בראש השנה נהוג לאכול מזונות המסמלים ברכה, שגשוג ובריאות. מעבר לעניין המסורתי שהם מייצגים בחג, מזונות אלה עשירים ברכיבים תזונתיים איכותיים וחשובים. למעשה, ישנן כמה סיבות מצוינות לשלב אותם בתפריט לאורך כל השנה.

רימון  

עשיר בליקופן, ויטמין C ונוגדי חמצון נוספים, התורמים לשמירה על בריאות הלב והמערכת החיסונית.

תפוח

עשיר בסיבים תזונתיים התורמים לאיזון ערכי כולסטרול וסוכר בדם וכן בנוגדי חמצון המסייעים במניעת מחלות, כגון מחלות לב וכלי דם ואף סרטן.

תפוח בדבש (צילום: unsplash)
תפוח בדבש - שילוב נהדר, רק אל תגזימו עם הדבש | צילום: unsplash

דבש

הדבש המיוצר על בסיס צוף צמחים מכיל וויטמינים ומינרלים אך בכמויות קטנות. אולם, יש לצרכו בכמויות קטנות מאחר שהוא מכיל סוכרים פשוטים וזמינים הנספגים במהירות ומשפיעים על עליית רמת הסוכר בדם.

ראש של דג

בשנה החדשה נהוג לברך "שנהיה לראש ולא לזנב", אבל למעשה אכילת דג מומלצת גם לאורך השנה: הדגים הם מקור איכותי לחלבון, לוויטמין B12 ואף לחומצות שומן חיוניות ( אומגה 3). על פי התזונה הים תיכונית המומלצת על ידי משרד הבריאות, רצוי לצרוך דגים פעמיים - שלוש בשבוע.

לוביה

בחלק ממאכלי העדות ניתן למצוא גרסאות שונות של לוביה. מדובר בירק המכיל כלורופיל ועשיר בחומצה פולית החשובה למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר וכן לשמירה על תפקוד המוח עם התקדמות הגיל.

תמר

התמר הוא ממתק מהטבע העשיר בכל טוב – הוא מכיל וויטמינים מקבוצת B ומינרלים כמו מגנזיום וסידן. אומנם התמר גם עשיר בסוכר אך הסיבים התזונתיים שבו, גורמים לעלייה מתונה של רמות הסוכר בדם בעקבות אכילתו.

תמרים לברכות לראש השנה (הדמיה: mako)
מכילים סיבים שממתנים את עליית הסוכר בדם | הדמיה: mako

כרישה

כרישה, המכונה גם לוף או פראסה, עשירה בוויטמינים כמו חומצה פולית, ויטמין k ובסיבים תזונתיים. היא מתאימה לשילוב בסלט ירקות טרי או מאודה ומוסיפה טעם עשיר לפשטידות. היא עשירה בפוליפנולים, נוגדי חמצון, ומגינה על דפנות כלי הדם.

 

הכותבת היא בתיה שהרבני, תזונאית קלינית במכבי שירותי בריאות בצפון העוסקת בליווי אישי ובהנחיית קבוצות הורים במכבי אקטיבי (מכון לטיפול בעודף משקל בילדים), מרצה לפני צוותי חינוך ובני נוער