומתפרקים במעי הגס, לחומצות שומן קצרות שרשרת, בתהליך תסיסה. חומצות שמן אלו הן למעשה מזון לחיידקים טובים המצויים במעיים. ככל שמאכל מכיל יותר עמילנים עמידים, כך פחות קלוריות ממנו נספגות בגוף. עמילנים עמידים מצויים במזונות כמו קטניות, שעועית, דגנים מלאים, תפוחי אדמה לא מבושלים ובננות לא בשלות.
עד 60 אחוז פחות קלוריות מאורז רגיל
חוקרים מהכללה למדעים כימיים בסרי לנקה רצו לבדוק האם ניתן להמיר חלק מהעמילן באורז לעמילן עמיד ובכך להפחית את כמות הקלוריות באורז. במחקרם הם בדקו 38 סוגי אורז שונים וערכו סימולציה של עיכול במבחנות, עד שלבסוף הם הצליחו לנסח מתכון להורדת הערך הקלורי של אורז. הוסיפו כפית שמן קוקוס למים רותחים, לאחר מכן הוסיפו חצי כוס אורז לבן ובשלו אותו במשך כ-40 דקות. לאחר הבישול, הכניסו את האורז למקרר במשך 12 שעות.
באורז שבושל בצורה זו, יש פי 10 יותר עמילנים עמידים – בהשוואה לאורז שמבושל כרגיל. נוסף לכך, לאורז זה בין 10-15 אחוז פחות קלוריות. אך החוקרים חושבים שעם סוגים אחרים של אורז, שיטה זו יכולה להפחית את כמות הקלוריות ב-50-60 אחוז.
עוד ב-mako בריאות:
>> איך הרסנו את המערכת החיסונית של הילדים שלנו
>> מגפה? בשבועות האחרונים נרשמה התפרצות שעלת
>> הסלפי שהסעיר את הרשת וחולל שינוי בעולם
איך זה עובד?
מולקולות הגלוקוז שמצויות באורז מבושל חם הן בעלות מבנה רפוי. כשהאורז מתקרר, מולקולות אלו מסתדרות מחדש למבנים הדוקים ביותר, שהם עמידים יותר לעיכול מהיר. מדענים כבר יודעים שזה עובד כך גם בתפוחי אדמה, אך במחקר החדש החוקרים סברו כי תוספת של שומן כמו שמן קוקוס יכולה לספק עמידות טובה יותר מפני עיכול. על פי פרופ' פושפראג'ה טווארג'ה, שפיקחה על המחקר, מולקולות השומן נדחקות באורז ומספקות מחסום מפני עיכול מהיר. בנוסף, החוקרים מצאו כי חימום מחדש של אורז אינו משנה את רמת העמילנים העמידים, כך ששיטה זו תקפה גם על שאריות מאתמול.