לפי הפרסומים בימים האחרונים, נראה שיש מתקפת הריונות בהוליווד; ביונסה שברה את האינטרנט כשהודיעה באינסטגרם שהיא בהריון עם תאומים, דיווחים הטוענים שאמל וג'ורג' קלוני מצפים גם הם לתאומים ורק בינואר נודע לעולם שפארל וויליאמס הפך לאבא לשלישייה.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מה קורה בהוליווד? האם יש שם משהו מיוחד באוויר או שיש גורם אחר שמוביל לאינספור הריונות תאומים? על פי מומחים, ישנם פקטורים שונים שמשפיעים על זה, אך הסיבה העיקרית לכך היא נשים שמחליטות ללדת בגיל מאוחר. "כחברה, אנחנו מקימים משפחה בשלב מאוחר יותר בחיים, מה שמעלה את הצורך בטיפולי פוריות", מסבירה ד"ר אליסון רודג'רס, אנדוקרינולוגית המתמחה בפוריות למגזין Women's Health. טיפולי פוריות מגבירים את הסיכוי להריון מרובה עוברים (תאומים, שלישיות).
על פי מחקר שפורסם בכתב עת Fertility and Sterility יותר מ-40 אחוזים מהתינוקות שנולדים כתוצאה מהפריה חוץ גופית הם תאומים, או שלישיות ואף יותר. על פי דיווח של הניו יורק טיימס, כ-36 אחוזים מלידות התאומים שהתרחשו לאחרונה בארה"ב, וכ-77 אחוזים מלידות של שלישיות – היו תוצאה של הריונות בסיוע רפואי.
ד"ר קריסטין גרווס, גינקולוגית ורופאה מיילדת בבית החולים וויני פאלמר לנשים ולתינוקות, טוענת שאחוז התאומים הזהים לא השתנה (כל כ-4 לידות מתוך 1,000), אך שיעור לידות התאומים הלא זהים (שני עוברים מ-2 ביציות נפרדות שמופרות במקביל ברחם) עלה.
עוד ב-mako בריאות:
>> מתקשים לקום בבוקר? זה מה שזה אומר עליכם
>> מהם המאכלים שגורמים לכרס? תתפלאו
>> הקפאת ביציות: האם באמת ניתן לעצור את הזמן?
הסיכונים הרבים שבהריון מרובה עוברים
למרות העלייה בשיעור לידות מרובות עוברים, מעודדים רופאים לבצע הפריה של עובר יחיד כדי להפחית את הסיכויים שנשים יכנסו להריון מרובה עוברים. יחד עם זאת, זה עדיין קורה ולעתים קרובות זה בגלל גיל האישה. "יש לנו קווים מנחים שמסייעים לנו לדעת לאיזו קבוצת גיל עדיף היריון של עובר יחיד או שני עוברים", אומרת ד"ר ג'יין פרדריק, מומחית לאנדוקרינולוגיה ופוריות. למטופלות בגיל 35 היא לרוב תבצע הפריה של עובר אחד, בעוד שאצל מטופלות הקרובות לגיל 40 ייתכן שהיא תמליץ על שני עוברים. לטענתה, לא תמיד הפריה של שני עוברים מצליחה ולכן לעתים זה יכול להוביל להיריון תאומים אבל לפעמים לא.
ד"ר גרווס אומרת שהסיכוי להריון מרובה עוברים עולה ככל שהאישה מתבגרת, אפילו אם היא לא הסתייעה בטיפולי פוריות. הסיבה לכך היא שככל שאישה מתבגרת, הגוף מייצר יותר הורמון מסוג FSH, המעורר התפתחות של זקיק שחלתי. ככל שמעוררים את הזקיקים יותר, כך עולים הסיכויים שישתחררו שתי ביציות בו זמנית, ויווצר הריון מרובה עוברים (תאומים לא זהים).
למרות שבמקרים של הפריה מלאכותית, ברור מדוע כדאי להפרות מספר רב של עוברים, למקרה שאחת מההפריות אינה מצליחה להתפתח להריון. אך הריון מרובה עוברים לא בדיוק מומלץ. "הריון של עובר יחיד הוא בריא יותר לאמא ולתינוק", אומר ד"ר פיליפ צ'נאט, מומחה לפוריות במרכז הפוריות פסיפיק שבסן פרנסיסקו. הוא מוסיף ואומר כי הסיכון לסיבוכים במהלך ההריון עולה פי 3 עד 10 בהריונות מרובי עוברים לעומת הריונות יחידים. "הסיבוכים שעלולים להתפתח בהריונות מרובי עוברים הם לא קטנים ויכולים להשפיע בטווח הרחוק על האם והילדים". הסיבוכים עשויים להיות לידה מוקדמת, לידה במשקל נמוך, רעלת היריון, סוכרת ומוות עוברי תוך רחמי.
למרות העלייה בלידות מרובות עוברים, רופאים משערים כי בעתיד הקרוב צפויה ירידה בלידות תאומים ושלישיות. זאת מאחר שמומחי פוריות יבצעו יותר הפריות של עוברים יחידים מאשר מספר רב של עוברים, בשונה מהטקטיקה שנקטו בה עד כה של הפריית מספר רב של עוברים.