העונה האהובה עלינו כבר בפתח - זו שאוכלים בה יותר מדי קרמבו, שבה טרנינג הופך להיות פריט לבוש לגיטימי וששומרים מרחק בטיחות מכל אחד שנדמה לנו שהשתעל. כן, גם השפעת כבר כאן, ואיתה - הקריאה של משרד הבריאות לבוא ולהתחסן. חיסוני השפעת הם הדרך היעילה ביותר למנוע תחלואה בשפעת, ובכל זאת - לא מעט אנשים מעדיפים לוותר על החיסון. לדברי משרד הבריאות, יש שנים שבהן השפעת קלה ושנים שבהן היא קשה, אבל כך או כך - הרוב הגדול של החולים אינו מאובחן, היות וחלקם אינם מגיעים לידיעת המערכת הרפואית, וחלקם מגיעים לבדיקה רפואית ומוגדרים כחולי שפעת ללא אימות מעבדתי.
"העלייה בשיעור המתחסנים מצמצמת את הפניות לבתי החולים ואת התמותה הכללית"
"בעונת השפעת, שנמשכת בדרך כלל מסוף אוקטובר ועד סוף פברואר-תחילת מרץ, יש עלייה באשפוזים ואפילו בתמותה הכללית באוכלוסייה. לפעמים הסיבה לאשפוז היא לא השפעת, אלא הסיבוכים שלה - אי ספיקה נשימתית, דלקת ריאה וכולי", מסביר פרופ' ג'יהאד בשארה, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים בלינסון. "גם אם החיסון לא מונע לגמרי את המחלה, הוא בהחלט מקל על הביטויים שלה ועל הסיבוכים הפוטנציאליים".
בכל שנה, ארגון הבריאות העולמי מחליט על הרכב החיסון, בהסתמך על הזנים של השפעת בשנה הקודמת. "עד לא מזמן, ההמלצה הייתה לחסן אוכלוסיות שנתונות בסיכון, כמו חולים כרוניים, ילדים, קשישים ונשים בהיריון. היה ויכוח לגבי חיסון של כלל האוכלוסייה, אבל הנטייה היום, שהולכת ומתגבשת בארץ, היא לחסן את כולם. באנגליה, למשל, החליטו כבר בשנה שעברה לחסן את תלמידי בית הספר".
בשארה מתייחס למעשה להחלטת משרד הבריאות, שהודיע כי החל משנת הלימודים הנוכחית, תלמידי כיתות ב' יקבלו חיסון נגד שפעת במסגרת חיסוני השגרה הניתנים בבתי הספר, כדי למנוע את התפשטות המחלה. "זו החלטה מצוינת", אומר פרופ' בשארה. "החיסון של תלמידי בית הספר ישליך על כל האוכלוסייה, כי יהיו פחות הדבקות. זה גם יקל על הכלכלה, כי פחות ימי עבודה יתבזבזו".
מה אפשר לומר על האפקטיביות של החיסון?
"החיסון בהחלט אפקטיבי, ומגמת העלייה בשיעור המתחסנים מצמצמת את הפניות לבתי החולים, את התמותה תלוית השפעת ואת התמותה הכללית (כלומר שנגרמת מסיבוכי השפעת). מעבר לזה, מחקרים שהתפרסמו לפני כשנה הראו שחיסון בנשים הרות מגן גם על האישה וגם על הילוד".
היית ממליץ גם לאנשים צעירים ובריאים לקבל חיסון?
"לחלוטין. אמנם, הסכנה לסיבוכים אצל ילדים, קשישים, חולים כרוניים וכדומה היא גדולה יותר, אבל יש גם מקרים בודדים שבהם אנשים צעירים ובריאים מתו משפעת, וכל מקרה הוא קטסטרופלי. ראיתי מקרים שבהם הלב הפסיק לעבוד או שהייתה פגיעה מוחית, אצל אנשים שלכאורה לא היו להם שום גורמי סיכון. מעבר לזה, למה לא למנוע כמה ימים לא נחמדים של מחלה?".
עוד ב-mako בריאות:
>> כך תילחמו בסנטר כפול בלי ניתוח
>> צאו מהמבוכה: השאלות שכדאי לשאול את הגינקולוג
>> אגואיסט או נדיב: מי עושה יותר סקס ולמה?
אפשר להצביע על מגמה כלשהי בחיסונים לאורך השנים?
"כששפעת החזירים פרצה כולם מיהרו להתחסן, עד כדי כך שהחיסונים אזלו. באופן טבעי, כשהמצב רגוע, אנשים נהיים שאננים; ובכל זאת בשנים האחרונות נראה שהמודעות עלתה ושיעור המחוסנים הוא לא רע בכלל. בכל אופן, השאיפה היא תמיד לחסן יותר".
מה קורה עם שפעת החזירים?
"היום שפעת החזירים היא שפעת עונתית רגילה מכל הבחינות - תסמינים, סיבוכים, טיפול וחיסון. כלומר, החיסון אליה כלול בחיסון שמקבלים לשפעת, כך שאין מה לחשוש ממנה. באופן כללי, יש נגיפים שנמצאים בבעלי חיים, כמו שפעת החזירים ושפעת העופות. שפעת החזירים עברה שינוי גנטי שאפשר לה לעבור מאדם לאדם. שפעת העופות לא עברה את זה, ולכן גם היום להידבק בה רק במגע ישיר עם עופות חולים. זה מזל גדול, כי מדובר בשפעת קטלנית במיוחד עם 50% תמותה".
עד לא מזמן, החיסון לשפעת היה יכול להינתן בשתי דרכים - החיסון המומת בזריקה (כלומר החיסון הסטנדרטי שמקבלים היום) או חיסון בתרסיס. השנה, החליט משרד הבריאות שלא להשתמש בחיסון בתרסיס. "הוכח שהחיסון בתרסיס לא יעיל יותר מהזריקה. אמנם היו פחות תופעות לוואי מקומיות בתרסיס, אבל היו לו חסרונות. למשל, החיסון היה יכול לגרום להתקף אצל ילדים חולי אסתמה", מסביר פרופ' בשארה.
מה בנוגע לתופעות הלוואי בזריקה שההורים חוששים מהן?
"יש תופעות לוואי מקומיות, כמו אדמומיות וכאב. יש גם כאלה שמרגישים חולשה ומעלים חום, אבל בדרך כלל זה לא מעבר לאלה. לפני כמה שנים היו מקרי מוות שנחשדו כתוצאה של החיסון, אבל הם נחקרו על ידי משרד הבריאות והוכח שאין שום קשר. החיסון נחשב בטוח ומומלץ".
מתי לא כדאי להתחסן נגד שפעת?
"אין דבר כזה - לכולם כדאי להתחסן".
שפעת - כל מה שצריך לדעת: