אתם שונאים בתי חולים. כן, כמעט כולם שונאים בתי חולים, ולמרות זאת, במוקדם או במאוחר כולם מגיעים לשם. תינוק עם חום או התקף אסטמה, ילד עם יד שבורה או הורה מבוגר עם כאבים בחזה. תאונת דרכים או אלרגיה קשה. אם נרצה או לא, כשאנחנו הכי פגיעים, מבולבלים ולחוצים, אנחנו צועדים לתוך חדר המיון ומפקידים את חיינו בידי אחיות ורופאים ומקווים שיטפלו בנו כמו שצריך ושיהיה בסדר. רוב הסיכויים שמי שיקבל אותנו בערב, בשעות הקטנות של הלילה ובסופי השבוע, יהיו המתמחים. כנראה שהם מצוינים ומקצוענים, אבל אחרי 30 שעות עבודה רצופה, הכל מסובך יותר. "המחקרים מראים שבשלב כזה של עייפות, מוח האדם מגיב כמו מוח של אדם קצת שיכור", מספר ד"ר ג', מתמחה במחלקת נשים בבית חולים במרכז הארץ. ועל זה בדיוק נסובה מחאת המתמחים. עד שיגדילו את התקנים ויתנו למערכת הבריאות את החמצן שהיא זקוקה לו - גיבשנו כמה חוקים שיעזרו לכם להתמצא ברפואה הציבורית בישראל. לקבל את ההחלטות הנכונות עבורכם. הכללים נוסחו בשיחות שערכנו עם מספר רופאים מתמחים, מבתי חולים שונים בארץ, והם מבוססים על ידע פנימי שלהם, ידע שאינו מבוסס על מחקרים או סקרים אבל כזה שגובש מתוך שנים של ניסיון והיכרות עם המערכות.

הסיבה שבחרנו במתמחים כפולה: ראשית, הם אינם בעלי משרות קבועות בבתי החולים וככאלה יש להם מבט חיצוני על הדברים ונכונות לבקר אותם במידת הצורך, ללא נאמנות עיוורת ומגבלות של פוליטיקה ארגונית, ושנית, הם מנהלים בימים אלה מאבק מוצדק לשינוי פני הרפואה הציבורית, וחשבנו שזו הזדמנות טובה להרים לאנשים שעושים, מילולית, לילות כימים, או במקרה שלהם – משמרות לילה כמשמרות יום. הם גילו לנו טיפים חשובים כיצד להסתדר בבתי החולים בישראל. בהצלחה.     

חדרי המיון

מתי להזמין אמבולנס ומתי לבוא עצמאית
הכלל פשוט: כשמדובר במקרה חירום רפואי מזמינים אמבולנס, בכל מצב אחר כדאי להגיע לבד לחדר המיון, אחרת משלמים. פינוי באמבולנס לבית חולים עולה בין 350 ועד 1850 שקלים, תלוי במרחק הנסיעה ושעת הפינוי. כלומר, אם המצב מאפשר ישיבה במונית למשך זמן הנסיעה בלי השגחה רפואית – כדאי, אפשר לחסוך מאות שקלים. אם בכל זאת הזמנתם אמבולנס, לא תשלמו אם תאושפזו בעקבות הפינוי, אם הפנוי קרה אחרי תאונת דרכים ובכמה נסיבות נוספות.

ובמקרה של הגעה עצמאית
תקנה של משרד הבריאות, שתקפה לגבי 11 בתי החולים הממשלתיים בארץ, קובעת שהתשלום עבור חנייה בבית החולים לא יעלה יותר מ-20 שקל למשך יממה שלמה, בלי הגבלה על מספר הכניסות והיציאות. במקרים רבים ניתן פטור מלא מתשלום על חנייה (הרשימה המלאה כאן). יוצא מהכלל הוא בית החולים איכילוב בתל אביב, שהחניון הסמוך אליו הוא פרטי ולכן לא חלות עליו התקנות האלה. למרבה התסכול, הוא גם אכן יקר בהרבה: ההסבר של אנשי בית החולים הוא שבגלל מצוקת החנייה הקיימת במרכז תל אביב, אם יחולו עליו התקנות האלה, או אם לחילופין מחיר החניון יהיה זול, יחנו בו הרבה אנשים שבכלל לא באים לבית החולים.

