יום אחד, שנים לאחר שהתאהבה בלק ג'ל, היא הבחינה בהיווצרות גוון ירוק סביב ציפורניה. נועה (שמותיהן של הנפגעות בדויים) לא קישרה בתחילה בין מה שראתה לשגרת המניקור שלה, וגם לא נלחצה מהעניין – עד שהמצב נתן לה סיבה לדאוג. "בהתחלה חשבתי שזה בקטנה ושטויות, אבל הציפורניים שלי חלו כאילו ברגע אחד, ועם הזמן התחילו להתעוות", מספרת נועה. "ראיתי שהן משנות צורה, הופכות להיות מחוספסות, אפילו מתרוממות מהמקום. באותו רגע הפסקתי לעשות לק ג'ל, אפילו לא אמרתי כלום למניקוריסטית שלי. אבל הנזקים לא נעלמו גם אחרי שהפסקתי. הציפורניים נראו נורא".
נועה חוותה אוניכוליזיס, תופעה של התנתקות הציפורן מרקמת העור שמתחתיה, שנקראת מיטת הציפורן. היא גורמת לציפורניים להתעוות ולהלבין, והחלל שנוצר מתחתיהן הופך לקרקע פורייה לזיהומים. יש מספר גורמים אפשריים לתופעה, בין השאר שיוף אגרסיבי מדי וכוויות ממכונת הייבוש – דברים שלא אמורים לקרות בטיפול לק ג'ל, אבל קרו אצל המניקוריסטית של נועה. "זאת הייתה פשוט התעללות בציפורניים", היא אומרת. "השיוף גרם לציפורן שלי להיות דקה מדי, ובכל פעם ששמתי את הציפורניים בתוך המכונה זה ממש שרף לי".
מה קרה מאז שאובחנת?
"הרופא נתן לי משחה ועברה חצי שנה לפני שגדלה לי ציפורן בריאה. היה ממש לא נעים להסתובב עם ציפורניים כאלה, הייתי בוכה מזה. לק ג'ל אמור להיות הכי נשי וכיף, ופתאום קורה דבר כזה. מאז אני לא עושה לק ג'ל בכלל".
נועה (שם בדוי): "בהתחלה חשבתי שזה בקטנה ושטויות, אבל הציפורניים שלי חלו כאילו ברגע אחד, ועם הזמן התחילו להתעוות. הנזקים לא נעלמו גם אחרי שהפסקתי עם הלק ג'ל"
מי שטיפל בנועה הוא פרופ' אבנר שמר, רופא עור ויו"ר החוג למחלות עור פטרייתיות ומחלות ציפורניים. לדבריו זה לא היה מקרה חריג: "מדי יום מגיעות אליי בין ארבע לשש נשים, לפעמים יותר, עם נזקי לק ג'ל. קיים מגוון רחב של פגיעות, כולל שינוי מבנה הציפורן וזיהומים חיידקיים או פטרייתיים קשים שגורמים לעתים לעיוות מבני בלתי הפיך בלוחית הציפורן".
לק ג'ל הוא הליך קוסמטי ותיק ופופולרי שברובם המוחלט של המקרים מזיק רק לכיסה של המטופלת, אבל רופאי עור נתקלים במקרים האחרים – אלו שבהם הפרוצדורה מתבצעת באופן רשלני, שנעשה בהם שימוש בחומרים מפוקפקים, או כשמתעוררת תגובה אלרגית חריפה. חלק מהדברים הם לא יותר מחוסר מזל, אבל אחרים הם תוצאה של העובדה שמדובר בשוק פרוץ, נטול פיקוח, על כל המשתמע מכך.
