אם אתם סובלים מבעיות במערכת העיכול, ובייחוד אם אתם מתמודדים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS) אולי כבר המליצו לכם לנסות דיאטת פודמאפ (FODMAP). ראשי התיבות FODMAP מסמלים את המילים: פרוקטוז, לקטוז, פרוקטנים, גלקטנים ופוליאולים. (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols)
הדיאטה מתמקדת בהימנעות מפחמימות מסוימות שלא עוברות פירוק וספיגה מלאה במעי, ועלולות לעורר תסמינים בקרב אנשים הסובלים ממעי רגיש, כגון: שלשולים, כאבי בטן, גזים ונפיחות. היא מאפשרת לזהות גורמים שמעוררים את התסמינים הללו, וכך גם להתאים את התזונה כדי להפחית את התופעות האלו ולשפר את איכות החיים. אם שמעתם כבר על הדיאטה - הנה כמה דברים מעניינים שאולי לא ידעתם עליה.
דיאטת פודמאפ אינה מיועדת לטווח ארוך. מטרת הדיאטה היא לזהות אילו מזונות מעוררים תסמינים ובאיזו כמות. לכן בשלב הראשון נמנעים לפרק זמן מוגדר מכל המזונות העשירים בפחמימות מסוג פודמאפ כדי להביא את מערכת העיכול לרגיעה. משם ממשיכים לשלב של התנסות ולהחזרה מסודרת ומבוקרת של מזונות שהוסרו בשלב הקודם של ההימנעות. בעזרת תהליך זה, ניתן לזהות אילו מזונות מעוררים תסמינים לא רצויים, באיזו מידה, וכך להרחיב בהדרגה את התפריט ולהגיע לתזונה מגוונת ככל הניתן, במקביל לשמירה על איזון תסמיני מערכת העיכול.
לכמות יש משמעות. לגודל המנה יש משמעות מבחינת הפוטנציאל לתסמינים. היכולת של מזונות שונים לעורר תסמינים משתנה מאדם לאדם, אך גם הכמות משפיעה, וככל שהיא יותר גדולה כך גדל הסיכוי להופעת התסמינים. דוגמה מעניינת היא סוכרים כוהליים (פוליאולים) כמו: סורביטול, מניטול וקסיליטול שנמצאים באופן טבעי במזונות מסוימים כמו אבוקדו ופטריות; אך גם במוצרים שעליהם מצוין 'ללא תוספת סוכר' כמו מסטיקים ללא סוכר, סוכריות ללא סוכר ועוד. על האריזות של המוצרים האלה יש בד"כ הערת אזהרה לפיה "צריכה מופרזת עלולה לגרום לפעילות מעיים מוגברת". ואכן, בעת צריכה מופרזת סוכרים כוהליים, עלולים להתעורר תסמינים כמו גזים, נפיחות ואפילו שלשולים, גם בקרב אנשים שאינם סובלים ממעי רגיש.
חשוב לעשות את הדיאטה במסגרת ייעוץ תזונתי אצל תזונאי קליני מתחום הגסטרואנטרולוגיה. אם אתם סובלים מתסמינים במערכת העיכול חשוב שתבצעו ראשית בירור רפואי מסודר אצל גסטרואנטרולוג ושתימנעו מאבחון עצמי של תסמונת המעי הרגיש. גם אם חלה הקלה בתסמינים בעקבות ביצוע דיאטת פודמאפ, היא לא בהכרח מצביעה על כך לאדם יש מעי רגיש. אם אכן אובחנתם כסובלים ממעי רגיש והומלץ לכם על הדיאטה, חשוב לעשות אותה במסגרת ובליווי ייעוץ תזונתי. במסגרתו, ניתן יהיה לדאוג לתזונה מאוזנת ככל הניתן בתחום המגבלות, לזהות ולהבין אם הדיאטה מתאימה לכם באופן אישי. חשוב לציין כי גם אם אתם סובלים ממעי רגיש הדיאטה לא בהכרח מתאימה לכם או שהיא לא בהכרח מתאימה לכם במתכונתה המלאה. בנוסף, יש חשיבות לליווי המקצועי בשלב ההחזרה המבוקרת של המזונות המכילים פוד-מאפ כדי לעשות את התהליך בצורה הנכונה ולהפיק ממנו מסקנות.
דיאטת פודמאפ היא אינה דיאטה ללא גלוטן או ללא חלב - בין הדיאטות הללו יש חפיפה שכן בדיאטה הזאת ישנה הסרה של מרבית מוצרי החיטה והחלב. עם זאת, מדובר בדיאטה נרחבת יותר המקיפה סוגים נוספים של מזונות (למשל סוגים שונים של ירקות, פירות, דגנים, קטניות ועוד). בנוסף, כדאי לדעת שהסיבה שנמנעים מחיטה בדיאטת פודמאפ קשורה לסוג הפחמימות שחיטה מכילה ולא לגלוטן (שהוא בכלל חלבון).
פחמימות בקבוצת ה- פוד-מאפ אינן מזיקות אך הן יכולות לעורר תסמינים בקרב חלק מהאוכלוסייה. למשל, אוליגוסכרידים שמצויים בירקות מסוימים, קטניות ודגנים הם רכיבים המומלצים לצריכה מרובה עבור מרבית האוכלוסייה, מאחר שהם משמשים כפרה-ביוטיקה שתורמת לבריאות המיקרוביום והמעי. באופן כללי, רבים מהמזונות שמכילים פודמאפ, כמו ירקות, פירות וקטניות, הם מזונות מזינים ובריאים, וזו אחת הסיבות שהמטרה בדיאטה היא לא הימנעות כוללת לטווח ארוך אלא זיהוי המזונות הספציפיים שמעוררים תסמינים והימנעות או צמצום צריכתם.
אפשר ליהנות מבישול במסגרת הדיאטה: אחד האתגרים הקולינריים הוא הצורך להימנע מבצל, שום ומהאבקות שלהם. כדי ליהנות מטעם הבצל והשום אפשר לטגן אותם בשמן, להוציא אותם ולהשתמש בשמן המתובל לצורך בישול ולתיבול. ניתן גם להשתמש בחלק הירוק של בצל ירוק. אגב, מרבית התבלינים ועשבי התיבול אינם מכילים פחמימות מסוג פודמאפ. רצוי להעדיף תבלינים טהורים כמו: פלפל שחור, כורכום, פפריקה מתוקה וכדומה, על פני תערובות תבלינים שעלולות להכיל רכיבים כמו אבקת שום ובצל. גם במקרה הזה ייעוץ ע"י תזונאי/ת המתמחה בנושא יוכל לעזור לכם ליהנות מארוחות טעימות ומזינות ולהתמיד בדיאטה הזאת ככל שתידרשו.