שוקולד הוא האחד המאכלים האהובים ביותר בעולם ואין צורך לגבות את זה במחקרים, כי זה ידוע לכולם. מה שפחות ידוע בנוגע אליו, הוא שחומר הגלם ממנו הוא מיוצר - הקקאו, טומן בתוכו סגולות רבות שאפשר לנצל גם, אבל לא רק דרך אכילה. ראיה אריקה מיריאן, שפגשנו על המסך ב"מאסטר שף" (פרק חדש הערב, אחרי החדשות, קשת 12), ניגשה באופן אינטואיטיבי וברור אל השוקולד כשהייתה צריכה לבחור מה היא תבשל, בגלל הקשר העמוק שלה אל הקקאו וסקרנה אותנו לחקור בעניין. ספוילר: היא גם עברה את האודישן.
כשנשאלה למה היא בחרה דווקא בשוקולד, שיתפה ראיה כי במקצועה היא מתעסקת בקוסמטיקה ורוקחות טבעית והקקאו מהווה אצלה חומר גלם חשוב ודומיננטי בסדנאות ובמוצרים. פנינו אליה על מנת להבין מה בדיוק לומדים בסדנאות שהיא מעבירה ואיך אפשר למקסם את היתרונות של הקקאו לא רק באכילה או שתייה, אלא גם קוסמטית ובריאותית.
סדנה שמתמקדת כולה בקקאו נשמעת כמו חוויה טעימה במיוחד, אבל היא דווקא לא מתעסקת באוכל ויש בה הרבה מעבר כפי שמסבירה אריקה: "מדובר בכמה סדנאות שונות, אני עובדת בעיקר עם נשים אבל יש גם גברים. יש סדנאות של כמה מפגשים בהם אנחנו עובדים עם הקקאו. מתחילים עם הפולים ומגיעים עד שמן, קרם גוף, אבקות לפנים, מסכות וכל מיני דברים מיסטיים. לוקחים את הקקאו ובכמה מפגשים עובדים עם הפולים ולומדים רוקחות של הקקאו עם עוד סוגי סופר פוד, שמנים אתריים ואחרים. בסוף מסיימים עם טקס, יש שירים ומוזיקה ואז תוך כדי מכינים את הרוקחות והתרופות שלנו לריפוי עמוק עם הקקאו וצמחי המרפא".
איך הגעת להתמקד דווקא בקקאו?
"הייתי בקוסטה ריקה, בקומונת 'פאצ'ה מאמא'. התחלתי לעשות שם ניקוי רעלים וזה שינה לי את כל החיים. המחשבות שלי, הנשימה שלי, הטעמים שלי, מערכת היחסים שלי עם אוכל, הכל. שם גם הכרתי את עולם הסופר פוד. הייתה לי חברה שרצתה לפתוח בר שייקים ובסוף פתחתי אותו במקומה. היו מביאים לי קקאו טרי, קוקוסים וכל מיני פירות מדהימים, סופר פוד ואז התחלתי להתעסק בכימיה של הקקאו וכל מיני אחרים".
איך הפכת את זה לליין של קוסמטיקה טבעית?
"כשהגעתי לארץ הייתי בהיריון וקניתי מסכה לפנים מחנות טבע כל שהיא, שמתי אותה וזה שרף לי את הפנים. היה לי קרם אחד שעשיתי לעצמי עם חמאת קקאו ובעלי שאל למה אני לא עושה מסכת פנים, ואז חשבתי על זה כל הלילה ויצרתי שבעה מוצרים שהתחילו מקקאו. כל החברות שלי היו מגיעות והייתי נותנת להן את המוצרים שאני מכינה ואז התחילו להזמין ממני".
כדי להבין מה בדיוק היתרונות הבריאותיים של הקקאו עם גיבוי מדעי, פנינו לדיאטנית הקלינית ענת מטיאש, שמתמחה בילדים, ספורט והפרעות אכילה: "יש להבדיל בין פולי קקאו שעליהם נעשו המחקרים, לבין שוקולד עשיר בסוכר ושומן שעבר תהליך חימום. היתרונות מדברים על פולי קקאו שלא עברו תהליך תסיסה (קלייה) שמסיר את המרירות, ובמקביל גם מצמצם את כמות הערכים התזונתיים הבריאים", היא מסבירה ומונה אותם:
- הקקאו עשיר בפוליפנולים שהם בעלי פעילויות רבות, המסייעים בהפחתת תהליכי דלקת, בהורדת לחץ דם, ועל ידי כך מפחיתים סיכון למחלות לב. חומרים דומים נמצאים גם ביין אדום, בתה ירוק ושחור, בסויה ועוד. כמו כן, הפוליפנולים משמשים כנוגדי חמצון רבי עוצמה, המסייעים במניעת מחלות לב וסרטן.
- אחד המרכיבים הפעילים בקקאו הוא תאוברמין, פעולתו כמעורר דומה לקפאין, אך השפעתו על מערכת העצבים חלשה יותר.
- קקאו טבעי מכיל כמות גבוהה יותר של נוגדי חמצון, בהשוואה למספר רב של פירות מזון על כמו למשל אוכמניות.
- קקאו אף מסייע לתשוקה המינית ועוזר בשחרור אנדורפינים.
- הקקאו עשוי למנוע הזדקנות מוקדמת. הוא מכיל נוגדי חמצון השייכים לאותה קבוצה של חומרים נוגדי חמצון כמו תה ירוק ויין אדום. אנתוציאנינים אלו (המצויים בפירות בצבע כהה), מגנים על התאים מפני התחמצנות או הרס מוקדם, או מה שאנו מכנים הזדקנות.
- הקקאו מכיל מגנזיום ועוזר ללחות של עור.