פיית השיניים היא מיתוס חמוד שמכרו לנו כשהיינו ילדים, אך בבגרותנו גילינו שיש סיפורים שאם בוחרים להאמין להם - יוצאים עם נזק בפה ובכיס. לרגל השנה האזרחית החדשה החלטנו לשים סוף לשמועות ולשבור כמה מיתוסים על מנת לשמור על השיניים שלנו שלמות ובריאות.
1. אם לא כואב לי, אין צורך להגיע לרופא השיניים
לא נכון. העדר כאב או רגישות בשיניים אינם מעידים על העדר תהליך עששתי (ריקבון). עששת הינה התפתחות חיידקים על רובד השן - החיידקים "ניזונים" משיירי מזון ומפרישים בתמורה חומצה ש"מעכלת" את חומר השן. רק כאשר החיידקים קרובים מספיק למוך השן תתכן רגישות - לעיתים בשלב הכאב הספונטני אין מנוס מביצוע טיפול שורש - טיפול המנתק את הספקת החמצן והדם לשן ומקצר את אורך חייה של השן.
עוד ב-mako בריאות:
>> "עברתי מילה בגיל מבוגר וזה לא שווה את זה"
>> השמנה, מחלות ומוות: הצד האפל של אבקות החלבון
>> נס גדול: נפל מקומה 47 ושרד כדי לספר
2. אסור לעשות טיפול שיננית בזמן ההריון
לא נכון! כתוצאה מהשינויים ההורמונליים הקשורים להריון, דפנות כלי הדם המזינים את החניכיים מתדקקים. התופעה גורמת לדימום מוגבר. וכאן מתחיל מעגל האימה: הדימום המוגבר גורם לירידה באיכות הציחצוח שגורמת להצטברות אבנית ודימום מוגבר אף יותר. חשוב לזכור שביקורים תקופתיים אצל השיננית חיוניים לשמירה על חניכיים ושיניים בריאות.
3. עששת אינה מדבקת
לא נכון. העששת היא בעצם ריקבון - חיידקים המצויים בחלל הפה (strep mutans) שניזונים משיירי מזון ומפרישים חומצה המעכלת את חומר השן. החיידקים, כמו חיידקים, מקימים מושבות בכל איזור בו קימים תנאים לשגשוג וגורמים ״להדבקה״ של שיניים סמוכות.
4. כל שן שעוברת טיפול שורש זקוקה לכתר
לא נכון. ברגע שהחיידקים פולשים לתוך חלל העצב ומזהמים אותו, יש לנקות את החלל ולמלאו בחומר פלסטי - זו פרוצדורת טיפול השורש, ולעיתים קרובות נותר חומר שן כותרתי בריא משמעותי. ניתן להיתמך על חומר שן זה על מנת ליצר שיחזור כותרתי (מילואה) שנחרת במעבדה ומשלים את הכותרת בצורה מושלמת. האלטרנטיבה הפרוצדורה השנייה היא השחזת כל החלק הכותרתי הנותר - בניית יתד וכתר. אין ספק שבהינתן הבחירה יש עליונות למילואה מאחר ואנו משמרים חומר שן.
5. הפס השחור סביב הכתר לא ניתן לשינוי
לא מדויק. לעתים ניתן לראות איזור שחור קרוב לקו החניכיים. הפס השחור בקרבת החניכיים הוא בעצם סיומת הכתר וחשיפת המתכת בבסיסו של הכתר לאחר נסיגת החניכיים. לרוב הבעיה הינה אסתטית גרידא. הדרך היחידה בה ניתן להתמודד עם הבעיה היא החלפת הכתר. כיום ישנן חלופות אסתטיות רבות לכתרי המתכת כמו זירקוניה וכתרי חרסינה ללא מתכת שגם בעת נסיגת חניכיים לא ניתן לראות את סיומת הכתר.
6. שן שטופלה בעבר חסינה בפני עששת
לא נכון. כל עוד קיים חומר שן - יש אפשרות לנגעי עששת.
7. הלבנה מורידה שכבת שן ולכן מסוכנת
לא נכון. ההלבנה כיום מבוססת על חומר בשם קארבמייד פרוקסייד. כשהחומר הזה מחלחל בזמן ההלבנה הוא נקשר לצובענים ושוטף אותם. בפני המטופל עומדות שתי אופציות: הראשונה היא הלבנה מרפאתית המתבצעת בפיקוח רופא השיניים בשימוש חומר מרוכז למשך כ-45 דקות, והשנייה הינה הלבנה ביתית בעזרת סדים המותאמים לשיני המטופל. הטיפול הביתי אורך כשבועיים וכולל חומר פחות מרוכז. בעבר נעשה שימוש בחומרים שאפשרו הסרת חומר שן - אך חומרים אלה כבר אינם בשימוש.
8. שיניים ישרות הן צורך אסתטי בלבד
לא נכון. יישור שיניים אינו רק צורך אסתטי אלא קשור באופן ישיר למחלות חניכיים. שיניים צפופות מקטינות משמעותית את יכולתם של מנגנוני הניקוי הטבעיים בפה (כמו הרוק והלשון) לנקות את חלל הפה בכלל והשיניים בפרט. יכולת המטופל לנקות את שיניו אף היא קטנה משמעותית בגלל הקושי בצחצוח ושימוש בחוט דנטלי. כיום ניתן לישר שיניים בדרכים אסתטיות ונסתרות (כמו שימוש בקשתיות שקופות) לקבלת חיוך בריא ויפה.
9. עדיף לטפל בהרדמה כללית ולסיים את הטיפול מהר
לא נכון. טיפול בהרדמה כללית מומלץ רק למטופלים שעבורם זו אופציית הטיפול היחידה. יש לכך מספר סיבות: הראשונה היא שכל הרדמה כללית כרוכה בסיכון . טיפול שיניים מצריך לרוב עבודה מדויקת ואיטית ללא מגבלת זמן. מאחר והזמן קצוב כשהטיפול מתבצע תחת הרדמה, לעיתים לא ניתן להתעכב על פרטים שהם חיוניים לטיפול מושלם ותוצאה אסתטית נעלה.
10. ילד צריך להגיע לבדיקה רק לאחר בקיעת השיניים הקבועות
לא נכון. לערך בגיל שנתיים מומלץ לקיים פגישה ראשונית - בזמן בקיעת השיניים הראשוניות. דלקות ועששת המתפתחות בשיני החלב עשויות להשפיע על השיניים הקבועות.
ד"ר ענת רז היא רופאת שיניים ומדריכה קלינית להכשרת רופאים בתוכנית למצוינות ברפואת שיניים ואסתטיקה דנטלית