בישראל אין חקיקה שמחייבת את העוסקים בלק ג'ל להחזיק בתעודה מקצועית; אומנם יש הכשרות שמקבלות הכרה ממשרד העבודה, אבל לצדן קיימים עשרות קורסים פרונטליים ודיגיטליים לא מוכרים שמתיימרים ללמד נשים את כל מה שדרוש להן כדי להיות "נייליסטיות", טכנאיות ציפורניים. יפית (שם בדוי) סיימה באחרונה קורס בבית ספר בעל שם מוכר; אחותה, שהחליטה גם היא ללמוד את המקצוע, עברה הכשרה במקום אחר. "את אמורה ללמוד על בעיות בציפורניים, מתי מותר לך לגעת בציפורן ומתי יש נזק", מספרת יפית, "אבל אחותי בכלל לא למדה על הנושא הזה. אני הייתי צריכה להשלים לה את החומר בעצמי, וזה ממש נושא קריטי".
פרופ' אבנר שמר, רופא עור בכיר: "מדי יום מגיעות אליי בין ארבע לשש נשים עם נזקי לק ג'ל. קיים מגוון רחב של פגיעות, כולל שינוי מבנה הציפורן וזיהומים חיידקיים או פטרייתיים קשים"
פרופ' שמר מספר שלקליניקה שלו מגיעות מטופלות במצבים חמורים ממש. "טיפלתי במקרים שבהם הנזק נעשה קבוע, וגם הציפורן שצמחה מחדש הייתה מעוותת וחולה. היו נשים שנזקקו לניתוח לעקירת ציפורניים, או שהיה ממש צורך להרוס את שורש הציפורן כדי שהיא לא תצמח יותר. באחת הפעמים טיפלתי באישה שהגיעה לאשפוז עם זיהום קשה במיטת הציפורן שחדר לעצם והיא נזקקה לטיפול אנטיביוטי דרך הווריד. אלה מקרים קיצוניים ונדירים, אבל זה עלול לקרות".
כשנערות מטפלות בנערות
כשהמניקוריסטית של הילה העלתה לפני מספר חודשים את המחיר למריחת לק ג'ל, היא מצאה תחליף זול יותר. "המניקוריסטית החדשה הייתה נחמדה מאוד, אבל בתהליך השיוף היא פצעה אותי באגודל, ברקמת העור שמקיפה את מיטת הציפורן (קוטיקולה). ירד לי דם, אבל לא ייחסתי לזה חשיבות והיא שמה על זה עוצר דימום. שמתי לב שגם נוצרו הבדלי גוונים בין הציפורניים, אבל הטיפול לקח שלוש שעות וכבר כל כך רציתי ללכת שלא הערתי לה".
יומיים לאחר מכן החל הלק להתקלף מהציפורניים, ולאחר שבוע כבר לא נשאר ממנו זכר. הפציעה, לעומת זאת, לא נעלמה. "כשהלק ירד ראיתי שמשהו לא בסדר באזור שבו נפצעתי", מספרת הילה. "התברר שהמניקוריסטית פגעה לי בשורש הציפורן, ומאז אני משקמת את הציפורן".
ד"ר מרינה צדקין-תמיר, פרמקולוגית קלינית: "לדעתי תעשיית הלק ג'ל מטורפת. קשה למצוא מחקרים ספציפיים עליה, אבל על כל חומר קיימים מחקרים שמעידים עד כמה הוא מסוכן"
בעקבות המקרה החליטה הילה ללמוד בעצמה את התחום. "שמעתי מאנשים סביבי שאני יכולה ללמוד הכל ברשתות החברתיות, אבל לא הסכמתי מתוך פחד שאעשה למישהי נזק כמו שעשו לי, אז שילמתי אלפי שקלים על קורס מסודר", היא אומרת. כשסיימה ללמוד כתבה הילה לאותה מניקוריסטית: "למדתי שכנראה פגעת לי במטריקס (שורש הציפורן) תוך כדי מניקור. אני כבר לא אעשה לק ג'ל אצל אף אחת, ואני ממליצה לך ללכת להשתלמות וללמוד לפני שתמשיכי".
