הטיפול בריטלין בקרב ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הוא לא עניין חדש, אבל בעוד שאצלם העניין מדובר וידוע, וגם לרוב מטופל באופן יומיומי, מסתבר שיש יותר ויותר מבוגרים שגם נעזרים בתרופה – רק בעת הצורך. כך, לפני פגישות חשובות, מצגות גדולות או הרצאות בהן הם צריכים לככב, הם ניגשים לריטלין, שלטענתם מפקסת וממקדת אותם בול על המטרה. ״יש שני טיפוסים של מבוגרים שלוקחים ריטלין״, מסביר ד״ר חן הלוי, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית חולים כרמל, ״סוג אחד הוא סטודנטים וסטודנטיות שסבלו מהפרעת קשב וריכוז עוד כילדים והצליחו להסתדר בבית הספר בלי ריטלין - אבל אז הם מגיעים לאוניברסיטה, שם הדרישות האקדמיות גדולות יותר והם זקוקים לעזרה. אותם סטודנטים ישתמשו בריטלין בזמן הלימודים לבחינה או בבחינה עצמה, וניתן באמת לראות שיפור אדיר בציונים שלהם".
הסוג השני שנעזר בריטלין, לפי ד"ר הלוי הוא דווקא אנשי ונשות עסקים. "זו קבוצה מעניינת כי מדובר לרוב באנשים מאוד אינטליגנטים, שהפרעות הקשב והריכוז שלהם מונעות מהם להתקדם עסקית: הם לא מצליחים להתרכז בישיבות – במיוחד אם הן מרובות משתתפים. בנוסף, הם לא מצליחים לרכז אינפורמציה מכמה מקורות ולקבל החלטות לפיה". ד״ר הלוי מסביר כי באותו אופן בו סטודנטים בעלי הפרעות קשב מעלים את הציונים שלהם באופן דרמטי, כך אנשי העסקים שסובלים מבעיות קשב ונעזרים בריטלין משפרים את התוצאות העסקיות שלהם. ״אצל האנשים האלו הריטלין ממש מיתרגם לכסף. הם לוקחים את התרופה לפני ישיבות חשובות, פרזנטציות ובמהלך עבודה על פרויקטים גדולים", הוא אומר.
הילה (שם בדוי), 40, מסתירה את העובדה כי זה בדיוק מה שהיא עושה לפני הרצאות שהיא צריכה להעביר מול קהל. "החלטתי לנסות לקחת ריטלין כי שמעתי שזה ממקד והופך אותך ליותר מרוכזת, וזה בדיוק מה שקרה לי", היא מספרת. ״מאז, כשיש לי יום לחוץ או כשאני צריכה להרצות בפני קהל אני לוקחת ריטלין. איך זה מרגיש? אני ממוקדת יותר, כל הרעשים מסביבי נעלמים ואני יכולה לפתח נקודה בצורה מפוקסת, לתת יותר דוגמאות. שום דבר לא מסיח את דעתי – לא תזוזות בקהל ולא רעשי רקע אחרים. אני שומרת על חוט המחשבה שלי, אני שם עד הסוף וזה גורם ליעילות, הכל ברור לי". בשנה האחרונה הילה לוקחת ריטלין פעם בשבועיים-שלושה, לפני פרזנטציות או פגישות חשובות.
בזמן שהילה משתמשת בריטלין כדי לשפר את ביצועיה בעבודה, ניצן (שם בדוי), מעצבת פנים, התחילה להשתמש בתרופה בתקופה בה נדרש ממנה ללהטט בין לימודי תואר שני לעבודה, לגידול שלושה ילדים. ״ההספק שלי גדול יותר כשאני לוקחת ריטלין״, היא מספרת. ״אין לי בעיה לשבת ולהתרכז, אבל הריטלין עוזר לי להישאר ערה. אם ביומיום אני תמיד מפהקת ומתעייפת, עם הריטלין העייפות לא מפריעה לי. אני גם אוכלת פחות כשאני עם ריטלין אז יש פחות קימות למקרר. אבל הדבר העיקרי הוא שאני יכולה לשבת במשך שעות ולעבוד". ניצן לא פוסלת את האפשרות של השפעה פסיכולוגית - השפעת פלסיבו שלא קשורה בריטלין. אבל זה לא מפריע לה: ״אני מניחה שיש פה עניין פסיכולוגי. את יודעת שיש לך קביים להישען עליהם וזה ממש כיף, את יודעת שאת מסודרת להיום, ש-8 שעות את תהיי סבבה ובעיקר בפוקוס״.
>> עוד ב-mako בריאות:
שעירים? כנראה שאתם בריאים יותר
תתפלאו: מה המשקה שכדאי לשתות אחרי אימון גופני
ילד הפרפר: "אני חולם על יום ללא כאב"
גם יקיר (שם בדוי), פרופסור בן 59, מתוודה כי הוא נוהג להשתמש רבות בתרופה. ״שמעתי מהמון אנשים על ההשפעה של ריטלין על הריכוז, ולפני 4 שנים לקחתי בפעם הראשונה כדור מאחותי. אני מלמד באוניברסיטה ולא נוח לי בהופעה פרונטלית. קשה לי לעמוד מול אנשים ולדבר, להיות במרכז תשומת הלב ולהעסיק סטודנטים במשך שעתיים. אבל הריטלין גם עזר לי בזה וגם השפיע על מצב הרוח שלי לטובה", הוא מספר. "מאז שאני לוקח את התרופה אני מלמד יותר טוב. בשבועות הראשונים השתמשתי בריטלין רק לפני הרצאות, אבל אחרי כמה זמן פשוט התחלתי להשתמש בה באופן יום-יומי. אני לא יודע אם אני מכור לריטלין או לא, אבל אני יודע שזה לא רק העניין של הריכוז. לי זה משפר את מצב הרוח, עושה אותי יותר נמרץ ואופטימי לגבי העולם".
"זה משפיע על כל התזונה שלי"
את ההתנסות הראשונה בריטלין – בעיקר אם היא לא מתרחשת בעקבות המלצתו של רופא - מלווים לא פעם חששות גדולים. ״לקחתי רק חצי כדור בפעם הראשונה, חששתי", מספרת ניצן. "מצד שני, פעם לקחתי כמות גדולה של 30 מ״ג וזה עשה לי לא טוב - תופעות כמו חולשה גדולה וחוסר מיקוד בעיניים". החשש הזה היה גם מנת חלקה של הילה לפני שלקחה ריטלין בפעם הראשונה: ״לא ידעתי איך זה ישפיע עלי, אז בפעם הראשונה לקחתי כדור יום לפני כדי לראות מה זה עושה לי. ראיתי שהכל בסדר ולקחתי שוב״. הריטלין משפיע אחרי כחצי שעה, הן מספרות. ״זה אמור להשפיע לארבע שעות, אבל עלי זה עובד במשך יום שלם, ברמה שאני לא יכולה להשתמש בריטלין יומיים רצוף כי זה סוחט אותי״, מספרת הילה. ״אני באותו היום ערנית מאוד, ובערב מרגישה אסופה. אני לא יכולה לקחת ריטלין כל יום, אבל שכל אחד יעשה מה שמתאים לו. זה היתרון כשאת מבוגרת ויכולה להחליט מה נכון לך, כמה ומתי״.
הילה מונה תופעות לוואי נוספות: ״אין לי תיאבון בכלל כשאני על ריטלין, אז אני צריכה להפעיל שיקול דעת. אני דואגת לאכול לפני וזו עוד סיבה שאני לא רוצה להשתמש בזה יותר מדי, זה ממש משפיע על כל התזונה שלי. אני לוקחת 10 מ״ג ריטלין רק ביום מיוחד. זה קטנצי׳ק, לא רציני. יש ילדים שלוקחים 50 ו-60 מ״ג (משרד הבריאות אישר לקחת גם 90 מ״ג ביום, א.ר), אבל אם הייתי לוקחת 40 מ״ג לא הייתי יכולה לזוז״.