מתי משלמים בשביל טיפול במיון
קופות החולים ישלמו על הטיפול במקרה של: שבר חדש, פריקת כתף, פציעה שדורשת תפרים, גוף זר בדרכי הנשימה או בעין, חולי דיאליזה, נפגעי אלימות במשפחה, תקפה מינית, תאונת דרכים, תינוקות עד גיל חודשיים עם חום מעל 38.5 מעלות, הכשה, עקיצה או נשיכה של בעלי חיים. ויש עוד.

בית חולים (צילום: עופר חן)
בבוקר בין 9:00 ו-9:30, הרופאים הבכירים מגיעים רעננים מהבית | צילום: עופר חן

במקרים פחות דחופים רצוי להגיע למיון עם טופס 17 או הפניה של רופא קופת חולים. אפשר לקבל אותו גם בפקס למיון לאחר שיחה טלפונית עם המוקד (שפתוחים לרוב עד 23:00) או לשלוח אותו רטרואקטיבית עד שבועיים לאחר השחרור מחדר המיון. את האישור הרטרואקטיבי מקבלים רק אם הפנייה שלכם למיון הייתה מוצדקת מבחינת נהלי הקופה, כשבמקרים מסוימים ידרשו מכם השתתפות בעלויות. אם בסופו של דבר לא קיבלתם אישור מהקופה, העלות של טיפול במיון עלולה להיות יקרה מאוד.

באיזה מצבים לא כדאי להגיע למיון
אם המצב כרוני או נמשך כבר כמה ימים בלי החרפה, כנראה שלא צריך להגיע למיון. כן, גם אם מאוד לא נעים ונשבר לכם להרגיש רע. "אל תבואו למיון בשישי ב-02:00 בלילה ותספרו שהראש כואב כבר שלושה שבועות. בשעה הזו כבר אין מומחים, ואחרי אבחון ראשוני הגיוני שיגלו שאם אתם סובלים כל כך הרבה זמן, זה כנראה לא יהרוג אתכם בשעות הקרובות – ככה שתחכו הרבה שעות בהמתנה, ואז תשוחררו הביתה עם המלצה לחזור לבירור אצל הרופא שלכם", אומר ד"ר ג'. במקרה של ילדים זה יותר מורכב: "יש מצבים שהורים מגיעים עם ילד שלא סובל מבעיה חריפה, אבל הרופא מאבחן שההורים על סף קריסה – הם צועקים ועצבניים על הצוות ואחד על השני", מספר ד"ר ע' ממיון ילדים. "במצבים כאלה לפעמים מאשפזים את הילד בעיקר בשביל להרגיע את ההורים והצוות, ולתת להם את התמיכה שהם צריכים".

אל תגיעו כדי לקצר תור לבדיקה
התורים להרבה בדיקות בישראל ארוכים באופן בלתי נסבל. המחשבה להגיע למיון כדי לעקוף את התור, ולעשות את צילום הרנטגן/MRI/CT על המקום, נראית הגיונית במחשבה ראשונה. הבעיה היא שחשבו על זה לפניכם, וסתמו את התורים לבדיקות הדחופות האלה לפניכם, ככה שהרופאים כבר יודעים לזהות את החולה הנחמד שמגיע ומספר על החמרה במצבו ושעקרונית יש לו בדיקה עוד כמה חודשים. "במצב כזה אנחנו משחררים אותו מהר הביתה" אומר ד"ר א'. "זה אחד הדברים שהכי מכעיסים את הרופאים".

סינדרום GMG והפרעה סופרה טנטוריאלית
אם רופא בדק אותך במיון ולחש לקולגה את הביטוי GMG, הסר דאגה מלבך. אתה לא סובל ממחלה קשה. זה קיצור לצירוף ביידיש "גורנישט מיט גורנישט", ובעברית: כלום ושום דבר. התחכמות אחרת של רופאים היא הביטוי המלחיץ "הפרעה סופרה טנטוריאלית". מה הוא אומר? טנטוריום זה חלק בגולגולת שנמצא מתחת למוח, סופרה הוא מעל. וכיוון שמה שנמצא מעל הטנטוריום זה המוח, "הפרעה סופרה טנטוריאלית" מתייחסת למקרים שבהם "הכול במוח", כלומר הכול בראש. במלים אחרות – אין לכם כלום, לכו הביתה.

