פיצוץ פצעונים ידוע כביג נו-נו; כולם יודעים שזה עלול להותיר צלקות, ובכל זאת זה נחשב לאחד מהגילטי פלז'רס הנפוצים בעולם. אך גם אנשים שלא מפוצצים בעצמם עשויים להימשך למגוון הסרטונים שמסתובבים ברשת שבהם נראים אנשים מפוצצים חצ'קונים. נשמע מגעיל? ובכן, תתפלאו לגלות שהסרטונים האלו הפכו לוויראליים בטירוף, כשחלקם הגיעו ליותר מ-12 מיליון צפיות ביוטיוב. אז מה מושך אותנו לפיצוץ פצעונים? מה עומד מאחורי הפסיכולוגיה של הגועל וההנאה? בדקנו וקצת נהנינו.
הפסיכולוגיה שמאחורי הגועל
בין אם אתם נהנים מפיצוץ חצ'קונים ובין אם אתם נמנעים מזה לחלוטין – אין ספק שמדובר בדבר מגעיל. וכדי להבין את מה שמגעיל אותנו, אנחנו צריכים לחזור אחורה למקורות הגועל.
"חשוב להבין שגועל הוא רגש כמו רגשות אחרים שלנו, ולמעשה הוא נחשב לאחד הרגשות הבסיסיים שלנו – באותה סירה עם עצב, שמחה, פחד וכעס", מסביר ערן כ"ץ, פסיכולוגי קליני; "הרגשות השונים שלנו, במיוחד הרגשות הבסיסיים, התפתחו כדי לשרת את המטרה האבולוציונית של כל בעלי החיים - לשרוד. הרגשות מהווים עבורנו מעין מצפן שמתווך בינינו לבין העולם החיצוני, וגם מכוונים אותנו לפעולה מסוימת. תחושת פחד, למשל, עוזרת לנו להבין מתי אנחנו נמצאים בסיטואציה מסוכנת ועדיף לנו להיזהר או אפילו להימנע ממנה כליל".
עוד ב-mako בריאות:
>> האתגר שיעצב לכם קוביות בבטן
>> "פחדתי שהספיקו להודיע לאשתי שאני מת"
>> כך תצילו לעצמכם את החיים: 10 סוגי סרטן שניתן למנוע
כך גם פועל הגועל, שבדומה לשאר הרגשות שלנו – התפתח בתקופה שבה לבני האדם היו צרכים שונים ממה שיש לנו היום. כ"ץ מסביר: "בעבר האבולוציוני הרחוק שלנו לא היו לנו בקרות איכות על המזון, מקררים או תאריכי תפוגה, ולכן היינו יכולים להיתקל בקלות במזון מקולקל ו/או רעיל. כאן נכנס הגועל לתמונה. יש סיבה טובה לזה שבשר רקוב או חלב שהחמיץ מגעילים אותנו כל כך - הן במראה, הן במרקם ובמיוחד בריח - הגועל שאנחנו חשים הוא הדרך של המוח שלנו להגיד לנו 'זה מסוכן, אל תכניס את זה לפה! להתרחק!'. לא לחינם אחת התגובות הפיזיות הכי בולטות בגועל היא בחילה ורצון להקיא - זה בדיוק ההפך מלרצות לאכול משהו".
ולמה אנחנו נמשכים לסרטונים מגעילים?
מאחורי המשיכה לסרטונים של פיצוץ פצעונים עומדת האהבה שלנו למשחק. "בני אדם וגם בעלי חיים רבים אוהבים לשחק. אין הכוונה למשחק בלגו, אלא למשחק במובן של לעשות משהו מתוך עמדה קלילה ולא מחייבת. כשילדים משחקים ברופא וחולה הם יודעים היטב שזה לא אמיתי אבל זה מאפשר להם להתנסות בתפקיד המבוגר האחראי והשומר מחד, וגם בתפקיד החולה המסכן מאידך", אומר כ"ץ. הדגש בכל עניין המשחק הוא שזה תמיד נעשה בסיטואציה בטוחה. "משחק הוא משחק כשאנחנו יודעים שאנחנו בטוחים, שלא נפגע באמת ושתמיד אפשר לעצור. המשחק מאפשר לנו לבוא במגע עם כל מיני חלקים באישיות שלנו, לבדוק אותם, להכיר ולהתיידד איתם וכך ללמוד על עצמנו בצורה בטוחה. הצפייה בסרטונים מגעילים יכולה לשרת את התפקיד של המשחק עם רגש הגועל. זה מאפשר לנו לחוש גועל בצורה מבוקרת. הדבר המגעיל שקורה נמצא שם, בתוך המסך, לא קרוב אלינו, לא נוגע בנו, לא באמת מאיים וגם אם מעורר בנו בחילה, זה בשליטה".