אז מה עושה בעצם הריטלין? ״הריטלין תעזור למי שיש לו הפרעת קשב וריכוז, בכל סיטואציה בה נדרש מאיתנו להיות חדים ומפוקסים", ד״ר הלוי מסביר. "היא לא משפרת אינטליגנציה ולא תהפוך טיפש לחכם, אבל היא בהחלט מחדדת את יכולת התפישה, את היכולת שלנו לעבד אינפורמציה, לקלוט אותה, לזכור מה שאנחנו קוראים. מי שיש לו הפרעת קשב יקרא טקסט ואחרי שניה ישכח ממה שקרא. הריטלין תשפר את יכולת הזיכרון של מה שקראנו, את רמת ההבנה. התרופה מביאה את האינטליגנציה הטבעית של האדם למקסימום״.
יקיר מוסיף כי הריטלין גם משפיעה על מצבו הנפשי. "אני לוקח ריטלין ובדרך כלל תוך חצי שעה העולם נראה יותר נחמד. אני יותר פעיל וידידותי והאמת היא שלפעמים זה פוגע לי בעבודה כי אני גם פחות לחוץ, אז מאה המיילים שמחכים לי בתיבה לא נראים לי כל כך דחופים. לפעמים, למרבה הפלא, התוצאה היא שאני משקיע יותר זמן בפייסבוק כי אני יותר חברותי. עלי הריטלין עובד כמו נוגד חרדה ודיכאון".
"יש לי תמיד שניים-שלושה כדורים במגירה"
כמה שכיחה התופעה הזו? אין לדעת. רוב המבוגרים שד״ר הלוי פוגש, מגיעים אליו לפני שהתנסו בריטלין, אבל אפשר לשער שעם השכיחות של השימוש התרופה בקרב ילדים, יש גם מבוגרים עם גישה נוחה לכדור, שמנסים להיעזר בו כדי לשפר ביצועים. ואם שאלתם את עצמכם אם אפשר לקבל מרשם רופא מבלי לסבול מהפרעות קשב, רק כדי לשפר את הביצועים שלכם, תגלו במהירה שהתשובה שלילית: ״אין נוירולוג או נוירולוגית שירשמו ריטלין למטופל/ת שנראה שלא סובל/ת מהפרעת קשב וריכוז״, עונה ד״ר הלוי. ״כשמגיעים לטיפול בתרופות חשוב שתהיה אבחנה קלינית של לפחות חשד להפרעה״.
אז איך מגיעים לאבחנה? ובכן, פה העניין נהיה גמיש מעט יותר, כי אבחנה של נוירולוג עשויה להספיק כדי לנסות את הריטלין: ״יש הרבה מבחנים ומבדקים לאיתור הפרעת קשב וריכוז, כמו מבחן TOVA ואחרים״, אומר ד״ר הלוי, ״אבל במבוגרים – בניגוד לילדים – לא תמיד צריך להשתמש במבחנים הללו כדי לקבוע את האבחנה. יש הערכה קלינית לא מסובכת שנוירולוג עושה במרפאה, ואז אם יש חשד להפרעת קשב וריכוז בהחלט אפשר להיעזר בריטלין, לעשות ניסיון טיפולי, להתאים את סוג התרופה ואת המינון למטופל - ולנסות. בסופו של דבר מה שקובע הוא התגובה של אדם לתרופה".
גם יקיר מאשר כי לא ממש מסובך להשיג את התרופה. "אחרי שהבנתי כמה זה עוזר לי הלכתי לפסיכיאטר בקופת חולים כדי לקבל מרשם. אני יודע שילדים עוברים מבחן כדי לקבוע הפרעת קשב, אבל אני פשוט מילאתי שאלון ארוך. אני עניתי עליו במלוא הכנות ויצא שיש לי הפרעת קשב, אבל אם לומר את האמת - כל מי שיודע משהו על הפרעות קשב יכול למלא אותו באופן כזה שיטה את התוצאות".
בניגוד לאנשי העסקים שמגיעים לד״ר הלוי, הילה וניצן משתמשות בריטלין מבלי לקבל אותו במרשם ומבלי שאובחנו בהפרעות קשב וריכוז. ״הילדים שלי לא לוקחים ריטלין אז אני לוקחת מחברות שהילדים שלהן נוטלים את התרופה״, מספרת ניצן, ״יש לי במגירה תמיד שניים-שלושה כדורים וכשאני מגיעה ליום האחרון לפני הדד-ליין אני מתבאסת שהם כבר נגמרו. האמת שאני ממש ממליצה לאנשים לקחת את זה ויש לי חברה שלקחה ריטלין בזכותי. חברות אחרות מפחדות״. הילה דווקא הלכה לנוירולוג, אבל בסוף ויתרה: ״אני לא אובחנתי מעולם כבעלת בעיית קשב וריכוז, אבל אני מאמינה שלכל בן אדם, בעיקר בחברה המודרנית שלנו יש בעיות של קשב וריכוז. זה משהו שהוא על רצף גדול והכל קשור לחברה שאנחנו חיות בה, למסכים, לסימולטניות של הפעולות שלנו". בהיעדר מרשם, גם הילה משיגה מהילדים של אלה ומהילדים של אלה את התרופה. "לא חסר ממי להשיג״, היא אומרת.
מרגיש כמו קוקאין
אבל לא תמיד התחושה טובה – יש גם תופעות לוואי. ״אנשים לא משתמשים בריטלין בצורה קבועה כי יש לה תופעות לוואי. היא מדכאת תיאבון, גורמת לחוסר סבלנות ולנוקשות מסוימת ובמקרים נדירים גם גורמת להזיות, אז ממש אין סיבה לקחת אותה באופן קבוע״, אומר ד״ר הלוי. "אני מרגיש בעיקר את היובש בפה", מוסיף יקיר. "ודווקא כשההשפעה של הריטלין עוברת יש לי חרדה מוגברת ואני מרגיש לא נוח מאנשים סביבי במקום הומה, אבל זה לא נורא. הייתה תקופה שהרגשתי שתופעות הלוואי הופיעו יותר מדי אז הפסקתי עם הריטלין לכמה חודשים".
רביד (שם בדוי), עיתונאי, הוא אחד מהאנשים שנמנעים מלקחת ריטלין באופן קבוע בגלל החשש מתופעות הלוואי, זאת למרות שהתרופה מסייעת לו מאוד: ״הריטלין עושה לי מה שמשקפיים עושים לאדם עם קוצר ראיה – פתאום הכל ברור״, הוא מסביר. רביד אובחן עוד בתיכון כבעל לקויות למידה, לקויות שהקשו עליו להשלים תעודת בגרות. את האפקט שיש לריטלין עליו הוא גילה רק אחרי הצבא, כשהחליט להקשיב לעצת הרופאים ולנסות את התרופה. ״שבע פעמים עשיתי תיאוריה ושבע פעמים נכשלתי״, הוא מספר. ״הרמתי ידיים, אבל אז אחרי הצבא החלטתי לתת לזה צ׳אנס נוסף – הפעם עם ריטלין. פתאום עברתי את התיאוריה הראשונה, הצלחתי ללמוד דברים שנראו לי קודם כמו סינית, להבין מה אני קורא – הכל פתאום היה ברור״. מאז, גם רביד נעזר בריטלין לפני כתבות גדולות בעבודה או מבחנים חשובים.