מה השעות הכי טובות להגיע למיון
בבוקר בין 9:00 ו-9:30, הרופאים הבכירים מגיעים רעננים מהבית, אחרי הקפה ומטלות הבוקר, ויש עם מי לדבר.

בית חולים (צילום: עופר חן)
אם המצב כרוני או נמשך כבר כמה ימים בלי החרפה, כנראה שלא צריך להגיע למיון | צילום: עופר חן

מה השעות הכי גרועות במיון
אחרי 23:00 המוקדים נסגרים והם מעבירים אוטומטית את כל מי שנשאר שם למיון. תצרפו לזה את העובדה שאין בשעות האלה רופאים מומחים ותקבלו תורים ארוכים.

מה הימים הכי עמוסים במיון
ראשון, חמישי ומוצאי שבת ידועים כימים הכי קשים מבחינת עומס במיון. בדרך כלל אי אפשר לתכנן מתי תצטרכו להגיע למיון, אבל לפחות תדעו לקראת מה אתם הולכים.

מה הזמן הכי טוב להגיע למיון
יש לילות שהמיון כמעט ריק, שקט ורגוע, והרופאים יושבים משועממים, מחכים שמישהו יגיע. רשמו לפניכם: גמר ליגת האלופות, גמר האח הגדול, מכבי בפיינל פור, ובקרוב גם בחלקים המעניינים של היורו. "בימים האלה כולם בריאים בבית ואתם מוזמנים לבקר את הרופאים במיון ולקבל יחס של בית חולים פרטי", אומר ד"ר א', אחד המתמחים ששוחחו איתנו. אם לשבור יד – זה הזמן.

מתי אין אף רופא בכיר במיון
הרופאים הבכירים מגיעים לבתי החולים בבוקר ועוזבים בשעות אחר הצהריים המוקדמות. לרוב נשאר רופא בכיר אחד בכל מחלקה לתורנות עד שעה 23:00. משעה 23:00 עד הבוקר אין רופאים בכירים בבתי החולים אלא רופאים מתמחים בלבד, וכל בעיה מורכבת תידון טלפונית עם רופא בכיר כונן מהבית. אם היא לא דחופה – היא תידחה למחרת בבוקר.

עד איזה גיל מגיעים למיון ילדים
מיון ילדים הוא עד גיל 16, בגיל 16 ויום תגיעו למיון כללי.

מהם חדרי המיון הכי שירותיים
בסקר שביעות רצון עדכני שערך משרד הבריאות נמצא שבחדרי המיון של בתי החולים הדסה עין כרם, כרמל, העמק, שניידר, מעיני הישועה, הסקוטי ופוריה, השירות היה מעל הממוצע. ככל שבית החולים קטן יותר, שביעות הרצון ממנו גבוהה יותר. בדרך כלל אנחנו נוטים לפנות לבתי חולים גדולים, אבל אם לא מדובר במצב חירום אלא בעניין רפואי פשוט יחסית, כדאי דווקא להגיע לקטנים. לעיתים בתי החולים נמצאים במרחק של 5 דקות נסיעה אחד מהשני אבל אחד עמוס מאוד ובשני יש מקום ואין לחץ, כמו למשל בילינסון והשרון.

לאיזה בית חולים כדאי להגיע עם חבלת ראש
במקרה של חבלת ראש, חשד לשבץ או דימום מוחי כדאי להגיע לתל השומר, איכילוב, בילינסון, רמב"ם, הדסה או סורוקה.

לאיזה בית חולים כדאי להגיע עם בעיה חוזרת
למי שסובל ממחלה מתמשכת ויש לו תיק רפואי מורכב כדאי לא לעבור בין בתי חולים. אם תגיעו לבית חולים חדש, יצטרכו להתאפס על ההיסטוריה הרפואית שלכם – מה שידרוש להביא את כל הניירת הרלוונטית – כי אין בישראל מערכת אחת שמאפשרת העברה של מידע רפואי בין בתי החולים או בין בתי החולים וקופות החולים.

בית חולים (צילום: עופר חן)
חרי 23:00 המוקדים נסגרים והם מעבירים אוטומטית את כל מי שנשאר שם למיון | צילום: עופר חן

עקבו אחרי הרופא שלכם
אם נותחת על ידי מומחה, נניח כירורג לב חזה, בבית חולים פרטי, נניח אסותא – כדאי להמשיך את המעקב בבית החולים הציבורי שבו הוא עובד. כדאי שיהיה רצף טיפולי על ידי אותו רופא.

מתי לעבור למחלקות אשפוז
אם החליטו לאשפז אותך, כדאי לדעת שזה קורה בזמן החלפת משמרת (סביב השעות 07:00, 15:00 או 23:00), ההעברה למחלקה תידחה קצת. אין העברות לאשפוז בחצי השעה שלפני ובחצי שעה שאחרי החלפת משמרות. 

אשפוז

 

מהו ביקור רופאים
ביקור רופאים, או ביקור בוקר, הוא סיבוב יומי שבו הרופאים עוברים מחדר לחדר, בודקים את המאושפזים ומחליטים מה לעשות הלאה מבחינת בירור המחלה והטיפול. בכל מחלקה שעת הביקור מתחילה בזמן אחר, תלוי בסדר היום של המחלקה. אם פספסתם את תורכם כי הלכתם בדיוק לקנות שתייה בקפיטריה, תיאלצו במקרים רבים לחכות לסוף הביקור. בכל מקרה, זה גם הזמן הנכון ביותר לשאול את הרופא את כל השאלות שלכם. אל תתביישו, מאוחר יותר יהיה קשה לקבל תשובות.

כדאי להגיע עם בני משפחה או עם מלווים
עוד זוג עיניים זה תמיד טוב. "לעיתים שואל אותי קרוב משפחה של חולה במחלקה אם להישאר איתו", מספר ד"ר א' המתמחה בפנימית. "אני עונה בזהירות שעדיף שיהיה לידו מישהו שיוכל לעדכן את הצוות אם משהו לא בסדר, כי הצוות פשוט עמוס מדי".

איך להימנע מזיהומים
חשוב לוודא בעדינות שהצוות שוטף ידיים לפני כל פעולה. כדאי גם לוודא שמכשירי האק"ג והמכשירים המודדים לחץ דם עברו חיטוי כי הם עוברים מחולה לחולה.

מתי כדאי לשאול את הרופא שאלות
בערך ב-16:00 מתחילה תורנות הלילה, מה שאומר שרופא חדש נכנס למשמרת, ולא בהכרח מכיר לעומק כל מקרה. בשעות הביקור אחרי הצהריים בדרך כלל מגיעים מבקרים ובאופן טבעי יש להם שאלות על המצב המדויק של החולה. התוצאה של שני הדברים האלה: אל תתפלאו אם יגידו לכם לשאול את האחיות או לבוא מחר בבוקר. זה לא שלרופאים לא אכפת, לפעמים הם פשוט לא שולטים מספיק ברקע המלא של המטופל. דבר נוסף: בכל מחלקה מוגדר זמן שבו הרופאים עונים לשאלות, זה לא אומר שלא יענו לכם מחוץ לזמן הזה, אבל זו בהחלט השעה הנוחה ביותר לקבל תשובות עמוקות יותר.

מתי מגיעים לטיפול במסדרון
אם הגעת למחלקה פנימית בעונת השפעת, במיוחד אם הגעת למחלקה בשעה מאוחרת, ובטח אם הגעת לבד וללא מלווים, גובר הסיכוי שתתחיל את האשפוז במסדרון. לא מדובר בתענוג.

מהם התקופות הכי עמוסות במיון  
תקופת החורף ההיא העמוסה ביותר במחלקות הפנימיות, בעיקר לאחר גלי קור עזים שמביאים איתם את חולי השפעת ואיתם העומסים והמיטות במסדרונות. אם אפשר להימנע – כדאי.

בית חולים (צילום: עופר חן)
ראשון, חמישי ומוצאי שבת ידועים כימים הכי קשים מבחינת עומס במיון | צילום: עופר חן

מהן המחלקות הפנימיות הכי עמוסות
ככלל, בתי החולים הגדולים ביותר הם גם העמוסים ביותר. וככל שהאזור שבית החולים חולש עליו גדול יותר – כמו סורוקה, רמב"ם או הדסה – כך סביר שיהיה עמוס יותר.

המחלקות הכי טובות
מחלקה טובה היא תוצאה של מנהל טוב שמגייס את הרופאים והמתמחים הטובים ביותר. אלו המחלקות הטובות ביותר, לדברי הרופאים והמתמחים שדיברנו איתם:
נוירוכירורגית: המחלקה באיכילוב מצוינת. מחלקות טובות נוספות ישנן בתל השומר ובמרכז הרפואי לגליל בנהריה.
מחלקת לב חזה (קרדיולוגית): המחלקה בבילינסון נחשבת מצוינת. בתל השומר, באיכילוב, בסורוקה ובכרמל ישנן גם כן מחלקות טובות מאוד ללב חזה.
כירורגית: המחלקה באיכילוב נחשבת למצוינת.
ריאות: בילינסון ומאיר נחשבות למצוינות.
אונקולוגית: המחלקה בבילינסון נחשבת מעולה, וגם בהדסה עין כרם.
כירורגית פה ולסת: תל השומר והדסה נחשבות למצוינות.
אא"ג: בילינסון ומאיר נחשבות למצוינות.

המחלקות הפנימיות הכי טובות
חשוב לזכור שבכל בית חולים יש מספר מחלקות פנימיות (פנימית א', פנימית ב' וכו') ושלא כולן זהות באיכותן. בתי החולים שנחשבים לבעלי המחלקות הפנימיות הטובות ביותר הם תל השומר, מאיר, בילינסון, איכילוב, הדסה עין כרם והר הצופים.

מחלקות ילדים

מתי להגיע עם הילד למיון
בדרך כלל חום גבוה הוא לא סיבה מספיקה להגיע למיון, אלא אם מדובר בתינוק בן פחות מחודשיים שסובל מחום של 38 מעלות ומעלה. חום של 41 מעלות הוא סיבה טובה להגיע למיון בכל גיל. גם שילוב בין חום לפריחה רצינית עלול להיות מסוכן.

אם ילד איבד את ההכרה – כדאי לשקול להגיע למיון (אפשר להתייעץ טלפונית עם מוקד רופאים). כך גם לגבי תינוק שנפל מגובה של מעל חצי מטר. סיבות נוספות להגיע עם ילד למיון: כאבים באיזור החזה שמלווים בקשיי נשימה; התייבשות (אי מתן שתן מעל עשר שעות, ישנוניות-יתר וכמובן חוסר הכרה); פרכוסים (להגיע למיון ורצוי באמבולנס); וכאבי ראש שמופיעים ביחד עם בלבול, טשטוש והליכה לא יציבה; אלרגיה (תזוהה על ידי קוצר נשימה, תחושת חנק או חולשה קיצונית); דימום חריף שלא מסתיים גם אחרי רבע שעה של הפעלת לחץ; הרעלה בעקבות שתיית חומרי ניקוי או מינון יתר של תרופות; פגיעה על ידי בעל חיים שבעקבותיה הילד סובל מסימפטומים מדאיגים; או כוויות בדרגה שלישית ומעלה, שמזהים לפי שינוי קיצוני במראה של העור (בהיר מאוד או כהה מאוד).

מנתח בבית חולים בירושלים  (צילום:  יעקב נעמי לפלאש 90)
למי שסובל ממחלה מתמשכת ויש לו תיק רפואי מורכב כדאי לא לעבור בין בתי חולים | צילום: יעקב נעמי לפלאש 90

באיזה מצבים לא כדאי להגיע עם הילד למיון
השאלה האם לקחת את הילד למיון היא תמיד דילמה, כי כמו שמסביר ד"ר ע', "המיון הוא מקום מזוהם שיש סיכוי להידבק בו במחלות הרבה יותר קשות מאלו שבאתם איתן מלכתחילה". מקרים שבהם לא מומלץ להגיע מיד למיון הם של שלשולים והקאות (במקום זה עדיף לתת לילד את הנוזלים שאיבד, ובמנות קטנות, בדגש על נוזלים מתוקים ומלוחים כמו מיץ ומרק), חום שירד לאחר נטילת התרופה, או פריחה שנעלמת אם לוחצים עליה. עם זאת, כמובן שהכול שאלה של שיקול דעת מקומי, ושלכל כלל יש חריג.

מחלקות הילדים הכי טובות
כל מחלקות הילדים בארץ הן ברמה משביעת רצון. המקומות הטובים ביותר לטיפול בילדים הם מרכז שניידר לרפואת ילדים בבילינסון, בית החולים לילדים "דנה" באיכילוב, בית החולים "ספרא" לילדים בתל השומר ומחלקות הילדים בבית החולים מאיר בכפר סבא.

"בסופו של דבר השאלה שצריכה להישאל היא כמה יועצים מומחים אפשר להביא תוך כדי האשפוז או איזה מגוון של מומחים יש בבית החולים – ובתי החולים שיש בהם את המענה הטוב ביותר לשאלות האלה, הם הטובים ביותר", מציין ד"ר ע', מתמחה במחלקת ילדים.

ברמת המחלקה הספציפית, בשניידר ובספרא יש מחלקות מעולות למחלות אוטואימוניות, המחלקה הנוירולוגית הטובה ביותר לילדים היא בדנה, וכשמדובר בחבלות ראש קשות, המחלקות הנוירוכירורגיות המצטיינות נמצאות בבתי החולים הגדולים – שניידר, ספרא, דנה, סורוקה ורמב"ם. בתל השומר ישנה יחידת הכוויות הטובה ביותר. כך לפחות לדברי המעורים בתחום.

לידות

מהן מחלקות הנשים המומלצות
בניגוד לשאר תחומי הרפואה, שבהם אפשר לעבור לרפואה פרטית אם אתם יכולים להרשות לעצמכם מבחינה כלכלית, לידה בישראל מתקיימת בבתי חולים ציבוריים בלבד. לשמחת כולם, הרמה ברפואת הנשים בארץ היא מהטובות בעולם המערבי וכמעט בכל בית חולים יש מחלקות נשים מצוינות. ועדיין, העובדה שאירוע טבעי ומשמח כמו לידה עדיין מטופל כמחלה עדיין לא מצא פתרון טוב. הנה כמה טיפים שעשויים להקל על המצב.

חולים בבית חולים וולפסון בתל אביב  (צילום:  יוסי זליגר לפלאש 90)
כדאי להגיע עם בני משפחה או עם מלווים | צילום: יוסי זליגר לפלאש 90

דבר ראשון, אם ידוע מראש שצפויה בעיה רפואית עם היולדת או עם התינוק, כמו בעיה לבבית שאותרה בהיריון או הריון בסיכון גבוה – עדיף להגיע למקום שיש בו פגייה גדולה, מחלקת ילדים טובה ומערך טיפול נמרץ מתקדם. בקיצור, כדאי להגיע במקרים כאלה לבית חולים גדול כמו תל השומר, בילינסון, הדסה, רמב"ם, סורוקה ואיכילוב. בתי החולים גם נבחנים בסקרי שביעות רצון של יולדות והם מפורסמים באתרים שונים כמו "איפה ללדת", "דולה" וגם אצלנו ב"מאקו".

מה הזמן הכי טוב ביום להגיע למיון יולדות
אם את מגיעה למיון בצורה מתוכננת ולא דחופה, כמו במצבים של ירידת מים או דימום, עדיף שתכווני לשעות הבוקר. השעות הרגועות ביותר הן בין 07:30 ל-09:00, כאשר מ-10:00 ואילך העומס הולך ומתגבר. הוא מגיע לשיא בשעות הלילה המאוחרות בואכה לפנות בוקר, אז מתרחשות רוב הלידות, פשוט כי ככה עובד הגוף.

מה הזמן הכי טוב בשנה להגיע למיון יולדות
החודשים הכי עמוסים בשנה הם יוני עד אוקטובר. החודשים הכי פחות עמוסים הם נובמבר עד אפריל. כנראה שיש משהו בסתיו ובחורף שגורם לנו לעשות אהבה.

מתי נותנים אפידורל
על פי נתונים של האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה משנת 2014  42.5% אחוזים מהיולדות בישראל מקבלות אלחוש אפידורלי וכ-15.2% מהן מקבלות השראת לידה (ובשפת בני האדם: זירוז) . חשוב לדעת שאי אפשר לקבל אפידורל לפני שמגיעים לחדר לידה (כשהתנאי להגעה לחדר לידה היא פתיחה של שלושה סנטימטרים), כי אפידורל דורש רופא מרדים. "יש יולדות עם צירים חזקים אבל בלי פתיחה מספקת לחדר לידה, שלא מודעות לכך שאי אפשר לתת להן אפידרול לפני כן", מספר ד"ר א', מתמחה במחלקת נשים.

