החל מעצירות, שלשולים או כאבי בטן בלתי פוסקים – דרך הידבקויות חוזרות ונשנות בשפעות חורף ועד אלרגיות של עונות מעבר. אם התופעות האלו מוכרות לכם, אתם בהחלט בחברה טובה. מדובר בתופעות נפוצות ביותר, בטח בעידן המודרני שבו אורח החיים של רובנו מורכב מתזונה עתירת מזונות תעשייתיים, גדושי שומן ופחמימות, לצד שגרת חיים עמוסה מדי, שעות שינה פחותות מידי ולקינוח גם המון לחץ וחרדה.
ניצן פרימור, רוקח ראשי בחברת נוה פארמה מסביר: "אצל רוב האנשים, הנטייה הטבעית היא להתעלם מהתופעות האלו או לראות בהן חלק בלתי נמנע משגרת החיים ועונות השנה, אבל הבעיות ה"תמימות" האלו צריכות לשמש כתמרור אזהרה שמאותת שאולי משהו לא תקין בבריאות שלנו". הוא מוסיף ואומר.
פרימור, האיש שעומד מאחורי פוסטביוטיקס, מסביר כי הכל מתחיל בבטן: "המעיים שלנו הם הרבה יותר מסתם צינור שמעביר מזון. הם למעשה "מערכת ההפעלה" של הגוף שמכונה גם 'המוח השני'. החיידקים שחיים במעיים מפעילים מערכות רבות בגוף, משפיעים על המטבוליזם, מערכת החיסון ואפילו על תפקוד המוח, ויסות ההורמונים והמצב הרגשי".
"הדור הבא של הפרוביוטיקה" התגלה במקרה והדהים את החוקרים
בשנים האחרונות, מחקרים רבים בדקו את חשיבותם של חיידקים ידידותיים במעיים, מה שהוביל לפופולריות חסרת תקדים של מוצרי פרוביוטיקה. אולם, מחקרים עדכניים מצביעים על כיוון מבטיח אפילו יותר בדרך לשמירה על איזון מערכת העיכול בפרט ועל חיים בריאים בכלל – הפוסטביוטיקה.
"פוסטביוטיקה היא הדור הבא של הפרוביוטיקה," מסביר פרימור. "במקום לספק לגוף חיידקים חיים, שרובם לא שורדים את המעבר דרך מערכת העיכול, הפוסטביוטיקה עושה קיצור דרך ומספקת רק את החומרים הפעילים שהחיידקים הטובים מייצרים – המטבוליטים הללו הם בעצם אנטיביוטיקה טבעית".
פרימור מספר כי המחקר בתחום הפוסטביוטיקה התחיל במקרה והפתיע את המומחים: "ב-2009, במפעל לייצור מזון לפרות, שמו לב שהעובדים במחלקה מסוימת כמעט ולא חלו במחלות עונתיות נפוצות. כשחברת הביטוח הרפואי חקרה את הנושא, התברר שהם נחשפו לתוצרי לוואי של תהליך התסיסה של שמרים, מה שהוביל לגילוי של חומרים פוסטביוטיים המצויים בשמרים והשפעתם על מערכת החיסון".
מאז, המחקר בתחום התרחב משמעותית, אם כי עדיין מדובר בתחום חדש יחסית במדע. עד כה, נמצא בין היתר כי לפוסטביוטיקה יש השפעות מיטיבות רבות על מערכת העיכול, אבל גם הרבה מעבר לכך. "אנחנו רואים שפוסטביוטיקה עוזרת לאזן את המיקרוביום (מאזן החיידקים) במעיים, מפחיתה דלקתיות, משפרת את ספיגת החומרים המזינים ואפילו עוזרת בוויסות משקל הגוף," אומר פרימור.
"אחד היתרונות המשמעותיים של הפוסטביוטיקה על פני הפרוביוטיקה טמון ביציבות ובריכוז הגבוה של החומרים הפעילים בתוסף. "בגרם אחד של אבקת פוסטביוטיקה, אנחנו יכולים להכניס כמות שמקבילה ל-7,500 מיליארד חיידקים ידידותיים. זה פי 300 ממה שנמצא בקפסולת פרוביוטיקה ממוצעת". הוא מוסיף ואומר.
