אוכלוסיית העולם נחלקת לשניים: אלה שיקראו את המדריך וירגישו טוב עם עצמם (כי ממילא הם לא מתקלחים בכל בוקר) ואלה שבתום הקריאה ירוצו להישטף במתקן מכוניות (או לכל הפחות ירכשו חוט דנטלי).
מכיוון שהמנטרה שלנו היא "איש בהיגיינתו יחיה" לא נמהר לשפוט אתכם. רק נמליץ לכם לגזור את הטבלה שבסוף הכתבה, שגובשה על ידי מומחים, להדפיס בשני עותקים ולתלות אחד על המקרר ואחד על לוח השעם במשרד. מתישהו הכללים האלה יחלחלו. שמפו נגד קשקשים, מישהו?
1. כל כמה זמן צריך לחפוף שיער?
אמ;לק: לא כל יום. מעבר לכך זה כבר תלוי בסוג העור והקרקפת שלכם. אם הקרקפת שלכם אינה שמנונית או מגורה, ואם אין לכם בעיות של קשקשת או סבוראיק דרמטיטיס (הביטוי החריף יותר של קשקשת), חפיפה חד שבועית או דו שבועית תעשה רק טוב לשיער שלכם.
2. כל כמה זמן צריך לצחצח שיניים?
איגוד רופאי השיניים האמריקאי ממליץ על צחצוח שיניים פעמיים ביום, שתי דקות בכל פעם. צחצוח שיניים לפני השינה הוא סופר חשוב, כי במהלך השינה הפה יוצר פחות רוק, מה שעלול להוביל לעששת. מצד שני, לא היינו מוותרים על צחצוח בבוקר, שכן עם כל הכבוד לחורים, גם חיים ללא חברים זה לא להיט. אה, ואל תשכחו לצחצח את הלשון!
3. מתי הכי כדאי להשתמש בדיאודורנט?
לא תאמינו, אך מתברר כי הזמן האידיאלי הוא לפני השינה. כך, אם אתם משתמשים באנטיספירנטים (נוגדי הזעה) למיניהם, יש להם זמן לנעול את בלוטות הזיעה לפני שיש להן זמן להזיע על הבוקר. לרוב השימוש יחזיק 24 שעות, כך שאין צורך לדאוג שלא תשרדו את יום העבודה. מצד שני, סמכו על בלוטות האף שלכם. אף אחד לא רוצה לחלוק חלל עבודה עם בן אנוש שמריח כמו עמבה.
4. כמה פעמים ביום צריך להתקלח?
רובנו מתקלחים יותר מדי. נכון, זה נשמע מעט רדיקלי, אבל בשנים האחרונות תמצאו יותר מחקרים ודרמטולוגים שממליצים להפסיק עם ההתמכרות הזו שלנו לדוש. ישנם דרמטולוגים שימליצו על מקלחת אחת ליומיים, אך הדבר תלוי כמובן באקלים ובתדירות האימונים שלכם. מתאמנים כל יום גם בחורף? אל תחסכו במקלחת אחרי האימון. חיים במדינת ישראל? אל תחסכו מקלחת בקיץ. מנגד, מים רותחים מייבשים את העור, אז לכו על גרסת מקלחת פושרת יותר.
5. באיזו תדירות יש להשתמש בחוט דנטלי?
השיננית מטיפה לנו בכל ביקור, איגוד רופאי השיניים עושה מזה סיפור אך בשנה שעברה החלו לפקפק במה שעד כה היה נראה ברור: חוט דנטלי לא באמת ישנה לנו את החיים. חוץ מהקטע הזה של לא לשבת עם זעתר בין השיניים בישיבות הנהלה. מתוך 25 מחקרים שנעשו, נמצא כי ההשפעה של העברת חוט דנטלי על בריאות השיניים היתה מאוד נמוכה עד לא משמעותית. ארגוני רופאי השיניים האמריקניים מיהרו לצטט מחקר שמצא קשר בין שימוש בחוט דנטלי לבין עצירת תהליך נסיגת חניכיים – אך המחקר הזה היה לא מעודכן ולא מאוד מבוסס. "אכן, לא נמצאה הוכחה חד משמעית ליתרונות השימוש בחוט" אומרת רופאת השיניים ד"ר ענת רז; "ולמרות זאת, האיגוד האמריקאי לרפואת שיניים תומך נחרצות בעמדתו כי השימוש בחוט דנטלי הוא חלק חשוב ובלתי נפרד בשימור ההיגיינה האוראלית, שכן הוא תורם להסרת שאריות מזון ורובד חיידקים מבין השיניים".
6. האם צריך בכלל להשתמש במי פה?
על פי שירותי הבריאות של בריטניה, השימוש במי פה יכול למנוע עששת וריח פה רע. מצד שני, אין להשתמש במי פה מיד לאחר הצחצוח, והשימוש הוא אופציונלי, להבדיל מצחצוח שיניים. "ניתן לסווג את שטיפות הפה לשתי קטגוריות - קוסמטיות ורפואיות" אומרת רופאת השיניים ד"ר ענת רז; "השטיפות הקוסמטיות מעניקות הקלה רגעית במקרים של ריח פה ומשפרות את הטעם בפה, אך אין בהן איכויות טיפוליות כמו הפחתה בכמות הפלאק, טיפול במחלות חניכיים ועששת. שטיפות הפה הרפואיות ניתנות במרשם רופא ויכולות לשמש כטיפול משלים במקרים של מחלות חניכיים, עששת וריח רע".
7. באיזו תדירות יש לקצוץ ציפורניים?
התשובה, כמובן, נעוצה בקצב צמיחת הציפורניים שלכם/ן ובאורך הרצוי, אך בגדול - אחת לשבוע-שבועיים זה לגמרי מספיק. ובחיאת, כשאתם כבר שמים את הידיים על הקוצץ - עשו את זה במקלחת. אין תרבות שבה דריכה על גזזת בסלון מביאה מזל וברכה.
8. כל כמה זמן יש לנקות את עדשות המשקפיים?
נו מה, אתם ילדים? באופן קבוע, וכל פעם שהם הופכים למעט מטונפים. בכל זאת, הכוונה היא שתראו דרכם. ובכל מקרה, אל תנקו עם החולצה שלכם או של הפראייר שלצדכם, וגם אל תטרחו לקנות ספריי משקפיים ממותג. כל שצריך זו פיסת כותנה מהולה בקצת סבון כלים ומים - ואתם מסודרים.
9. מתי צריך להחליף את סכין הגילוח?
זה כמובן תלוי בסכין, אבל אם אתם מרגישים/ות שהוא "מושך" גם את העור ולא רק את השיערות - זה הרמז לכך שהוא סיים את תפקידו בחייכן. על מנת לשמור על הסכין, הקפידו לשטוף אותובמים חמים אחרי השימוש ולאפשר לו להתייבש על מנת למנוע ממנה להחליד.