אם הייתם בדיאטה בשלב מסוים בחייכם, ודאי יצא לכם לאכול פריכיות. פריכיות נחשבות לאחד המאכלים ה"קלאסיים" בדיאטות, האלטרנטיבה הדיאטטית אולי הנפוצה ביותר ללחם, אחד הדברים הראשונים שאנשים מוותרים עליהם כשהם מתחילים דיאטה. אך האם המאכל מופחת הקלוריות הוא באמת חלופה בריאה ואיכותית?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
לרוב, פריכיות עשויות מכמות מינימלית של מרכיבים, בשונה מחטיפים מעובדים שכוללים רשימת מכולת של מרכיבים עם שמות מסובכים ובלתי קריאים. פריכיות אורז לרוב עשויות אורז מלא בלבד. כאמור, פריכיות הן דלות בקלוריות. "מנה אחת מכילה לרוב בין 60 ל-100 קלוריות, אז הן מעולות לאנשים שאוהבים לאכול משהו קראנצ'י, אבל לרוב יבחרו בחטיף פחות בריא, כמו צ'יפס", אומרת פרנסס לרגמן-רות', תזונאית קלינית. יתרון נוסף שיש לפריכיות אורז הוא שהן דלות נתרן (מכילות בין 35 ל-70 מ"ג) למנה, שזה הרבה פחות מחטיפים פריכים אחרים".
מה עשוי להיות פחות בריא בפריכיות?
תלוי בסוג שקניתם, פריכיות עלול להכיל תוספת סוכר או צבעי מאכל. "הימנעו מפריכיות בציפוי שוקולד וטעמים אחרים", ממליצה לרגמן-רות'. "הן לא מכילות הרבה יותר סוכר פר פריכית, אבל אם תאכלו כמה מהם, זה יכול להוסיף כ-12-15 גרם סוכר". במקום זאת, העדיפו פריכיות בטעם טבעי, במליחות מעודנת, העשויות אורז מלא או דגנים אחרים, כמו קינואה. "תקבלו קצת חלבון מהקינואה וקצת יותר סיבים תזונתיים מהאורז המלא", אומרת לרגמן-רות'.
עוד ב-mako בריאות:
>> "אם אתם רואים את הסימן הזה, תיבדקו במהירות"
>> משרד הבריאות: היזהרו משימוש בתבלינים האלה
>> רוב הנשים לא יודעות שהדבר הזה גורם לסרטן שד
תורמות לירידה במשקל? לא בטוח
לפי מאי חן רומאנו, מאמנת אישית, יש לנו נטייה לחשוב שפריכיות יעזרו לנו לרדת במשקל, אבל זה למעשה לא מדויק. "פריכיות בעצם מכילות כמות הרבה יותר גדולה של סוכר. תהליך ההתפחה בעצם גורם לפריכית לשחרר יותר סוכרים ולפרק יותר זוכר בדם בזמן שאנחנו אוכלים אותה, מה שגורם להשמנה וגם לעלייה בחשק למתוק", מסבירה רומאנו. "במקום זה עדיף לאכול את הדגן עצמו. במקום פריכיות אורז - לאכול אורז או אפילו למצוא לחם מקטניות, מכוסמת, מכוסמין מלא. זה גם יתרום לתחושת שובע, גם פחות חשק למתוק וגם יעזור לנו בתהליכים של ירידה במשקל, אומרת רומאנו.
בשורה התחתונה: האם פריכיות אורז הן בחירה בריאה?
זו לא תהיה בחירה נוראית, אך ישנן אופציות בריאות יותר. לפי לרגמן-רות', מרבית האנשים לא בוחרים נכון את התוספת לפריכיות ולכן נוצר מצב שהם אוכלים הרבה יותר פריכיות ממה שרצוי. "אני ממליצה לאותם אנשים להוסיף תוספת שתכיל שומן בריא וסיבים תזונתיים, כמו אבוקדו או בטטה או ענבים וממרח שקדים", הוסיפה. האופציות הללו לא רק יוסיפו לכמות היומית המומלצת של פירות וירקות שעליכם לאכול, אלא הן גם ישמרו על שובע לאורך זמן.
לא בטוחים עם מה לאכול את הפריכיות? הנה כמה אופציות שלרגמן-רות' ממליצה עליהן:
פריכיות אורז לבדן לא ימלאו אתכם לאורך זמן והמטרה היא כמובן לאכול חטיף בריא שישביע לאורך זמן וימנע מאתנו לנשנש דברים לא בריאים. הנה כמה תוספות בריאות שניתן למרוח על הפריכיות שלכם:
אבוקדו – מכיל שומנים בריאים שלא מעלים את רמת הכולסטרול הרע (LDL) וסיבים תזונתיים ששומרים על שובע לאורך זמן ממושך. אם אתם פחות בעניין של אבוקדו, גם חומוס יכול לעשות את העבודה.
ממרח שקדים – תוכלו להוסיף גם פרי לבחירתכם, כמו פטל, ענבים או בננה. והוסיפו מעל מעט קינמון.