נשירת שיער היא אחת מהתופעות המבאסות והמטרידות בימנו. מדובר בתופעה שכיחה שפוקדת גברים ונשים בכל הגילאים וישנן סיבות רבות ומגוונות לנשירה. כמו כן, יש רמות שונות של נשירה וסוגים שונים וכדי לאבחן אותן, מומלץ לעשות בדיקות דם ולהתייעץ עם מומחה לשיער או רופא. החדשות הטובות הן שלא כל נשירה צריכה להסתיים בטיסה לטורקיה ויש דרכים נוספות וטבעיות שניתן לעשות לפני כן.
למה יש לנו נשירה?
"עם הזמן זרימת הדם שיש לנו בקרקפת נעשית יותר ויותר איטית ולכן החמצן שעובר בדם לא מספיק להגיע לשורש ולכן השיערה נופלת מחוסר חמצן". מסביר מעצב השיער פיליפ בן חמו, ומוסיף: "יש סוגים שונים של נשירה. יש נשירה שהיא טבעית עם הגיל, אבל יש גם נשירה שמגיעה כתוצאה מסטרס או מתזונה לקויה. חוץ מזה, יש נשירה כימית כתוצאה מטיפול כימיים כמו החלקות למיניהם שחזקות מדי לסוג השיער ולכן יכולה להיווצר נשירה. ויש נשירה הורמונלית שמגיעה אחרי לידה והיא מאוד נפוצה, אבל לא אצל כולן. יש גם מקרים של ממש חורים שעלולים להיווצר בשיער, זה נקרא אלופציה, וזה עלול להיגרם מפטרייה או מסטרס. במקרה כזה כדאי ללכת לרופא ויש היום טיפולים שמאוד עוזרים".
שום וג'ינג'ר נגד נשירה
בן חמו ממליץ תרופת סבתא שעוזרת לצמיחת השיער. "יש לגרד שן של שום על האזורים הדלילים וזה אמור לעזור. אני לא יודע אם זה עוזר אבל שמעתי על זה. חוץ מזה, ג'ינג'ר גם מאוד טוב לשיער, יש היום הרבה חומרים נגד נשירה שמכילים שורש ג'ינג'ר. פחות מדובר על לאכול את זה אלא יותר למרוח על השיער".
טחינה, עלים ירוקים ושקדים
התזונאית הקלינית שירי נקש טוענת שיש כמה דברים שמשפיעים על חוזק השיערה וזה אבץ, חומצה פולית, וויטמינים מקבוצת B, "וגם יש כמה חוסרים שבעקבותיהם יכולה להיות נשירת שיער כמו מחסור בסידן, מחסור בברזל ומחסור בויטמין די ואז בעצם אנחנו צריכים לוודא שהתזונה שלנו עשירה ברכיבים כאלו. מאכלים טבעיים לדוגמא: סומסום וטחינה, שקדים, אגוזים וירקות ירוקים וקטניות".
מה עם תוספים וצמחים לחיזוק השיער?
"אם עשינו בדיקות, ואין לנו שום יכולת לתת מענה מכיוונים אחרים ואם זה לא משהו מזיק אז בהחלט אפשר לנסות". טוענת נקש. "אם זה ויטמינים כמו אבץ וברזל וויטמין די אז אפשר לנסות אבל קודם כל לקבל את כל הדברים מהאוכל. לא לוותר על תזונה נכונה. אחר כך אפשר לנסות. אני לא נגד באופן גורף. גם ויטמין סי קשור לחוזק השיערה".
