אני מתאמנת כל בוקר (כן, כל בוקר), אוכלת נכון וחיה את ה"וולנס", אבל כמו רבות וטובות – גם אני חווה את טרום גיל המעבר, המכונה הפרימנפאוזה - על שלל תסמיניו. ואם אלה התחושות בשלב המקדים, החלטתי להתחיל כבר עכשיו להכין את הגוף שלי לדבר האמיתי – המנפאוזה.

פרימנופאוזה או מנופאוזה – מה ההבדל?

גיל המעבר – "מנופאוזה" Menopause, מתרחש לרוב בנקודת הזמן שבה האישה לא מקבלת וסת במשך 12 חודשים רצופים, בסביבות גיל 51, אך הוא יכול להתרחש מוקדם יותר. תסמינים כמו: גלי חום, הזעות לילה, מצבי רוח והפרעות בשינה – כל אלה שכיחים ויכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים שלנו.

טרום גיל המעבר – "פרימנופאוזה" (Premenopause), הוא שלב המתחיל בדרך כלל כבר בשנות ה-40 של אישה, ולעיתים אף מוקדם יותר.

תפקידו של המגנזיום בגיל המעבר

מגנזיום הוא מינרל חיוני לגוף, ובייחוד עבור נשים בגיל המעבר. הוא מעורב ביותר מ-300 תגובות ביוכימיות בגוף, חיוני לשמירה על תפקוד השרירים והעצבים, לתמיכה במערכת החיסון, לוויסות קצב הלב ובניית עצמות חזקות. הנה כמה סיבות טובות לדאוג שהגוף שלכן מקבל ממנו מספיק.

ויטמינים (אילוסטרציה: ronstik, Thinkstock)
ידעתן שמגנזיום יכול לסייע בתקופת המנופאוזה? | אילוסטרציה: ronstik, Thinkstock

הקלה על גלי חום והזעות לילה

מחקר, שכותרתו: "ניסוי פיילוט שלב ב' של תוספי מגנזיום להפחתת גלי החום בגיל המעבר", שפורסם ב-2011 חקר את ההשפעות של תוספי מגנזיום על התדירות והחומרה של גלי חום והזעות לילה בנשים בגיל המעבר. המחקר מצא שתוספת מגנזיום הפחיתה את תדירות גלי החום ב-41.4%, מה שגם הקל תסמינים כמו עייפות ומצוקה, תרם לנוחות ולאיכות השינה.

תמיכה בבריאות הנפש

מחקר אחר שכותרתו "צריכת מגנזיום ודיכאון אצל מבוגרים", שפורסם ב- 2015 מצא כי צריכה נמוכה של מגנזיום הייתה קשורה באופן מובהק לסיכון גבוה יותר לדיכאון. אחת מהתופעות המדוברות בגיל המעבר היא שינויים במצב הרוח – מכאן, מגנזיום עשוי לשפר תחושות אלה.

שיפור איכות השינה

מחקר שפורסם ב-Journal of Research in Medical Sciences ב-2012, בדק את ההשפעה של תוספת מגנזיום על נדודי שינה. אף שלא התמקד אך ורק בנשים בגיל המעבר, משתתפים שקיבלו תוספת מגנזיום דיווחו על שיפורים משמעותיים ביעילות השינה ובמשכה. המחקר מצא שמגנזיום מסייע בוויסות השינה על ידי שמירה על רמות בריאות של GABA, נוירוטרנסמיטר המקדם שינה.

שמירה על מסת העצם

סקירה מ-2013 הראתה כי שמירה על רמות תקינות של מגנזיום חיונית לשלמות העצמות בגוף.

אישה מלאה מתאמנת (צילום: Nina Buday, Shuttrstock)
המגנזיום עוזר גם בשמירה על מסת העצם | צילום: Nina Buday, Shuttrstock

איך משלבים מגנזיום בחיי היום-יום?

ישנן כמה דרכים שמאפשרות לגוף לקבל את המגנזיום שהוא צריך:

מקורות תזונתיים: ירקות ירוקים, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים, קטניות, אבוקדו, בננות ושוקולד מריר.

תוספי מזון: תוספי מגנזיום מגוונים הזמינים בשוק בשלל צורות.

יישומים מקומיים: מסתבר שמגנזיום יכול להיספג גם דרך העור, כמו למשל באמצעות מריחת שמן מגנזיום, או אמבטיות מלח אפסום שזה בעצם מגנזיום.

אמבטיה: הוסיפו 2 כוסות מלח אפסום לאמבטיה חמה והשרו למינימום של 15-20 דקות.

השריית כף הרגל: לאפשרות פשוטה יותר, ניתן להמיס  כוס מלח אפסום באמבט רגליים ולהשרות את כפות הרגליים למשך 20-30 דקות.

חשוב - אם אתם חווים עקצוצים או תסמינים לא נעימים אחרים בעת שימוש בשמן מגנזיום או באמבטיות מלח אפסום, ניתן לדלל אותו עם מים, למרוח אותו על שכבת קרם לחות או שמן קוקוס (כדי ליצור מחסום שיכול להפחית גירוי), לבצע מבדק על אזור קטן לפני שימוש, לקצר את זמן היישום או למרוח את השמן על אזורים שונים בגוף בכל יום כדי למנוע גירוי יתר על נקודה אחת.

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב