לא מזמן סיפרנו לכם על ד"ר וולטר לונגו, הביולוג האיטלקי אמריקאי, מנהל המכון לאריכות חיים של אוניברסיטת דרום קליפורניה, שחוקר שנים ארוכות את הקשר בין תזונה להזדקנות, ממציא ומפתח הדיאטה המחקה צום. "אני שואף לחיות 120 עד 130 שנים בריאות, הצהיר בריאיון מדובר ב"ניו יורק טיימס", ושטח שם את גישתו להארכת חיים – שהיא בעצם הארכת משך הבריאות. כלומר, מספר השנים שאדם חי ללא מחלות, בניגוד להארכת תוחלת החיים, שהיא פשוט מספר השנים שאדם חי.

אורח החיים האיטלקי נחשב מאז ומעולם כסטנדרט לאריכות ימים, בזכות הדגש על התזונה הים-תיכונית, ההליכות הרגליות והקהילתיות. סרדיניה שבאיטליה היא אחת מחמשת ה"אזורים הכחולים" המקוריים - אזורים שבהם אנשים חיים את החיים הארוכים והבריאים ביותר. ואם לא ראיתם את הסדרה הדוקומנטרית של דן ביוטנר בנטפליקס "לחיות עד 100: סודות האזורים הכחולים", קבלו המלצה.

סרדיניה (צילום: Vladimir Sazonov, shutterstock)
סרדיניה. מהאזורים הכחולים המקוריים | צילום: Vladimir Sazonov, shutterstock

>> פחות אירועי לב ופחות שבץ: הסיבות המוכחות לאימוץ התזונה הים תיכונית

5 המאכלים שכדאי להתרחק מהם

לונגו, שנולד וגדל באיטליה, מציין שכיום "כמעט אף אחד באיטליה לא אוכל את התזונה הים-תיכונית. לדבריו, הצעירים באיטליה מתמודדים עם השמנת יתר, בגלל מה שהוא מכנה "חמש ה-P הרעילות":

  1. פיצה
  2. פסטה
  3. חלבון (Protein) - לונגו מאמין גדול בכמות קטנה של חלבון המגיעה בעיקר ממקור צמחי כמו אגוזים.
  4. תפוחי אדמה (Potatoes)
  5. לחם (Pane)

לונגו חושש שהאיטלקים אולי יחיו זמן רב, אבל לא בבריאות, אם הם ימשיכו עם המאכלים הללו.

אגוזים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
החלבון המומלץ | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

אז איך משנים את זה?

לונגו, מחבר הספר "The Longevity Diet", תומך בתזונה הים-תיכונית המקורית, הכוללת מזונות מבוססי צמחים ואגוזים. באתר האינטרנט שלו הוא משתף מתכונים לאריכות ימים, כולל סרדינים ברוטב חמוץ-מתוק, ארטישוקים ממולאים, קציצות כרוב ובצל ברוטב אגוזים.

>>  5 המאכלים שאוכלים האנשים הכי בריאים בעולם

נוסף לכך, לונגו מקדם כאמור תזונה המדמה צום, שמשמעותה הגבלת צריכת המזון כדי להפיק את היתרונות של צום בלי להימנע לגמרי מאוכל, והתזונה המומלצת דלה בפחמימות ובחלבונים ועשירה בחומצות שומן.

"המצב דמוי הצום מפעיל סדרת מנגנוני הגנה שפותחו במהלך הברירה הטבעית", הוא מסביר, "כך הגוף יכול להפוך את ביצועיו למיטביים, לחדש את תאי הגוף ולשגשג בתנאים מאתגרים." ועם זאת, למחקרים בנושא צום לסירוגין ישנם ממצאים המצביעים גם על יתרונות וגם על חסרונות.