הנבטים הם צמחים קטנים, תוצר של הנבטת זרעים, דגנים, אגוזים וקטניות המתרחש ע"י העשרתם בלחות. מחקרים שונים שבדקו את יתרונותיהם הבריאותיים הראו כי העשרת התפריט בהם מסייעת לצמצם תהליכי חמצון בגוף, תורמת למניעת דלקתיות ופועלת כהשפעה אנטי-סרטנית.

יתרה מכך, מדובר במאכל דל מאוד בקלוריות שיכול לסייע בשמירה על משקל תקין, כיוון שהוא מגדיל את נפח הארוחה כמעט בלי להשפיע על ערכה הקלורי. בנוסף, הנבטים קלים לעיכול ופחות גורמים לתחושות לא נעימות בבטן בהשוואה לאכילת קטניות ודגנים מלאים.

הנבטים הפופולריים ויתרונותיהם

נבטי חמנייה: מכילים את אחוז החלבון הגבוה ביותר ולכן הם פופולריים ביותר בקרב טבעונים. תפקידו של החלבון הוא לשמש אבני בניין לתאים , לשרירים להורמונים ולמרכיבים נוספים החיוניים לגוף. אגב, החלבון והמינרלים שבנבטים נספגים טוב יותר בהשוואה לספיגה ממקור הצמחי שלהם. הם מכילים גם סיבים תזונתיים וכמות נאה של מינרלים – ברזל החיוני ליצירת המוגלובין ומניעת אנמיה , סידן החיוני לבניית העצמות וסלניום החשוב לחיזוק המערכת החיסונית.

נבטי ברוקולי: מונבטים מזרעי ברוקולי ועשירים מאד בוויטמיני C אשר חשוב להחלמת פצעים, לסיוע בספיגת הברזל מהמזון ולחיזוק המערכת החיסונית  ו-A  אשר חשוב לפעילות תקינה של רקמות ריריות ולמנגנון הראייה ועוד . סוג זה קשה להנבטה לבד בבית.

נבטי ברוקולי (צילום: shutterstock By jreika)
נבטי ברוקולי - עשירים בחלבון | צילום: shutterstock By jreika

נבטים סיניים: נבטים אלה מונבטים מזרעי המש, המשמשים חומר גלם שכיח במטבח האסיאתי. הם עשירים בעיקר בוויטמין C ובברזל.

נבטי קטניות: נבטי עדשים, שעועית ואזוקי למשל עשירים בחלבון מכילים מינרלים כגון אשלגן המסייע לאיזון לחץ הדם, מגנזיום החיוני לבניית העצמות וויטמין C. כמות הסיבים של נבטים אלה נמוכה באופן יחסי.

נבטי חומוס: עשירים בחלבון, בסיבים ובוויטמין  B6החיוני לחילוף חומרים, לתפקוד תקין של מערכת העצבים ולמניעת אנמיה. הם עשירים גם במגנזיום, סידן וסלניום.

נבטי אלפלפה: אלה בעיקר מיועדים לקישוט המזון, אולם ערכם התזונתי זניח.

 

למרות היתרונות - אכילת נבטים עלולה להיות מסוכנת

הנבטים עלולים להיות מזוהמים בחיידקים רבים ובעיקר בסלמונלה ואי-קולי. תהליך ההנבטה כרוך בהרטבת הקטניות והגרעינים, ומזון רטוב הוא מצע מצוין לשגשוג חיידקים. משרד הבריאות וארגוני הבריאות מזהיר נשים הרות ואוכלוסייה בעלת מערכת חיסונית מוחלשת מאכילת נבטים מכל סוג שהוא, לרבות נבטים שגודלו בבית. למי שכן יכול לאכול אותם מומלץ לשטוף אותם היטב לפני אכילתם.

בשורה תחתונה: הנבטים מכילים שפע של ערכים חיוניים כגון: חלבון, סיבים, ויטמינים ומינרליים. מומלץ לשלב אותם בתפריט השבועי, אך חשוב לזכור שאכילתם אינה מומלצת לכולם.ד"ר סיגל פרישמן, דיאטנית ארצית של בתי החולים של הכללית