המניקוריסטית – תיראו מופתעים – התעקשה שהיא עשתה הכל כמקובל. והאמת היא שיש בזה משהו, מפני שטיפול לק ג'ל ללא הכשרה מתאימה הוא כאמור נפוץ מאוד בישראל. אנשי המקצוע שהתראיינו לכתבה זו מספרים שההכשרה של רבות מהמטפלות מסתכמת בצפייה בסרטוני טיקטוק; נערות זיהו את הפוטנציאל הכלכלי של הלק ג'ל, והן מקבלות קהל – למשל חברות מבית הספר – ללא מודעות לסכנות ולנזקים האפשריים. ד"ר רונן מגון, מומחה לרפואת עור ואסתטיקה במכבי שירותי בריאות, מעיד כי מדי יום הוא פוגש בין 5 ל-10 מטופלות שלאחר טיפול לא מקצועי סובלות מהרס של הציפורן, הידקקות שלה והיפרדות של קצות הציפורניים.
תהליך מריחת הלק כולל הסרת שאריות של לק קיים במכונת שיוף, קיצור הציפורן ושיופה ומריחת הלק עצמו – שכבת בסיס, שתי שכבות של צבע לק ג'ל ושכבה עליונה שנקראת "לק טופ". לאחר כל שכבה מתייבש הלק תחת מכונת ייבוש שפולטת קרינה, ולמעשה מקבעת אותו לתוך הציפורן. בכל שלב עלולים הדברים להשתבש – שיוף מופרז, שימוש לא זהיר במכונת הייבוש או במכונה שאינה תקנית, תגובה (כימית או אלרגית) לחומרים הנמרחים – ופרופ' שמר מדגיש שגם חוסר היגיינה ושימוש בכלים לא מחוטאים עלולים לגרום לדלקות ולזיהומים.
זה מה שקרה לרעות, שעד לאחרונה בילתה אצל המניקוריסטית שלה באופן קבוע. "התמכרתי ללק ג'ל", היא אומרת, "אבל לפני חודשיים באתי לטיפול, וכשהמניקוריסטית הסירה את הלק הקודם ראיתי פתאום שכל הציפורניים מלאות פטריות. לא הצלחתי להבין איך זה יכול להיות, מה גם שזה קרה דווקא אחרי שלא עשיתי לק כמה חודשים טובים. זה נראה כאילו משהו הדביק את הציפורניים".
רעות יצרה קשר עם מניקוריסטית אחרת, וזו סיפקה לה הצצה לתופעה מדאיגה: "היא אמרה שהרבה נשים מורחות לק ג'ל על הציפורניים ברגליים כדי להסתיר פטריות. הבעיה היא שפטריות מידבקות מאוד, וגם אם עושים סטריליזציה לכלים אבל משתמשים באותו הלק, זה עלול להיות מידבק. אני מודה שזה ממש זעזע אותי".
גם המניקוריסטיות סובלות
תלונה נפוצה של מטופלות היא על כוויות בציפורניים, שנעשו שכיחות מאז החלו מניקוריסטיות להשתמש בטכניקה ששמה "המבנה האנטומי", שבה מפסלים את הציפורן כדי להעניק לה מראה אנטומי "טבעי". כדי להשיג זאת נעשה שימוש בחומר בסיס שאמור להעניק לציפורן קשיחות ועמידות. "הבעיה היא שככל שיש יותר חום על הציפורן – גם של מנורת הייבוש וגם של החומר עצמו – כך עולה הסיכוי שתיווצר כווייה", אומרת אנאל קהא, הבעלים של מרכז ההכשרה דידי לק. "מצד שני, אם החומר לא מתייבש, הוא עלול לגרום לכווייה כימית בגלל המגע עם הציפורן הטבעית. בשני המקרים נוצר נזק לציפורן והוא עלול לגרום בין השאר לאוניכוליזיס".
