אז איך אתם שותים את הקפה שלכם? הבסיס משותף לכולם (מים וקפאין) אבל דומה שהיום לכל איש – יש קפה, ממתיק, סוג חלב ואופן ההכנה משלו. יעיד על כך תפריט בית הקפה הקרוב לביתכם, קפסולות הביתיות שלהם ומקרר החלב. עד כמה התוספות שאתם מוסיפים למים ולקפאין שלכם אכן בריאות ומזינות? הנה כמה דברים שכדאי לדעת על מה שאתם מכניסים לממריץ היומי שלכם: חלקם אתם מוזמנים לאמץ, מחלקם מוזמנים בשמחה להיפרד.
ממתיקים מלאכותיים
לתחליפי סוכר יש שמות רבים, מסכרין ועד סוכרלוז ועד אספרטיים. אבל לכולם מטרה אחת: לספק אלטרנטיבה דלת קלוריות לסוכר המסורתי המכיל 16 קלוריות לכפית. ישנם סוגים שונים של ממתיקים ברמת מתיקות שונה. אם כי יש גם ממתיקים מלאכותיים שיכולים למעשה להיות פי 200-700 מתוקים מהסוכר הלבן. הממתיקים "זכו" ליחסי ציבור שליליים לאורך השנים סביב מחקרים שנערכו בשנות ה-70 שקשרו את צריכתם לסרטן שלפוחית השתן. אולם כיום מרבית התחליפים נחשבים בדרך כלל כאלטרנטיבות בטוחות ולא רעילות. עם זאת, צריכת יתר של ממתיקים מלאכותיים עלולה לגרום לבעיות עיכול כגון שלשולים או אי נוחות.
>> האם ממתיקים מלאכותיים מזיקים לנו?
סוכר לבן
הסוכר "הקלאסי" ממתיק את המרירות של הקפה אך אינו ממלא שום צורך תזונתי, וצריכת יתר עלולה להוביל לסיכונים בריאותיים רבים, כולל סוכרת ועלייה במשקל. בהנחה שאתם שותים יותר מכוס ביום, הרי שבכל כוס אתם מוסיפים כמות קלורית גבוהה של סוכר. איגוד הלב האמריקני ממליץ לגברים לצרוך 9 כפיות תוספת סוכרים מדי יום ולנשים לא יותר מ-6. אם אתם זקוקים למתיקות מסוימת, כדאי להוסיף סוכר קוקוס, המכיל יותר ויטמינים ומינרלים מאשר הסוכר הלבן וטעמו דמוי קרמל. תחליפי הסוכר, כאמור לעיל, יכולים גם לספק מתיקות ללא הקלוריות.
חלב פרה
חלב הוא מקור לסידן, ויטמין D וחלבון אם כי המחקרים שנויים במחלוקת. ישנם מחקרים המזהירים מפני צריכת חלב רבה מדי בעוד שמחקרים אחרים מראים יתרונות בצריכתם באופן קבוע. צריכת כמות חלב בקפה לצד תזונה מאוזנת ככל הנראה אינה גורמת לתופעות שליליות. עם זאת, אם אתם חווים תופעות לוואי כמו נפיחות, גזים או שלשולים לאחר צריכת חלב, ייתכן שיש לכם אי סבילות ללקטוז ומומלץ לפנות לרופא המטפל.
חלב צמחי
החלב האלטרנטיבי לחלב הפרה כבר מקבל מדפים משלו ברשתות המזון. החלב הצמחי התרחב לחלב הכולל דגנים, אגוזים וקטניות, כמו שיבולת שועל, שקדים וסויה. יש גרסה לכל העדפה עם אפשרויות עשירות בחלבון, בטעמים, ממותקים ורגילים. תוספת רב-תכליתית מכילה שלושה חומרים מזינים עיקריים: פחמימות, שומנים וחלבון. חומרים מזינים אלה מאפשרים לגוף לתפקד כראוי; יתר על כן, הם יכולים להפחית את חומציות הקפה.
>> באיזה תחליף חלב כדאי לבחור? כל האופציות
>> האם תחליפי חלב טובים לבריאות?
תבלינים
נגיעה של קינמון על הקפוצ'ינו שלכם ואף טוויסט של כורכום בלאטה יכולים לא רק להוסיף צבע לדרינק כי אם להגביר את הטעם ולספק יתרונות בריאותיים נוספים. קינמון עשוי לסייע באיזון הגלוקוז בדם והוא למעשה ימתיק לכם את הקפה בלי להוסיף סוכר. לקינמון מיוחסים יתרונות בריאותיים נוספים, ביניהם שיפור תפקוד המערכת החיסונית, הפחתת רמת הכולסטרול הרע, איזון לחץ הדם ועוד.
תבלין טרנדי נוסף לערבוב לקפה הוא הכורכום, שארוז בכורכומין נוגד החמצון וידוע בשל תכונותיו האנטי-דלקתיות. בניסויים קליניים, נמצא כי כורכום מפחית כאב ועשוי להאט את התפתחות הדמנציה. ואילו הוספת פלפל שחור ללאטה החלב הזהוב יכולה לסייע בספיגת הכורכומין. רק שימו לב שאתם לא גורמים לקפה להיראות כמו מרק ירקות מתובל חזק.
>> חלב כורכום גם יעזור לכם להירדם מהר
ואסור לשכוח גם את ההל, שרבים אוהבים להוסיף לקפה שחור. בדומה לקינמון, גם הל מספק מתיקות ייחודית לקפה ללא צורך בתוספת סוכר, שזה יתרון בריאותי כבר בפני עצמו. אך להל מיוחסות סגולות רפואיות נוספות, כמו מניעת בעיות עיכול, איזון לחץ הדם והוא נחשב גם אנטי-דלקתי ואנטי-בקטריאלי.
עוד ב-mako בריאות:
>> אוהבים תרד? יש משהו שאתם צריכים לדעת
>> מחקר מצא יתרון נוסף לחיסון הקורונה
>> יש לכם טעם מוזר בפה? זו עלולה להיות הסיבה
שמן קוקוס
אם דיברנו על טרנד התבלינים, טרנד נוסף הוא שמן קוקוס שמקורו מאנשים שצרכו תזונה קטוגנית. שמן זה מכיל סוג של טריגליצרידים שתורמים לתהליך הקטוזיס בגוף (מצב שבו הגוף שורף שומן לטובת אנרגיה, במקום לשרוף פחמימות). ואכן, נטען כי השילוב הזה עם קפה משפר מטבוליזם, רמות האנרגיה, שומר על בריאות המעיים ומשפר רמות הכולסטרול הטוב. עם זאת, יתרונות אלו מוטלים בספק. כמו כן, הביאו בחשבון ששמן קוקוס מכיל לא מעט קלוריות.