פירות וירקות הם חלק בלתי נפרד מתזונה בריאה ומאוזנת. הם מספקים לנו ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים וגם חיידקים "ידידותיים" לגוף. הם תורמים לתחושת השובע, לאיזון רמות סוכר בדם, ליציאות תקינות ועוד.

אלא שמחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות מראים כי התוצרת החקלאית שאנחנו צורכים עלולה להיות מצופה בחומרי הדברה המשמשים להדברת מזיקים במהלך הגידול. אף שהם נחוצים להבטחת היבול, חומרי הדברה אלו אינם בטוחים לצריכה אנושית, והם עלולים להוביל לחשיפה מתמשכת לכימיקלים מזיקים. בפועל, חשיפה כזאת עלולה להגביר את הסיכון למגוון בעיות בריאותיות כגון: סרטן, מומים מולדים, בעיות פוריות, מחלות נוירודגנרטיביות (כגון פרקינסון ואלצהיימר) ומחלות של מערכת החיסון.

ההוכחה: שטיפה במים אינה מספיקה

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Nano Letters של האגודה האמריקנית לכימיה, מדגיש כי שטיפה במים בלבד אינה מספיקה להסרת חומרי ההדברה. החוקרים מצאו כי מים בלבד אינם יכולים להסיר לחלוטין חומרי הדברה. המסקנה, אם כן, היא כי קילוף הפירות והירקות הוא הפתרון הטוב ביותר להסרת רוב שאריות חומרי ההדברה. פרופסור דונגדונג יה, שותף למחקר, מסביר כי "פעולת הקילוף יכולה להסיר ביעילות כמעט את כל שאריות חומרי ההדברה, בניגוד להמלצה הנפוצה לשטיפה".

ד"ר בריאן קווק לה, מדען מזון ומחבר הספר "150 שאלות במדעי המזון שנענו", טוען כי רוב חומרי ההדברה הנותרים על הקליפה הם מסיסים בשומן, מה שמקשה על הסרתם בעת שטיפה רגילה. הוא מסביר כי מרבית המפעלים המסחריים כבר שוטפים את התוצרת שלהם טרם החלוקה והמכירה, אך זה לא תמיד מספיק כדי להסיר את חומרי ההדברה. לטענתו, טיפולים נוספים כמו קילוף, שטיפה בחומרים מסוימים והשרייה יכולים להסיר את רוב חומרי ההדברה. שיטות נוספות כוללות כבישה ותסיסה, אשר בעזרת מיקרואורגניזמים וחומצות, מפרקים את חומרי ההדברה למולקולות בלתי מזיקות לאורך זמן. ד"ר לה ממליץ להשרות את התוצרת החקלאית במים עם מלח/סודה לשתייה או חומץ.

פירות וירקות במקרר (צילום: Africa studio / shutterstock)
העיקר שלא תוותרו עליהם | צילום: Africa studio / shutterstock

כדיאטנית קלינית, חשוב לי להדגיש שלא מומלץ לוותר על פירות וירקות בתפריט היומי, אלא לנקוט צעדים להפחתת החשיפה לחומרי ההדברה שאלה מכילים. יתרה מכך, יש לזכור כי קליפותיהם של ירקות ופירות רבים מכילות את רוב הסיבים התזונתיים החשובים לבריאות הגוף וחלק מסיבים אלו משמשים כ"דלק" למיקרוביום (חיידקי המעיים שלנו), אשר בלעדיהם מערכות הגוף יתפקדו פחות טוב ונהיה חשופים ליותר מחלות.

ההמלצה, אם כן, היא לא לקלף את הפירות והירקות אלא להשרותם במים עם מלח, חומץ או סודה לשתייה – כפי שהמליץ ד"ר לה. זאת כדי ליהנות מהיתרונות התזונתיים הבריאותיים שבקליפתם. שילוב של מודעות וטיפול נכון בירקות ופירות יסייע בצמצום החשיפה לחומרים מזיקים ובשמירה על בריאותנועל ידי שמירה על כללים פשוטים אלו, ניתן להמשיך ליהנות מהיתרונות הבריאותיים הרבים של הפירות והירקות, תוך הקטנת הסיכון לחשיפה לחומרי הדברה. כך נשמור על תזונה מאוזנת ובריאה יותר.

 

ירדן נגלשטיין, היא דיאטנית קלינית בכירה במרכז השיקומי בית לוינשטיין ובכללית מחוז שרון - שומרון