השעה 5:20 לפנות בוקר, קשה לישון וקשה להירגע מהרגעים בפריז 2024 לצד הרגעים של ישראל 2024. האולמפיאדה הזו לא דומה לשום דבר אחר. זוהי מערבולת של רגשות שקשה לסמן את ההתחלה ואת הסוף שלה. משלחת ישראלית של הטובים שבספורטאים נלחמה במשך ארבע שנים כדי להגיע לרגע הזה, ואז הוא הגיע בימים שבהם המדינה שלנו נלחמת, כואבת ובעיקר לא נושמת. אז אפשר לומר שמכאן בדיוק אפשר לשאוב את הכוח לנצח ולתת הכול, אבל איך עושים את זה? איך מציגים רגעי התעלות חסרי תקדים ומצליחים כשמדינה שלמה מדממת?

כנראה אין תשובה אחת ברורה, אבל דבר אחד בטוח, הספורטאים שלנו הם שחקני נשמה. גם כשהם בוכים וגם כשהם כואבים הם עדיין מלאים ברוח הישראלית שעושה אותם כל כך שונים, כי באיזו עוד מדינה אתה עובר כל כך הרבה בשנה אחת? ואיפה יש עוד ספורטאים במשחקים האולימפיים שצריכים להתמודד עם איומים, פחדים והטרדות שמסיחים את דעתם? ובאיזו עוד מדינה יש מאמן נבחרת שאיבד את בנו במלחמה לפני חודש והיום נמצא לצד הספורטאים לא כי הוא חייב אלא כי הוא רוצה?

מי שעוקב אחרי הפעילות של יו"ר הועד האולימפי יעל ארד רואה את האתגרים הגדולים שהיא מתמודדת איתם. נלחמת וחולמת את שובם של החטופים וסיום המלחמה ותוך כדי מובילה את הנבחרת האולימפית כנגד כל הקשיים לצאת חזקה ועם ראש מורם כדי לייצג את המדינה בכבוד. בכמה ראיונות ציינה ארד שהשנה יותר מתמיד החליט הוועד האולימפי לשים דגש על התמיכה המנטלית שמקבלים הספורטאים, וכי ההבנה ש-7 באוקטובר היה אירוע נפשי משמעותי עבור הספורטאים חייבה התייחסות אחרת כדי לעזור להם להמשיך ולהצליח.

ממיינדפולנס ועד שיחות

ד"ר דניאלה כהן, מרצה במרכז האקדמי לוינסקי וינגייט והמלווה של המשלחת האולימפית לפריז בשיט, מנסה להסביר מה עוברים הספורטאים. "התחרות הזאת אכן שונה בסוג המתח", היא אומרת, "זהו אירוע שיא של פעם בכמה שנים, ולכן הספורטאים מרגישים הרבה יותר את הלחץ, אך עם זאת הם ספורטאים מנוסים ויודעים להתמודד גם במצבים כאלה".

איך מתבטאים המתח וההתרגשות בגוף ובנפש ברגעים שלפני התחרות?

"אצל כל ספורטאי המתח יתבטא בצורה שונה. יש ספורטאים שירגישו את זה יותר בגוף, פרפרים בבטן או תחושות פיזיות שונות, ויש ספורטאים שירגישו זאת יותר בפן הנפשי, שיכול לבוא לידי ביטוי בהיותם שקטים ומכונסים או דווקא יותר רועשים ומוחצנים. מה שבטוח זה שהיום אנחנו מבינים כי קיים קשר הדוק בין הגוף לנפש, ולכן הפסיכולוגים עובדים על שניהם".

איך עובדים איתם על זה?

"אנחנו בעיקר עובדים על טכניקות שונות להפחתת לחצים, יש חלק המתרגלים מיינדפולנס וחלק שמשתמשים בדמיון מודרך. ישנם פסיכולוגים המשתמשים בטכניקות נוספות אחרות. לחלק מן הספורטאים עוזר לפעמים פשוט לדבר את הלחץ ולפרוק אותו, ובמהלך התחרות אנחנו מנסים לדייק כמה שיותר את התחושות ולהישאר מפוקסים על הדרך".

נבחרת ישראל סיימה את המשחק הראשון שלה באולימפיאדה בתיקו 1:1 מול מא (וידאו AVI: חדשות)
וידאו AVI: חדשות

נראה שהפתגם היפני המפורסם "ליפול שבע פעמים ולקום בפעם השמינית" הוא שעושה אותך ספורטאי מהחומר הנכון. ההתמודדות קשה ומורכבת וכך גם רגעי השיא – רגעים שאין להם מחיר. נאחל לנבחרת שלנו שורה של רגעי שיא באולמפיאדת פריז 2024 כי הם בטוח עשויים מהחומר הנכון.