גילוי נאות: אני אוהבת בירה, ואפילו מעדיפה בירה על יין. אני זוכרת את הימים שבהם בהרבה מסעדות הביטו בי בעיין עקומה כאשר שאלתי בחשש אם אפשר להזמין בירה. כיום, עם כל סוגי הבירות, הבעיה הזו כבר לא קיימת ואני כבר מזמינה את הבירה האהובה עלי בראש מורם.
מקור הפחמימות בבירה הוא השעורה, ובתהליך תסיסת השמרים נוצר האלכוהול מפחמימות אלה. האלכוהול מכיל יותר קלוריות מפחמימות: בעוד בכל גרם פחמימה יש 4 קלוריות, הרי בכל גרם אלכוהול יש 7 קלוריות. הגוף משתמש בקלוריות שמקורן באלכוהול כמקור להפקת אנרגיה, אך שלא כמו בפחמימות הן אינן ניתנות לאחסון במאגרי הגליקוגן לשימוש עתידי. לכן אתלטים שעומדים לפני עומס פיזיולוגי אוכלים הרבה פחמימות כמו פסטה, אורז וכדומה ולאו דווקא אלכוהול. וכך, האלכוהול על כל סוגיו שייך לקבוצת מזון נפרדת.
יתרונות הבירה
1. הבירה מכילה נוגדי חמצון ששייכים למשפחת הפלבנואידים והפולפנולים. אבל בואו נשכח מהשמות המפוצצים. נוגדי חמצון הם החיילים הנאמנים שמגנים עלינו מפני תהליכים של מחלות לב וכלי דם, סרטן והזדקנות. הבירה מכילה גם ויטמינים מקבוצת B ומחקרים מצביעים על כך ששתייה מתונה של בירה מסייעת בחיזוק המערכת החיסונית של הגוף. יש כאלה הטוענים ששילוב בירה עם פעילות גופנית מורידה את הסיכוי ללקות במחלות לב.
2. הבירה עשויה להעלות את רמות ה- H.D.L - שזה הכולסטרול הטוב שמגן עלינו מפני מחלות לב וכלי דם.
3. הבירה מכילה צורן - מינרל שעוזר בחיזוק העצם ומניעת אוסטיאופורוזיס, שזה תהליך של דילול רקמת העצם.
4. יש הטוענים שלבירה יש השפעה חיובית על המערכת הקוגנטיבית שלנו והיא עשויה למנוע דמינציה. וכמעט שכחתי, הבירה גם משפיעה על מצב הרוח שלנו. ובימים טרופים אלה, זה דבר חשוב.
אבל לפני שכולנו רצים ומתחילים לשתות בירה בכמויות מסחריות, הכוונה היא לשתייה מתונה. ומהי שתייה מתונה? 15 גרם בירה, כלומר שליש ליטר בירה.
בירה בלי כרס
ואיך בירה מסתדרת עם ירידה במשקל או שמירה על המשקל? כל כך הרבה מהמטופלים שלי מזכירים לי את כרס הבירה הידועה ושואלים איך אפשר לשתות בירה בלי לפתח כרס שכזו ובלי לעלות במשקל. ובכן, זה ממש אפשרי! מכיוון שבירה מכילה יחסית מעט אלכוהול, כ-6% בכל 100 גרם, הרי בשליש ליטר (המנה המומלצת, זוכרים?) יש בסך הכול 130-150 קלוריות. בכוס שתיה ממותקת יש מספר קלוריות זהה.
בכל המשקאות האלכוהוליים יש הרבה יותר קלוריות. ומדוע? פשוט, כי הם מכילים הרבה יותר אלכוהול. בוויסקי, וודקה וכדומה יש כ-40% אלכוהול, וכך, מנה של שתיה מהסוג הזה מכילה לפחות 240 קלוריות. בכוס יין לבן יש כ-80 קלוריות, ובכוס יין אדום יש כ-100 קלוריות. וכל הקוקטיילים (שהפכו מאוד פופולאריים לאחרונה) שמכילים אלכוהול ומיצים יש לפחות 250 (!) קלוריות לכוס. ואגב, בשוטים ובצ'ייסרים יש כמעט את כל כמות הקלוריות שיש בבקבוק בירה, ומה מחזיק יותר זמן? על בקבוק בירה אפשר לשבת הרבה זמן יחסית, השוט נגמר בשניות (וגם הכסף...)
אז מה למדנו? שבדיוק כמו כל דבר אחר בתזונה אין אסור ומותר. הכול מותר ואפשר לשלב, גם בירה בתפריט היומי אם מודעים לכמות. אז שיהיה בכיף, וצ'ירס!
הכותבת היא יועצת תזונה בעלת תואר שני בחינוך לבריאות מאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב, מרכזת סדנאות לתזונה וירידה במשקל ופרסמה שני ספרים בנושא.