רעות (שם בדוי): "באתי לטיפול וראיתי שהציפורניים מלאות פטריות. מתברר שנשים מורחות לק ג'ל על הציפורניים ברגליים כדי להסתיר פטריות, וזה עלול להיות מידבק. זה ממש זעזע אותי"
לפני כשנה פורסם בכתב העת המדעי Nature מחקר שמצא כי אור על-סגול (UVA) ממייבשי ציפורניים עלול לפגוע ב-DNA ולגרום למוטציות בתאים אדם המגבירות את הסיכון לסרטן העור. "קרינת ה-UV גורמת גם לפיגמנטציה ולהזדקנות מוקדמת של העור, כי היא פוגעת בייצור הקולגן", אומר ד"ר ראיד ח'ורי, מומחה לרפואת עור בשירותי בריאות כללית. כיום יש בשוק מכונות ייבוש המבוססות על מנורות LED שאינן פולטות קרינת UV, אבל גם בנושא זה אין פיקוח, וקהא מספרת: "המון מניקוריסטיות קונות מכונות באתרים סיניים, ויש גם מנורות שמיוצרות באופן פיראטי בעלות של 20–30 שקל. הן יכולות להישרף או לפלוט קרינה בעוצמה גבוהה".
מה צריכה לעשות מניקוריסטית אחראית? לקנות בישראל?
"לא מספיק לקנות את המנורות בארץ. צריך גם שיהיו למוצר אבא ואמא, להבין מי היצרן ומי היבואן, ולוודא שיש אחריות".
גם בנוגע לחומרים הכימיים המעורבים בתהליך יש חשיבות עליונה לאיכות המוצרים ולשימוש נכון בהם. ד"ר ח'ורי מסביר שהכימיקלים בלק ג'ל עלולים לאטום את הציפורן, להחליש אותה ולפגוע ביכולתה להתמודד עם חיידקים וזיהומים – והסכנות לא מסתיימות כאן. "יש חומרי חיזוק וצבע שעלולים להיות מסרטנים, כמו 2-hydroxyethyl methacrylate, חומר אורגני שמשמש גם בבניית שיניים מלאכותיות ושעלול לפגוע בתאים אנושיים", אומרת ד"ר מרינה צדקין-תמיר, פרמקולוגית קלינית ומומחית לזיהומים מהמכללה האקדמית רמת גן. "לק ג'ל מכיל גם חומרים אורגניים רעילים כמו אתילן גליקול, שבריכוז גבוה מדי או בתרכובת באיכות נמוכה לא מתקשה כראוי בייבוש. זה עלול להיות מסוכן ולהביא לתגובות אלרגיות".
מי נמצא בסיכון לפתח תגובה אלרגית?
"יש מרכיב גנטי, וגם לחשיפה יש תפקיד משמעותי. לא ידוע מתי יגיע טריגר לאלרגיה ומה הריכוז המדויק שיגרום לה, אבל ריכוז גבוה של חומרים רעילים מעלה את הסיכוי לאלרגיה ואת עוצמת התגובה. גם זיהומים כלליים מגבירים תגובות אלרגיות, וברגע שכבר יש אלרגיה, אפילו חשיפה לכמות קטנה עלולה להוביל לתגובה".
ד''ר דני סלודובניק, אחראי המרפאה לאלרגיה של העור באיכילוב: "השכיחות של התגובות האלרגיות ללק ג'ל נמצאת במגמת עלייה גם בקרב לקוחות וגם בקרב מניקוריסטיות. ככל שמשתמשים יותר בחומר, כך גובר הסיכוי לתגובה אלרגית. פריחה עלולה להופיע לא רק על גבי הציפורניים אלא גם סביבן – על הצוואר, על הפנים ובשאר חלקי הגוף שבהם אנחנו נוגעים". לאחרונה טיפל ד"ר ח'ורי באילנה, שמספרת: "שנים הייתי עושה לק ג'ל, ופתאום פיתחתי אלרגיה לחומרים והתפתחה פטרייה בציפורניים. טיפלתי בה, אבל כשחזרתי ללק ג'ל אחרי חצי שנה, גם הפטרייה חזרה באופן הרבה יותר אגרסיבי".
