דוח חדש שפורסם לאחרונה מזהיר מפני צריכה קבועה של אלכוהול, בטענה שכי צריכתו עלולה להוביל לסרטן. הטיעון הזה סותר את כל מה שאמרו לנו במשך שנים מומחים שונים העוסקים בבריאות הלב. לפי מחקרים קודמים, שתיית כוס יין אדום, למשל, הוכחה כמסייעת לבריאות הלב ולמניעת מחלות כלי דם. אז מה באמת נכון והאם היתרונות שבאלכוהול מצדיקים את הסיכונים החבויים בו? ד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה של הכללית במחוז דן - פ"ת עושה סדר.
מה הקשר בין אלכוהול לסרטן?
בשנים האחרונות, מחקרים רבים הוכיחו שאלכוהול מעלה את הסיכון לסוגים שונים של סרטן. מדובר לא רק על שתייה מוגזמת, אלא גם על שתייה מתונה. אגב, לדברי ד"ר פלורנטין, הסיכון אינו קשור בהכרח לסוג האלכוהול – יין, בירה, או משקאות חריפים אחרים.
"ההסבר לכך הוא שאלכוהול משפיע על התהליכים הביולוגיים בגוף בכמה דרכים", מסבירה הד"ר. "ראשית, הוא מוביל לתוצרי פירוק רעילים: האלכוהול (אתנול) מתפרק בגוף לאצטאלדהיד – חומר רעיל הידוע כמסרטן. האצטאלדהיד פוגע ב-DNA ובתהליכי התיקון הטבעיים שלו, מה שמוביל להתפתחות גידולים סרטניים. מחקרים בעכברים ובחולדות הראו כי חשיפה לאתנול או לאצטאלדהיד גורמת לעלייה במספר הגידולים במספר איברים בגוף, דבר הממחיש את הסיכון גם בקרב בני אדם".
למעשה, ארגונים בריאותיים מובילים בעולם, כמו ארגון הבריאות העולמי (WHO) והמרכז לבקרת מחלות בארה”ב (CDC), כבר מסכימים שצריכת אלכוהול היא גורם מסרטן מובהק. ד"ר פלורנטין מציינת כי הוא הוא מגביר את הסיכוי לחלות בשבעה סוגי סרטן:
- סרטן השד (בנשים)
- סרטן המעי הגס והרקטום
- סרטן הכבד
- סרטן הפה, הגרון, והלוע
ראיות אפידמיולוגיות
הד"ר מציינת כי מחקרים הראו שגם כוס אחת של אלכוהול ביום מעלה את הסיכון לסרטן. לדוגמה, אצל נשים ששותות כוס אחת ביום, הסיכון לסרטן השד עולה בכ-10%. הסיכון לסרטן הפה עולה בכ-40% אצל אנשים ששותים כוס אחת ביום במשך כמה שנים.
"מחקרים רבים שנעשו בעשורים האחרונים הדגישו את הקשר שבין צריכת אלכוהול לסרטן", מבהירה ד"ר פלורנטין. "סקירה עולמית שכללה 572 מחקרים ונתונים על 486,538 מקרי סרטן הדגימה קשר ברור בין אלכוהול לעלייה בסיכון לחלות. מטא-אנליזה נוספת של 26 מחקרים הראתה עלייה של 40% בסיכון לסרטן הפה בקרב אנשים ששתו כוס אלכוהול ביום, בהשוואה לאלה שלא שתו. גם ניתוח נתונים מ-20 קבוצות שכללו יותר ממיליון נשים מצא עלייה של 10% בסיכוי לחלות בסרטן השד בקרב נשים ששתו כוס אחת ביום. בנוסף, מחקר עולמי שנערך ב-195 מדינות וכלל 28 מיליון משתתפים מצא כי צריכת אלכוהול ברמות גבוהות קשורה לעלייה משמעותית בסיכון לסרטן".
אז - האם אלכוהול טוב ללב או מוביל לסרטן?
כאמור, בעבר דיברו הרבה על כך שיין אדום יכול לעזור לבריאות הלב, וזה גרם לרבים להאמין ששתייה מתונה בריאה. אלא שכיום המחקרים מראים תמונה מורכבת יותר: "ייתכן שליין יש השפעה חיובית קטנה על הלב, אבל היתרונות האלה לא מספיקים כדי להצדיק את הנזקים שהוא גורם", קובעת ד"ר פלורנטין. "בשורה תחתונה - הסיכון לסרטן ולמחלות אחרות, גם בכמויות קטנות של אלכוהול, גובר על היתרונות האפשריים ללב".
יתרה מכך, היא אומרת כי חשוב להביא בחשבון גם את העובדה שאת אותם יתרונות ללב אפשר להשיג בדרכים אחרות, כמו למשל באמצעות תזונה בריאה, פעילות גופנית, ושמירה על משקל תקין.
לסיום מבהירה הד"ר: "כל כמות של אלכוהול מגבירה את הסיכוי לחלות בסרטן, והסיכון עולה ככל ששותים יותר. אנשים רבים בוחרים להפחית את כמות האלכוהול שהם שותים או להימנע לחלוטין, בייחוד אם יש להם היסטוריה משפחתית של סרטן. לפעמים אנשים שותים כדי להתגבר על בעיות אחרות, כמו למשל קושי להירדם בלילה או רצון 'להשתחרר' מבחינה חברתית, אולם ניתן לנסות לטפל בבעיות אלה בדרכים אחרות כגון מיינדפולנס, CBT, שתיית תה צמחים מרגיע, נטורופתיה, ביו-פידבק ועוד".
אם אתם בכל זאת שותים, היא ממליצה לעשות זאת במתינות ולהיות מודעים לסיכונים. "כאמור, אלכוהול הוא גורם סיכון משמעותי לסרטן, גם בכמויות קטנות. הבחירה אם לשתות היא אישית, אבל חשוב לקבל החלטה מודעת על סמך המידע העדכני".