קצת אחרי שאלת ה"עופרה או ירדנה?", ניצבת לה שאלה לא פחות מכשילה: "טונה או סלמון". שני הדגים האהובים נוטים לעמוד ראש בראש לא פעם בבואנו לסופר ולחלק את אוכלוסיית העולם לשניים: בעוד שלא ניתן להתווכח על טעם, אפשר בהחלט להתדיין על ההיבט הבריאותי: מי מהם נכון לנו יותר?
איפה יש יותר שומן?
בכ-113 גרם של דג: יש 8.4 גרם שומן בסלמון לעומת 0.5 גרם בטונה. מבחינת קלוריות, בסלמון 174 קלוריות לעומת 124 קלוריות בטונה. אם כך, במבט מהיר הסלמון הוא האופציה הפחות הבריאה, אבל יש אבל: שכן מרבית השומן של הסלמון מקורו באומגה 3. כמו כן, הסלמון חזק מאוד בתכולת ויטמין D שבתוכו (12.24 מיליגרם) אל מול 1.9 מיליגרם שבטונה.
מי לקח: טונה הוא המנצח הברור במקרה הזה עבור אותם אנשים שמחשבים את צריכת הקלוריות היומית שלהם.
איפה יש יותר כולסטרול?
ב-113 גרם של טונה יש 44 מיליגרם כולסטרול, ובמנה זהה של סלמון יש 52 מיליגרם. הבשורה הטובה היא שבשני המקרים לא מדובר במספרים גבוהים ואם אתם חובבי דגים, זה לגמרי הזדמנות להמיר אותם מדי פעם בבשר האדום על מנת להפחית את צריכת הכולסטרול השבועית שלכם.
מי לקח? זה נכון שמבחינה טכנית סלמון מספק יותר כולסטרול. אך כאמור ההבדל לא משמעותי.
איפה יש יותר כספית?
מודאגים מכך שדגים עלולים להכיל כספית (מתכת רעילה המצויה במי ים)? ובכן, במונחים מספריים, דג הטונה מכיל יותר כספית מחברו הסלמון, עם זאת - לפי שירה שפיצר, דיאטנית קלינית ב"כללית", מחוז שרון שומרון, הימצאות כספית היא לא סיבה מוצדקת להוציא את הדגים מהתפריט.
כן חשוב להכיר את הסממנים להרעלת כספית שבאים לידי ביטוי בחרדה, דיכאון, רעידות, בעיות זיכרון, שינויים בלתי מוסברים בראייה או בשמיעה. "באופן כללי, דגים מכילים חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, ויטמינים ומינרלים חיוניים, ולכן לא כדאי לוותר על צריכתם", אומרת שפיצר. "לפי המלצות התזונה הים תיכונית, רצוי לצרוך 3-2 פעמים בשבוע מנת דג – בסך הכול 400-300 גרם. כמו כן, מומלץ לגוון בסוגי הדגים".
היתרונות העיקריים של סלמון: בראש ובראשונה הוא טעים. מאוד פשוט. כמו כן, סלמון הוא מקור נפלא לוויטמין D ואומגה 3. אומגה 3 הוא שם כולל לכל אותם שומנים חיוניים שגופנו לא מסוגל לייצר לבד. לפי מחקרים, אומגה 3 מפחית את הסיכון למחלות לב, מגביר את רמת הכולסטרול הטוב, עשוי לפחית את הכולסטרול הרע ואף נמצא כי עשוי להקטין את הסיכוי לסרטן השד.
הסלמון כאמור מספק יותר מ-12 מיליגרם של ויטמין D ב -113 גרם בלבד, כאשר המלצת הצריכה היומית למבוגר היא 15 מיליגרם ליום של ויטמין D, כך שסלמון מסדר לכם את הפינה. ויטמין D תומך בגופנו ובמוח שלנו בדרכים הבאות: תפקוד חיסוני בריא, מצב רוח טוב יותר, מפחית חרדה, מחזק עצמות.
היתרונות העיקריים של דג טונה: דל קלוריות, עשיר בחלבון, רב תכליתי וקל מאוד להכנה (בסלט, בכריך ובשלל מתכונים שונים).
בשורה התחתונה: טונה או סלמון?
גם הטונה וגם הסלמון מהווים מקורות חלבונים טובים ובריאים. הם גם דלים בכולסטרול ומזינים מאוד. אם אתם מנסים לאזן קצת את המשקל – בחרו בטונה כחלבון דל השומן. אם אתם רוצים להגביר את צריכת האומגה 3 שלכם, לכו על סלמון. אם אתם מחפשים תחליף לבשר אדום או עוף מטוגן – שני הדגים הם בחירה טובה. אין כאן באמת מנצח, מלבדכם, כמובן.