"שלושים וחמש הוא גיל בו אתה סוף סוף מסדר את הדברים בראש ואז שאר הגוף מתחיל להתפרק", אמרה קארין לאסצ'ין. אנחנו לא בטוחים לגבי החלק הראשון, אבל החלק השני הוא לגמרי בידיים שלכם. ואמנם, אם בעשורים השלישי והרביעי לחייכם, מילים כמו "תזונה", "פעילות גופנית" ו"בדיקות שגרתיות" היו רחוקות מכם - בהגיעכם לגיל ארבעים, יש כמה דברים שצריכים להשתנות.
אז למה אתם חייבים לשים לב מעכשיו? "יש לא מעט מחלות שהופכות לשכיחות יותר בגילאי ארבעים", אומר ד"ר אהוד מרון, סגן יו"ר ארגון רופאי המדינה. "בראשן, אוטם שריר הלב (כלומר התקף לב - ד"ר), ששכיחה יותר אצל גברים, אבל יכולה להופיע גם בנשים. לכן, החל מגיל ארבעים, כדאי לבדוק את לחץ הדם פעם בשנתיים, ואם הוא לא תקין - פעם בשנה, גם אצל גברים וגם אצל נשים. כ-20% מהאוכלוסייה סובלת מיתר לחץ דם; אנחנו קוראים לו 'הרוצח השקט' כי אין כמעט סימפטומים". לצד יתר לחץ דם, דבר נוסף שהופך לנפוץ במיוחד בעשור החמישי הוא כולסטרול ("כי הרבה ישראלים לא מקפידים על תזונה ופעילות גופנית"). לכן, לדבריו של ד"ר מרון, לגברים כדאי לבדוק רמת כולסטרול החל מגיל 35, ואילו נשים - מגיל 45.
>> הזוי: התסמונת שגורמת לאנשים לשמוע כל דבר קטן
>> רוצים לשרוף 1,000 קלוריות בשבוע?
>> מקללים הרבה? זה מה שזה אומר עליכם
מחלה נוספת שחשוב לבדוק בסביבות גיל ארבעים היא אוסטיאופורוזיס, ששכיחה יותר אצל נשים ("כל אישה שנייה מעל גיל 55 סובלת מאוסטיאופורוזיס"), אך קיימת גם אצל גברים. "בגיל המעבר אצל נשים, כשהפרופיל ההורמונאלי משתנה, חשוב לעבור בדיקה של צפיפות העצם, להקפיד על צריכה של סידן וויטמין די ועל פעילות גופנית, ולהימנע, או לפחות להמעיט, בעישון ושתיית אלכוהול, שמהווים גורמי סיכון למחלה", מסביר ד"ר מרון.
ומה בנוגע לבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן? ובכן, תלוי על איזה סוג מדברים. בהתייחס לסרטן השד, לבנות המין היפה כדאי לעבור בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים מגיל ארבעים (לצד בדיקה עצמית פעם בחודש). עם בדיקת דם סמוי בצואה או קולונוסקופיה (לגילוי סרטן המעי הגס), לעומת זאת, אפשר לחכות לגיל חמישים (כמובן, כתלות בתסמינים ובהיסטוריה המשפחתית), ואילו בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, למשל, מומלץ לעבור כבר מגיל 25, אחת לשלוש שנים.
זה הזמן לשינוי באורח החיים
"אורח חיים בריא חשוב בכל גיל, אבל הוא נעשה חשוב במיוחד כשמתבגרים, מפני שככל שאתה מתבגר, הגוף סלחן פחות. מעבר לזה, בגילאים האלה אתה מתחיל לשלם את המחיר על השנים שבהן היית צעיר והתעללת בגוף שלך", אומר ד"ר מרון, וממשיך באמירה מעודדת: "גיל ארבעים הוא ממש לא מאוחר כדי להתחיל, יש עוד כמה עשורים לפניכם ואפשר לייצר שינוי של ממש. גם אם הדברים נראים ברורים מאליהם, אנשים מעדיפים לשכוח אותם, ולכן חשוב להזכיר מדי פעם". אז על מה צריך להקפיד כשהמחוג מכה על 40?
1. תזונה נכונה
"ככל שמתבגרים, המטבוליזם מאט, הגוף שורף פחות קלוריות וקל יותר להשמין. צריך לשמור ולהימנע מזה, כי השמנה היא אחד הגורמים למחלות כמו יתר לחץ דם ואוטם שריר הלב. מעבר לזה, חשוב להגביל את הצריכה של השומן והנתרן, שמשפיע מאוד על תמותה מוקדמת. בגילאי ארבעים אנשים עדיין נמצאים בשיא תקופת העבודה, ורבים מדלגים על ארוחת בוקר, אוכלים בחוץ ומנשנשים. תמיד יש אפשרות בחירה - אל תנשנשו את הכיבוד בישיבות במשרד, והביאו אוכל מהבית במקום לאכול בחוץ".
2. פעילות גופנית
"פעילות גופנית היא מרכיב במניעה של מחלות מסוגים שונים, ויכולה גם לעזור לאנשים חולים באיזון. למשל, במקרים של סוכרת, כולסטרול או יתר לחץ דם - פעילות גופנית קבועה בהחלט משפרת את המצב. בגילאים האלה כדאי לעשות פעילות אירובית בעצימות בינונית, כמו הליכה, ריצה או רכיבה על אופניים, לפחות חצי שעה ביום. למעשה, הסיכון של אנשים שעושים לפחות שבע שעות פעילות גופנית בשבוע למוות מוקדם, נמוך ב-40% מאשר אלה שעושים פחות מ-30 דקות שבועיות של פעילות גופנית".
3. שינה
"בגיל עשרים אתה לא כל כך שם לב אם אתה ישן מעט שעות בלילה; אבל בגיל ארבעים, לעומת זאת, הגוף סובל פחות טוב את העייפות ויש לה השפעות רחבות. חשוב לישון שש עד שמונה שעות בלילה".
4. עישון
"ההמלצה לגבי עישון היא פשוט להפסיק לעשן. עדיף, כמובן, כמה שיותר מוקדם, אבל אף פעם לא מאוחר להפסיק. הריאות יכולות להתנקות מעצמן, וככל שפרק הזמן שבו עישנת יהיה קצר יותר - כך התהליך יהיה מהיר יותר וכן יקטן הסיכון לחלות באוטם שריר הלב, מחלות ריאה חסימתיות וסרטן ריאות".