עיסוי קרקפת, שמן קיק ותה סרפד
ליז קשקש אלקלעי, יועצת לתזונה טבעית טוענת שכל הנושא של נשירה מתחיל ברגע שיש סתימה של נקבוביות בקרקפת וחוסר חמצן שמגיע אל הקרקפת . "אם יש נשירה אז התזונה צריכה להיות נקייה ומה שמחזק את התזונה שלנו זה כמובן נוגדי חמצון, שנלחמים ברדיקלים חופשיים, שזה אומר להוסיף הרבה פירות וירקות. בנוסף, מומלץ להימנע משתיית קפה כי הוא מייבש וברגע שאנחנו מתייבשים אז כלי הדם שלנו מתייבשים. כדאי להימנע מכל דבר שיוצר רעילות כמו עודף חלבונים בתזונה, הרבה מלח, כל מה שמייבש. בעצם נרצה תזונה שמאפשרת זרימה טובה שתגיע גם לקרקפת, אז כדאי גם להפחית בצריכת סוכר לבן/קמח לבן וג'אנק פוד שעתיר בשומן. אלה חוסמים את הנקבוביות וגורמים לנשירה. כדאי לאכול הרבה עלים ירוקים שעשירים בברזל וגם זרעי דלעת וגרגירי חומוס (כדאי להנביט כי מקל על העיכול) שמכילים אבץ ותורמים לחיזוק השערה והגנה על הקרקפת. כדאי להרבות במאכלים שמכילים ויטמין סי. הוא מסייע לספיגת ברזל בגוף וגם תורם רבות לחיזוק זקיקי השערה. ויטמין סי תמצאו בפלפלים אדומים וצהובים. תותי שדה. קיווי. פירות הדר. בנוסף אני ממליצה במיוחד לעשות חליטות מסרפדים, אפשר לרכוש בבתי טבע, יש לו סגולות שמחזקות את שורש השיערה והייתי ממליצה גם אחת לשבוע לעשות עיסוי קרקפת עם שמן קיק, זה מחזק את שורש השערה וזה גם טוב למי שיש לה שיער דליל בגבות. אפשר למרוח אבוקדו על הקרקפת. עשיר בקולגן ואלסטין ומחזק את שורש השערה".
ניקוי רעלים, צום מיצים ועמידות ראש
מיכאלה עפרוני, מטפלת ברפואה סינית ויועצת בריאות טבעית פחות מאמינה בתרופות פלא שיסדרו את הנשירה ברגע ושיש להסיר קודם את הרעלים. "בגדול, אני מתייחסת קודם כל לבדיקות דם ובודקת אם יש חוסרים שונים אבל הרבה פעמים זה פשוט הסיבה שכוח הכובד יורד למטה ואנחנו לא מספיק מזרימים דם לקרקפת. בהיבט של התזונה אנחנו צריכים לבדוק מה מצב הרעילות בגוף כי כשיש הרבה רעלים אז הדם לא מזין את העור ולא זורם לקרקפת. בדר"כ אני ממליצה לעשות דיאטת ניקוי רעלים, לפעמים כמה ימים מיצים, להרבות בירוקים, דברים שמנקים את הדם. כמובן הכל תחת ייעוץ מקצועי ובהשגחה. בדם תמיד יש חומרי פסולת, השאלה כמה הגוף מתאמץ כדי לנקות אותם. ראיתי מלא מצבים בהם נשירה נפתרה דרך תזונה, תנוחות הפוכות והורדת סטרס. כדאי לעשות גם עיסויים לקרקפת כדי להזרים את הדם שהם גם מאוד עוזרים. כמובן שכל מקרה לגופו. אני לא מאמינה שיש תרופת פלא אלא שיש מכלול של דברים שיכולים לסייע. גם שטיפת ראש עם עשב חיטה יכול מאוד לסייע, אבל זה תמיד יהיה נלווה לדבר נוסף שאנחנו עושים. נכון שלכל ירק ופרי יש סגולות ומה שחשוב זה המכלול ולכן חשוב גם לנקות רעלים וגם לבדוק חוסרים. צריך לדאוג לאורח חיים בריא, לתזונה נכונה. אנשים נורא מחפשים את הפתרונות קסם כמו נענע על הראש וזה אף פעם לא באמת קורה. זה תהליך ולפעמים זה לא מה להוסיף אלא דווקא מה להוריד כדי לעזור לגוף שלנו להתנקות".