למעשה, הצפייה שלנו בסרטונים מגעילים משרתת מטרה דומה כמו סרטי אימה. "זה בדיוק מה שקורה לנו כשאנחנו צופים בסרטים מפחידים - סרטי מתח ואימה מאפשרים לנו לחוש רגשות של פחד (וגם גועל, בסרטים מסוימים) בצורה מבוקרת ומתוך ידיעה ברורה שאנחנו מוגנים, כי הפסיכופט עם המסור נמצא שם על המסך, וזה גם לא אמיתי, אז אפשר לפחד ולהיגעל מבלי לקרוס לתוך פאניקה מוחלטת".
מה קורה למי שבאמת מפוצץ פצעונים?
מכיוון שפצעונים מהווים מטרד אסתטי לא קטן, קשה לעמוד בזה ולא לפוצץ אותם. אבל לא רק שזה לא מומלץ, זה עלול להחמיר את המצב: "החיטוט בפצעונים והפיצוץ שלהם, במיוחד הפצעונים שעדיין נמצאים תחת העור, נותנים בדרך כלל תוצאה אסתטית מהירה שמפחיתה את האדמומיות, אך בפועל ההשלכה היא החרפת האקנה ואף התכנות של היווצרות צלקת", מסבירה ד"ר ורד עטר-שניר, מומחית ברפואת עור ומין ורופאת עור ילדים, מנהלת מרפאה יועצת ראשל״צ בקופת חולים כללית; "את הפצעונים השטחיים עם ראש מוגלתי צהבהב אפשר לפתוח בעדינות ולנקז את המוגלה. אך כשמדובר בפצעונים עמוקים יותר, הלחץ עלול לדחוף את הזיהום עמוק יותר ובכך להגדיל את הפצע ולגרום לתהליך ריפוי איטי ואף לצלקת משמעותית יותר".
יש דרכים אחרות לטפל באקנה
על פי ד"ר עטר-שניר, מרבית האוכלוסייה חווה אקנה ברמה כזו או אחרת. כ-80 אחוז מהאנשים סובלים מאקנה במהלך גיל ההתבגרות, כאשר אצל חלק מהאנשים זה מתחיל בגיל צעיר יותר וחלק בגיל מבוגר יותר; "מכיוון שמדובר בבעיה עורית מאוד שכיחה, האחוז הפניות לרופאי עור עקב אקנה הוא גבוה מאוד – ואין אחד כמעט שלא חוטא במלאכת הפיצוץ", אומרת ד"ר שניר-עטר. לכן, חשוב לדעת מהן ההשלכות לפיצוץ פצעונים ומהן האפשרויות הטיפוליות הקיימות. "יש להקפיד על היגיינת העור ורחצת פנים עם סבון מתאים. ישנם טיפולים מקומיים כמו רטינואידים, בנזואיל פרוקסי ואנטיביוטיקה וגם טיפולים סיסטמיים דרך הפה; גלולות למניעת הריון (הורמונלי) או רואקוטן".
ד"ר שניר-עטר מדגישה כי צריך לשמור על סבלנות – הטיפולים עשויים לקחת זמן, אבל זה ישתלם והפצעונים יעברו בצורה הרבה יותר אסתטית אם נימנע מלגעת בהם. פיצוץ פצעונים עשוי לגרום לפיגמנטציה, צלקות וחטטים. ובקיצור: אם אתם סובלים מאקנה, היוועצו ברופא עור לפני שאתם מחפשים פתרונות יצירתיים אחרים. העור שלכם יודה לכם.