רופא העור ד"ר ראיד ח'ורי טיפל באישה שמספרת: "שנים עשיתי לק ג'ל, ופתאום התפתחה אלרגיה ופטרייה. כשחזרתי ללק אחרי חצי שנה, הפטרייה חזרה באופן הרבה יותר אגרסיבי"
באשר למניקוריסטיות, ד"ר צדקין-תמיר מוסיפה שאצלן הסיכון לנזקי בריאות גדול יותר – כי הן נושמות את החומרים. "חלקן סובלות מבעיות נשימה וריאות, כי החומרים מתיישבים על מערכת הנשימה. לק ג'ל מכיל אקריל, חומר דומה לפלסטיק שמתקשה על הציפורן, ששאיפתו מזיקה לריאות ויש מי שמשווים אותו לעישון".
איך את רואה את זה מנקודת מבטך כפרמקולוגית?
"לדעתי תעשיית הלק ג'ל מטורפת. קשה למצוא מחקרים ספציפיים עליה, אבל על כל חומר שנעשה בו שימוש קיימים מחקרים שמעידים עד כמה הוא מסוכן".
מי נתן לך רישיון לשייף
קרן (שם בדוי) חוותה תגובה קשה לטיפול לק ג'ל. "הייתי עושה לק כל שבועיים-שלושה, ואחרי שנתיים בערך התחיל לכאוב לי. ממש שרף לי באצבעות. הלכתי למניקוריסטית, היא הורידה את הלק וראינו שיש מין קווים על הציפורן. היא הציעה שניתן לציפורניים לנוח, אבל הבעיה לא נפתרה. כל דבר חומצי שנגע לי בבשר של הציפורן, כמו לימון, כאב לי. אחרי חודשיים הלכתי לרופא עור. הוא רשם לי אנטיביוטיקה, וגם אז עברו כמה חודשים עד שזה עבר".
את יודעת מה בעצם קרה?
"זאת הייתה כנראה בעיה בטכניקת השיוף. מה שזה לא יהיה, אני עם לק ג'ל גמרתי. זה מבאס, אבל אני לא מוכנה לסבול ככה שוב".
אדווה הייתה בוודאות קורבן לשיוף לא זהיר. היא עברה טיפולי לק ג'ל מעטים, אבל הייתה מנוסה מספיק כדי להבחין בביקור האחרון שלה אצל המניקוריסטית ששכבת הלק הקודמת הוסרה בצורה חריגה. "בפעמים הקודמות היא השתמשה בחומר, והפעם במכונת שיוף. הרגשתי שהיא שייפה בחלק מהאזורים קצת יותר מדי, ובהתחלה הכל עוד נראה בסדר, אבל מאוחר יותר הבחנתי שיש ממש חורים בציפורניים". לדבריה עברו חודשים לפני שהציפורן החלימה. "יותר קל להזיק לציפורן מאוד משויפת ודקיקה מאשר לציפורן שלא שויפה כך", מסביר פרופ' שמר. "שיוף מוגזם מאפשר לחומרים הכימיים להגיע בקלות למיטת הציפורן, ואז נגרם תהליך דלקתי. בהמשך ייתכן זיהום, והוא עלול להביא להתנתקות הציפורן ממיטתה".
ההכשרה של מטפלות רבות מסתכמת בסרטוני טיקטוק. נערות זיהו את הפוטנציאל הכלכלי של הלק ג'ל, והן מקבלות קהל ללא מודעות לסכנות. מומחית: "80% מהנזקים נגרמים מחוסר ידע"
לטענת קהא, למטפלות רבות חסר הידע הנדרש כדי לבצע פרוצדורה עדינה כמו שיוף ציפורניים. "חשוב להבין שהעניין הוא לא רק 'למרוח לק'. אנשים מזלזלים בתחום, אבל מאז שנכנסתי לזה לפני יותר מעשור אני מנסה להסביר שזה מקצוע לכל דבר. אם זה היה כל כך פשוט, לא היו כל כך הרבה נזקים לציפורניים של נשים".