מה לגבי חדרי לידה טבעיים
בעבר היו חדרי לידה טבעיים שפעלו באופן פרטי, אבל משרד הבריאות אסר את זה (במטרה לצמצם למינימום את השירותים הפרטיים הניתנים בתוך בתי חולים ציבוריים), והיום בחלק מבית החולים עושים את זה ללא תשלום – כך שכדאי מאוד לבדוק את זה מראש.

איך להתאשפז לאחר הלידה
מדיניות אפס הפרדה (הרחבה של ביות מלא, שבה התינוק לא נפרד מאמו לרגע) הולכת וצוברת פופולריוּת רבה, והיא מתאפשרת היום במרבית בתי החולים. כמובן שהיא רלוונטית רק למקרים שבהם אין מגבלה רפואית המצריכה הפרדה. באופן כללי, ד"ר ע' ממליץ לעשות סקר שוק ולבחון היטב את בתי החולים השונים ואת המדיניות שלהם לפני ההגעה ללדת. "זה מאפשר תכנון טוב יותר המותאם לרצון היולדת ומייצר תיאום ציפיות – וכך חווית הלידה טובה יותר", הוא אומר.

מתי הולכים לניתוח קיסרי
כ-20 אחוז מהלידות בישראל מסתיימות בניתוח קיסרי (נתון נמוך משמעותית מהממוצע ב-OECD). רק שני אחוזים מהניתוחים הם לבקשת היולדת, ו-60 אחוז הם מסיבות רפואיות כמו גודל העובר, מנח העובר, או מצוקה של האם או התינוק. השיקולים אם לנתח קבועים והם זהים פחות או יותר בין כל בתי החולים. יחד עם זאת, במקרים מסוימים נוצר מרחב של שיקול דעת – האם לנתח או לא. וכאן קיימים הבדלים בין בתי החולים. למשל, יש כאלה שלא ממליצים לאישה שכבר ילדה בעבר בניתוח קיסרי על לידה נרתיקית, משום שהיא כוללת במקרים רבים מתן זירוז, ולכן הם חותרים ישר לניתוח קיסרי. ולעומת זאת, יש בתי חולים גמישים יותר שמחליטים בהתאם לנסיבות.

פגיות מצטיינות
משרד הבריאות פרסם בתחילת השנה את רשימת הפגיות המצטיינות בישראל. הזוכות המאושרות: פוריה, כרמל, מאיר, העמק ותל השומר.

בית חולים בנצרת (צילום: משה שי לפלאש 90)
בתי החולים הגדולים ביותר הם גם העמוסים ביותר | צילום: משה שי לפלאש 90

מחאת המתמחים שבה וחוזרת מדי כמה שנים. המתמחים מהמחאות הקודמות הם כבר רופאים בכירים ואלו של היום יסיימו בסופו של דבר את התמחותם, ויחליף אותם כוח אדם חדש שייכתש תחת גלגלי המערכת. "התמחות של רופא בישראל אורכת בין ארבע לשש שנים", מסביר ד"ר אראל בוצי'נסקי, יו"ר מרשם, מתמחה ברפואה פנימית בבית חולים מאיר, "במהלך השנים האלה אנחנו נדרשים לעשות תורניות של 26 שעות. תופעה שאין לה אח ורע בעולם המערבי בו נהוגות תורנויות של בין 12-16 שעות".

"הפתרון לקיצור התורנויות של המתמחים טמון בהוספת תקנים. השיטה לפיה מחושבים התקנים בישראל נוצרה לפני 40 שנה ואינה מתאימה יותר לעומסים בבתי החולים. מישהו היה מעלה על הדעת לקבוע את תקציב הביטחון של ישראל על פי הצרכים של לפני 40 שנה? בשני המקרים מדובר באופן ישיר בחיי אדם, ובמערכת הבריאות ייתכן שאף יותר", הוא מוסיף. איך תיגמר המחאה הזאת, עדיין לא ברור. מה שכן ברור הוא שעם התוצאות נצטרך כולנו להתמודד. בהצלחה לכולנו.