כל הורה מכיר את הרגע המייאש הזה שבו הוא שואל את הילדים מה למרוח להם בכריך לבית הספר והתשובה המתקבלת היא "לא יודעים". כאן מתחילה הדילמה – האם לצאת למאבק עיקש ולנסות לשכנע אותו להצטייד בחביתה או באבוקדו, או שפשוט לוותר מראש על המאבק האבוד וללכת על שוקולד למריחה.
ובכן, ישנן אופציות זמינות נוספות שיסגרו לכם גם את הפינה הבריאה וגם את הצורך בתקתוק מהיר של כריך. ממרחי האגוזים השונים הם חלופה מצוינת לשוקולד התעשייתי. הם מכילים חלבון מן הצומח, עשירים בשומנים ושמנים בריאים החיוניים לבריאות הלב ומכילים גם ויטמינים ומינרלים. ממרחים אלו מספקים אנרגיה מתמשכת ותומכים בגדילה והתפתחות של הילדים. בנוסף, הם משמשים מקור מצוין לסיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע ומסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול. מהם המומלצים ביותר מבניהם?
חמאת בוטנים: מדובר בפתרון נהדר לילדים ולמבוגרים שאוהבים טעם בוטנים טהור (שמזכיר את טעם הבמבה). חמאת בוטנים עשירה בחומצה פולית, החיונית להתפתחות תקינה של המוח בילדים. היא חיונית גם לנשים בגיל הפוריות ובמהלך ההיריון, ואחראית על יצירת תאי דם אדומים ומניעת אנמיה. בנוסף, הבוטנים עשירים בחומצות שומן חד ורב בלתי רוויות, החשובות לבריאות הלב.
טיפ: חשוב לבחור חמאה העשויה מבוטנים שאינם קלויים, וללא תוספות של מלח וסוכר. כידוע, חלק מהאנשים אלרגיים לבוטנים באופן שמסכן את חייהם, ולכן חשוב לוודא שאין בסביבה אלרגיים.
ממרח שקדים: ממרח קרמי המתאים למריחה בכריך ואפילו כבסיס לשייקים. הוא עשיר בסידן, מינרל חיוני לעצמות והשיניים, החשוב בייחוד לילדים בתקופת הגדילה. השקדים עשירים במגוון ויטמינים ומינרלים כגון: ויטמין E, סידן, אשלגן, ברזל, אבץ ומגנזיום.
טיפ: מומלץ לבחור בממרח שקדים איכותי 100% שקדים קלופים בלבד, ללא תוספת סוכר או שמן.
חמאת לוז: מבוססת על אגוזי לוז טחונים המכונים אִלְסָר. טעמו של אגוז הלוז עמוק ועשיר ומרקמו חמאתי. מרבית תכולת השומן באגוז הזה הוא שומן חד בלתי רווי ולכן הוא דומה בהרכבו התזונתי לשמן הזית. אגוז הלוז עשיר בחלבונים, סיבים תזונתיים, ברזל; ומכיל גם סידן, אשלגן, מגנזיום וזרחן. חמאת לוז עשירה גם בוויטמין E - נוגד חמצון חזק בעל תפקידים מגוונים וחיוניים בגוף האדם התומך בתפקוד תקין של מערכת החיסון, מסייע בשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, תורם לבריאות העור ומסייע בתפקוד תקין של מערכת העצבים. הוא תורם לבריאות מיטבית ומסייע במניעת מחלות שונות.
טיפ: אל תטעו עם ממרחי הלוז העשירים בסוכר, בחרו בממרח המבוסס בעיקר על אגוזים.
חמאת פיסטוק: לאגוז הפיסטוק טעם ייחודי. בשונה מאגוזים אחרים, הוא דל מאוד בנתרן ולכן הוא מתאים גם עבור הנדרשים להגביל את צריכת הנתרן בתזונתם. מבין הממרחים, חמאת הפיסטוק היא העשירה ביותר באשלגן, מינרל חיוני ליצירת אנרגיה. היא עשירה גם בקרוטנואידים, נוגדי חמצון החיוניים לבריאות העיניים, העור, המערכת החיסונית ואף עשויה לסייע במניעת סוגים מסוימים של סרטן ומחלות לב וכלי דם.
חמאת קשיו: אגוז הקשיו מכיל חלבון בכמות גבוהה יחסית למזונות מן הצומח וגם בהשוואה לאגוזים אחרים. לחמאת הקשיו מרקם קרמי וטעם מתוק ועשיר. הקשיו עשיר במגנזיום, מינרל הממלא תפקיד חשוב בבניית העצמות ומסייע בשמירה על לחץ דם תקין ובשמירה על תפקוד תקין של השרירים בעת פעולות כיווץ והרפיה.
חשוב לקרוא את רשימת הרכיבים על המוצר ולוודא שהממרח הוא 100% טהור, ללא תוספות של סוכר, מלח, צבעי מאכל וחומרים נוספים שמעידים על כך שהוא מעובד. אגב, ממרחי האגוזים יכולים לשמש כבסיס לרטבים, כתוספת לדייסה, לשייק או אפילו להשתלב במתכוני עוגות ועוגיות בריאים יותר.
הכותבת: סיון אקלר, דיאטנית מכבי שירותי בריאות, מחוז השרון