הדיאטה הקטוגנית התחילה לפני עשרות שנים בארה"ב ונועדה בעיקר לטיפול בילדים עם התקפי אפילפסיה. רופאים שמו לב שכשהילדים בצום ההתקפים מפסיקים. הדיאטה הקטגונית בעצם מדמה מצב של צום.
בדיאטה הקטוגנית אוכלים בשר מכל הסוגים, כמה שיותר שומני, כמו אנטריקוט, דגים מכל הסוגים, סויה, ביצים, גבינות שמנות, שמנת, קמח שקדים וקוקוס, אבוקדו, טחינה ומיונז בלי סוכר. כמו כן גם שמן זית, שמן אבוקדו. נמנעים מפחמימות וסוכרים, לא גלוטן, לא דבש ולא סילאן; נמנעים גם ממוצרי חלב (כך מוצאים עצמם מיליונים בעולם שותים קפה עם חמאה, שמנת מתוקה או שמן קוקוס); מירקות שורש כמו בטטה גזר סלק ותפוחי אדמה; מקטניות ומדגנים, ולא אוכלים גם פירות, מלבד פירות יער.
לפני כמה שנים גרמו כמה משפיענים בארה"ב שדבקו בדיאטה הזו להתפשטות מהירה שלה דרך הרשתות החברתיות. לברון ג'יימס והקרדישנאנס היו הראשונים, ומשם הכול היסטוריה.
"היום יש וייב מטורף לגבי התזונה הקטוגנית", אומר אריה הרשקו, שהתמכר לפני כשלוש שנים. "זה שינה לי את כל התפיסה לגבי תזונה. מעבר לעובדה שירדתי המון במשקל, זה גם שיפר לי את בדיקות הדם בצורה בלתי רגילה. בהתחלה כשאמרו לי שאסור לאכול פחמימות ומותר רק שומנים, זה היה אנטיתזה לכל מה שהכרתי. שקלתי 105 קילו וירדתי למשקל של 72 קילו. אני לא רעב, יש לי שקט מאוכל, השינה השתפרה, בדיקות דם הכי מהממות והריכוז השתפר אצלי באופן חד. סבלתי מכבד שומני וסוכרת וזה עבר לגמרי".
>> לכל הכתבות על הדיאטה הקטוגנית
הקיטו השפוי
גם ספית צורי מקיבוץ מפלסים שאימצה מזמן את אורח החיים הקטוגני מספרת שבדיקות הדם שלה השתפרו באופן קיצוני. "הייתי כבר במצב של טרום סוכרת והקיטו עזר לי להפוך את זה לגמרי. בדיקות הדם שלי מצוינות".
צורי דוגלת במה שהיא מכנה "קיטו שפוי". "יש את הדיאטה הקטוגנית המחמירה, 'קטו קרניבורי'. זה באמת לאכול רק בשר וגבינות שמנות ולהימנע מירקות למשל. אני אימצתי לעצמי את הזרם החדש שהוא קיטו שפוי. אני אוכלת ירקות וכשאני יוצאת למסעדה עם חברים ארשה לעצמי לאכול גם דברים אסורים. כך זה מאפשר לי להתמיד. את יודעת כמה זה כיף לאכול שמנת עם תותים? פשוט ככה, שמנת".
"בפירוש לא אמליץ על הדיאטה כשיש היסטוריה של הפרעות אכילה"
"דיאטה קטוגנית מדמה תהליך של צום כי הגוף לא משתמש בסוכר כמקור אנרגיה, אלא משתמש בדלק אחר", מסבירה ליאת כהן, דיאטנית קלינית, מטפלת בהשמנה והתנהגויות אכילה, בכללית מחוז מרכז. "המוח שלנו משתמש בגלוקוז – כשאין גלוקוז אז הוא לוקח דלק אחר – משתמש בשומן. נוצרים למעשה קטונים – אלה התוצרים של מקור אנרגיה שמגיע משומן. אני אמליץ על הדיאטה הזו רק אחרי שאבדוק אופי של בני אדם, התנהלות.
הדיאטה מומלצת בעיקר לאנשים עם סוכרת או טרום סוכרת, או אלה שסובלים מכל מיני מחלות דלקתיות, כי בעצם אחד מהסוגים שהדיאטה מורידה הוא נזק חמצוני. הקיטו מוריד חומרי דלקת בגוף. ישנם מחקרים מעניינים על כך שאורח החיים הזה יכול אפילו למנוע סוגים מסוימים של סרטן וגם למנוע הזדקנות".
כהן מסבירה שהסיבה למניעת סרטן ולמחלות אוטואימוניות מגיעה מכך שבדיאטה הזו אין אוכל מעובד והיא כאמור מורידה נזק חמצוני בגוף וגם את הסטרס החמצוני, הנחשבים למאיצי תהליכי הזדקנות. "במידה שמחליטים לעשות את הדיאטה הזאת חשוב מאוד לקבל ליווי צמוד של אנשי מקצוע", היא מסכמת, "אני בפירוש לא אמליץ על הדיאטה כשיש היסטוריה של הפרעות אכילה, אכילה רגשית או התקפית, כי דיאטה כזו יכולה להחמיר את הבעיה".
"אף אחד לא בעודף משקל בגלל עדשים או סלק"
"לדיאטת הקטו ישנם יתרונות מבחינה מחקרית", מודה אורית הלר, תזונאית קלינית, אך מסייגת, "אני חושבת שיש בעיה שאוכלוסייה שלמה חושבת שהגיוני לעשות את זה. אנשים לא יודעים אבל זה למשל לא מתאים בכלל להריוניות, למניקות או לילדים – כי אין פחמימות בדיאטה הזו והן צריכות פחמימות. אני גם חושבת שמבחינה חינוכית יש בזה משהו לא נכון. להוריד חלק כל כך גדול בתזונה שלנו בעיני זה לא אחראי ולא נותן דוגמה חיובית. לפעמים זה יכול לגרום להפרעות אכילה.
"אני מלווה הרבה משפחות. זו בעיה גדולה שילד רואה את אחד ההורים פשוט מוריד בבת אחת חלק חשוב מאבות המזון. באופן כללי, זה לא מתאים לאנשים שלא עושים את זה עם ליווי צמוד של דיאטנית או עם איש מקצוע שיודע איך לעשות את זה כמו שצריך. צריך לעקוב ולראות בדיקות דם. זו דיאטה שיש עליה הוכחות קליניות – יכולה לעזור באיזון סוכרת אבל עם איש מקצוע מוסמך.
"באופן כללי כולנו הורים ומחנכים. אנשים מסתכלים עלינו וזה מאוד בעיתי לעשות משהו שהוא כל כל כך לא תואם את המציאות. אנחנו צריכים לתת דוגמה לאכילה מאוזנת. המילים אסור ומותר אלה לא מילים שאני רוצה להשתמש בהן בבית, אלא במילים מקדמות אכילה מאוזנת. עוד לא מצאתי מישהו שהשמין בגלל שאכל קינואה או עדשים או פחמימות בריאות. בקיטו מורידים סלק ודלעת – אף אחד לא בעודף משקל בגלל עדשים או סלק אלא בגלל אוכל מעובד כמו המבורגר או צ'יפס".