מומחית אחרת בתחום, שביקשה להישאר בעילום שם, מוסיפה: "כל אחת יכולה להיות טכנאית ציפורניים. 80% מהנזקים נגרמים מחוסר ידע ו-20% מחומרים לא מתאימים. אני רואה בנות שמסבירות ברשתות איך לעבוד, ואני פשוט מזדעזעת". לדבריה, הרצון למשוך לקוחות ולהבטיח שהלק ישרוד לאורך זמן מביא מניקוריסטיות להמציא שיטות עבודה בעייתיות. "אם הלק לא מחזיק הן מתחילות לערבב חומרים או לשים יותר חומר, ויש מקומות שפשוט מלמדים התנהלות כזו".
הסוד הגלוי ביותר בענף הוא שימוש בחומרים לא מפוקחים שנמכרים באתרי קניות סיניים. "יש כאלו שמזמינות לק איכותי, אבל לא מעט רואות לק ב-3 שקלים וקונות", אומרת קהא. "זה סכום הזוי שאפילו לא מכסה את עלות הייצור, הרי את לא יכולה לקנות טלוויזיה ב-100 שקל ולצפות שהיא תעבוד כמו שצריך. לק לא איכותי יכול לשנות פתאום צבע אחרי יומיים, וזה לא נגמר בזה. נחשפתי לסיפורים של בנות שרכשו לק באיכות נמוכה, וכשהוא נשפך להן בטעות על הרגל הוא ממש העלה עשן ועשה להן כווייה וחור ברגל. נייליסטיות משתמשות בדברים כאלה, מקבלות לקוחות ועוברות על החוק. החומרים האלה לא מאושרים במשרד הבריאות והלקוחות לא יודעות את זה בכלל".
ד"ר רונן מגון, מומחה לרפואת עור, פוגש מדי יום מטופלות שעברו טיפול לא מקצועי."ראיתי הרס טוטלי של ציפורני הידיים והרגליים - של מטופלות שלא מוכנות להפסיק עם הלק"
על אף הביטחון שמקנה רישיון מטעם משרד הבריאות, קהא מציינת שקיבלה פניות מנשים שסבלו מנזקים חמורים גם לאחר שהשתמשו במוצרים המאושרים לשיווק בישראל: "יש מותג שנמכר בזול באישור משרד הבריאות, וכבר שנים אני שומעת מבנות שהשתמשו בו וזה עשה להן אלרגיות חמורות. היו כאלו שהגיעו למיון עם נפיחות בעיניים ואפילו קוצר נשימה". ד"ר צדקין-תמיר מוסיפה: "יש הנחיה לכמויות מסוימות של חומרים בתוך הלקים האלה, אבל גם לקים ברישיון משרד הבריאות חורגים לפעמים מהמותר, כי אף אחד לא אוכף את זה. הלקים שאין להם רישיון זה בכלל ג'ונגל, כי אי אפשר לדעת מה הם מכילים ואין שום רגולציה בנושא".
לא יכולות להפסיק
לפני כשנה דווח כי בבריטניה מתוכננת חקירה בנוגע לנזקי הבריאות הנלווים לשימוש בלק ג'ל. גם בישראל נטען שמשרד הבריאות ומשרד הכלכלה צפויים לפתוח בבדיקה שכזו. עם זאת, במענה לפנייתנו טענו במשרד הבריאות כי לא נתקבלו תלונות על תופעות חריגות לאחר שימוש בלק ג'ל, וכי "אם יתקבלו תלונות, משרד הבריאות יבדוק את הנושא ויפעל בהתאם". במשרד הכלכלה, שאחראי לפיקוח על מכשירי הייבוש, אמרו שבדיקה אכן תוכננה אלא ש"לצערנו לא יצאה לפועל בגלל הסמיכות למלחמה ושינויים שחלו בפעילות". לדבריהם, "הבדיקה תבוצע בתקופה הקרובה".