בעוד הילה וניצן מסתפקות בנטילת התרופה ביום בו הן צריכות אותה ממש, רביד, לעומתן, צריך להתחיל להיעזר בריטלין כבר יומיים לפני: ״אני לוקח ריטלין יומיים לפני שאני צריך להיות מרוכז וממשיך לקחת עד סוף הפרויקט – אבל לא יותר מזה. זה ממש לא קורה כל יום ואני אף פעם לא לוקח יותר משבוע רצוף כי זה מוצר כימי ואני לא רוצה להכניס לגוף שלי חומרים מיותרים", הוא מספר. ״זה אמנם מפקס אותי אבל גם עושה מצב רוח רע. ביומיים הראשונים שלקחתי ריטלין הוא הפך אותי לעצבני מאוד וגרם לי להזיע בידיים, עשה לי תחושה לא נוחה. אחרי יומיים הגוף שלי כנראה התרגל. בכל מקרה, אני מנסה למצוא לריטלין תחליפים טבעיים בגלל החשש מתופעות הלוואי שלו".
"בחודש הראשון לשימוש, ההשפעה שלו הייתה עבורי כמו ברמה של סם חזק. תיארתי את מה שאני מרגיש לאנשים שלקחו קוקאין והם אמרו שזה נשמע דומה למה שהם חוו", מוסיף יקיר.
לצאת מהארון
לא סתם המרואיינות והמרואיין בכתבה בחרו להתראיין בעילום שם. בעוד שבילדים הסביבה לרוב יודעת על הריטלין, נראה שהמבוגרים עוד לא יצאו מהארון. ״בסביבת העבודה שלי לא יודעים, זה משהו שהוא שלי״, מספרת הילה. ״אני לא מרגישה צורך לספר את זה. עברתי כבר את גיל 40 ואני מרגישה שאני יכולה להתנסות במשהו. אני לא לוקחת סמי הרגעה או סמים אחרים, כמו שהרבה אנשים אחרים עושים, אז אני יכולה להיעזר בריטלין״. כולם שותקים, אבל אם להאמין לשמועות – כולם גם משתמשים: ״שמעתי מהנוירולוג שלי על פרופסורים שלוקחים ריטלין לפני כנסים״ מספרת הילה, ״זה מין משהו ידוע כזה, שכולם לוקחים ריטלין. זה הפך להיות חלק מהחברה הזו, משהו שאנחנו צריכים וצריכות להיעזר בו כדי לשמור על אותו קצב עבודה - שזה קצת עצוב, אבל אם את יודעת לשמור על פרופורציות זה בסדר אני מניחה״. גם רביד מדווח כי בסביבתו הריטלין הוא אורח קבוע: ״הריטלין הוא האקמול של המבחנים, כל החברים שלי לוקחים אותו וברגע שאת לא מצליחה להתרכז מציעים לך להיעזר בו״, הוא מספר.
"אני לא עומד עם שלט ״אני לוקח ריטלין״, אבל זה גם לא סוד אפל מבחינתי. אני לא רוצה לחשוף את הפרטים שלי לכולם, אבל אם מישהו שואל אותי אני אגיד לו את האמת, זה לא אישיו", מוסיף יקיר. "הריטלין הוא רק חלק מתופעה שהרבה יותר שכיחה בארה״ב, של סמים חוקיים כדי לווסת את החיים. אנשים כבר לא צריכים ללכת לפינות רחוב חשוכות, לכל מיני פושרים כדי להשיג כימיקלים שעושים להם ראש טוב - הם הולכים לקופת החולים״.
אם התיאורים על העלייה בביצועים מפתים אתכם לרוץ ולהשיג מרשם, אולי כדאי שתחכו שניה. האפקטים הפלאיים שמתוארים פה שמורים, כך מסתבר, רק למי שבאמת סובלים וסובלות מההפרעה. ״ריטלין לא יעזור למי שלא סובל מהפרעת קשב וריכוז״, מבהיר ד״ר הלוי. ״אנשים עם הפרעת קשב שלוקחים ריטלין מגלים עולם אחר, מרגישים טוב יותר ורואים את הציונים או הביצועים שלהם עולים באופן אובייקטיבי, בעוד שאלו שייקחו ריטלין בלי בעיית קשב אולי ירגישו שיפור מסוים, אבל העוצמה לא תהיה קרובה לשינוי הדרמטי שחווים הלוקים בהפרעת קשב. השיפור יהיה יותר כתוצאה מפלסיבו בקרב האנשים הללו, לא בגלל הריטלין״.