למי מתאימים התוספים האלו ואיך הם משפיעים על בעיות עיכול כרוניות?
התגליות החדשות בתחום הפוסטביוטיקה יכולות להשפיע לא רק על מי שמתמודדים עם בעיות עיכול נקודתיות, אלא גם על אנשים עם מחלות כרוניות ומצבים רפואיים מורכבים יותר. פרימור מפרט: "אנשים עם בעיות כמו מעי רגיז, מחלת קרוהן או קוליטיס, יכולים להפיק תועלת רבה מהפוסטביוטיקה. באמצעות הגישה הזאת ניתן להפחית את הדלקתיות במעי, למנוע הידבקות של חיידקים מזיקים לדופן המעי ולסייע בשיקום הרירית הרגישות באזור הזה".
עם זאת, חשוב גם לציין שפוסטביוטיקה אינה תרופת פלא. אם בוחרים להשתמש בה כדי לשפר את הבריאות, זה חייב להיות כחלק ממכלול שלם של פעולות לחיזוק הגוף בכלל ומערכת העיכול בפרט. פרימור ממליץ בהקשר הזה על כמה צעדים נוספים ואפקטיביים להצלחת המשימה הזאת:
"בתור התחלה, כדאי לאכול מגוון רחב של ירקות, פירות ודגנים מלאים. כל אלה מספקים סיבים תזונתיים שמשמשים כ'מזון' לחיידקים הטובים במעיים, שעוזר להם לשגשג". בנוסף, חשוב להימנע ככל שניתן ממזונות מעובדים. מזונות עתירי סוכר ושומן רווי שיכולים לגרום לדלקת במעיים ולעודד צמיחה של חיידקים מזיקים."
לצד כל אלו, כדאי להקפיד על פעילות גופנית סדירה, שמשפיעה לטובה על העיכול ועל שאר מערכות הגוף, ולא לשכוח לשתות הרבה מים, שמסייעים לעיכול תקין ומונעים עצירות.
"הדרך לבריאות טובה עוברת דרך המעיים"
פרימור מדגיש כי ההשפעה האפשרית של בריאות המעיים נפרסת הרבה מעבר למערכת העיכול. "מחקרים חדשים מצביעים על קשר פוטנציאלי בין בריאות המעיים לבין מצב הרוח, תפקוד קוגניטיבי ואפילו מחלות נוירולוגיות. יש גם מחקרים שבודקים את ההשפעה של פוסטביוטיקה על מצבים כמו אוטיזם, אלצהיימר ופרקינסון".
ובאותה הנשימה, הוא גם מזהיר מפני קפיצה מהירה מדי למסקנות. "אנחנו עדיין בתחילת הדרך בהבנת המורכבות של המיקרוביום והשפעתו על הגוף. יש צורך במחקרים נוספים כדי לבסס את ההשפעות האפשריות של הפוסטביוטיקה ולהבין איך בדיוק היא תורמת לפעילותן של מערכות הגוף השונות".
אז נכון, בעיות במערכת העיכול יכולות להיות מתסכלות ומכבידות, אבל בואו נזכור שהמדע מציע כיום כלים חדשים ופורצי דרך להתמודדות יעילה איתן. פוסטביוטיקה, לצד שיפורים בתפריט ואורח חיים בריא, מציעה כאמור תקווה חדשה לאלו שסובלים מבעיות עיכול כרוניות, אבל גם למי ש"רק" מתמודדים עם חוסר איזון במערכת החשובה הזאת.
"היום אנחנו מבינים שהדרך לבריאות טובה יותר עוברת דרך המעיים. על ידי טיפוח המיקרוביום שלנו, אנחנו יכולים לשפר לא רק את בריאות מערכת העיכול, אלא גם את הבריאות הכללית. זו גישה שמשלבת חכמה עתיקה עם מדע מתקדם ומציעה פתח לעתיד בריא יותר לכולם".
***המוצר הינו תוסף תזונה ואין לייחס לו סגולות מרפא או התוויה רפואית.
ניתן להשיג ללא מרשם רופא ברשתות הפארם ובתי המרקחת. לרכישה ישירה לחצו