ד''ר דני סלודובניק, מומחה לאלרגיות של העור: "השכיחות של התגובות האלרגיות ללק ג'ל נמצאת במגמת עלייה, גם בקרב לקוחות וגם בקרב מניקוריסטיות"
קשה לדעת מה, אם בכלל, ישתנה לאחר שיגיעו תשובות מהממשלה. אחרי הכל, יש נשים שכבר נפגעו משימוש בלק ג'ל – ועדיין לא מסוגלות לוותר עליו. "ראיתי אצלי בקליניקה הרס טוטלי של ציפורני הידיים והרגליים של מטופלות שלא היו מוכנות להפסיק עם הלק", אומר ד"ר מגון. גם ד"ר סלודובניק מספר על נפגעות שמסרבות לקבל את הגזרה ולהפסיק להשתמש בחומר. "הפרידה מהלק קשה להן מדי", הוא אומר. פרופ' שמר מוסיף: "98% מאלו שסובלות משימוש בלק ג'ל לא מוכנות ולא מסוגלות להפסיק, אף על פי שהן יודעות שזה עושה להן נזק. זה מאפיין בעיקר צעירות, 14–18. מבחינתן זה יפה וזה מחזיק. אני שואל אותן 'מה עם הבריאות שלכן?', אבל זה לא מעניין אותן".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "במשרד לא התקבלו תלונות על תופעות חריגות לאחר שימוש בלק ג'ל. במידה ויתקבלו תלונות, יבדוק משרד הבריאות את הנושא ויפעל בהתאם. משרד הבריאות מזכיר כי יש לבדוק שהתמרוקים בהם נעשה שימוש הם תמרוקים מאושרים בלבד, שאינם מכילים חומרים נוספים שהרכבם לא נבדק ובטיחותם לא ידועה. ככל ובעל מקצוע מייבא חומרים בניגוד לחוק ולנהלים, ניתן לפנות לגורמי האכיפה, לרבות למכס".
"אם נשים יתחילו להסתכל, הן יזדעזעו": 5 טיפים לשימוש בטוח בלק ג'ל
1) צאו להפסקה. "ההמלצה הראשונה למי שעושה לק ג'ל באופן קבוע היא ליצור מדי פעם הפסקות, כדי לתת לציפורניים להשתקם ולא לפגוע יתר על המידה בעור", אומר ד"ר מגון. "כלומר, לעשות ג'ל לסירוגין, נניח חודש כן וחודש לא, וחוזר חלילה".
2) לכו לרופא. הופיעו אודם, נפיחות או הפרשות סביב הציפורן? אתן חוות תחושת כאב או גרד בעור סביב הציפורן? חלו שינויים בצבע? ד"ר מגון ממליץ שלא להתמהמה ולהיבדק אצל רופא עור.
3) פקחו עיניים. "כשהולכים לעשות לק ג'ל חשוב לראות שהציפורניים תקינות", אומר פרופ' שמר. "מה שקורה בפועל הוא שהמניקוריסטית מסירה את הלק הישן ורואה את הנזק, אבל לא בהכרח מסבה את תשומת לבה של הלקוחה, כי מה אכפת לה. אז היא מלטשת עוד פעם ושמה שוב לק ג'ל. ככה זה ברוב המקרים: היד של הלקוחה מושטת קדימה, ולא רואים כלום כשהלק מכסה את הציפורניים. אם נשים יתחילו להסתכל, הן יזדעזעו ממה שהן יראו".
4) הגנו על עצמכן. באשר למנורות הייבוש, ד"ר ח'ורי ממליץ למרוח מקדם הגנה על כף היד או לעטות כפפות שמכסות את היד מלבד הציפורניים.
5) שאלו שאלות. "גם על הלקוחות יש אחריות", אומרת ד"ר צדקין-תמיר. "חשוב שהן ישאלו את המניקוריסטיות באילו מוצרים הן משתמשות ואיפה הן רוכשות אותם".