ההתפתחות הטכנולוגית המואצת של השנים האחרונות לא פוסחת גם על מקצועות הבריאות. בינה מלאכותית, רובוטיקה, הדפסות תלת ממד ועוד שלל חידושים והמצאות, מככבים היום במרכזי השיקום, במרפאות ובבתי החולים. אלו לא נועדו חלילה להחליף את אנשי המקצוע המסורים שמקדישים את מיטב מרצם וזמנם עבור המטופלים. טכנולוגיות אלו מאפשרות למטפלים להעניק למטופלים הליך שיקומי מדויק ומותאם אישית, תוך כדי שיפור התוצאות והגברת האפקטיביות של הטיפול.

השימוש בטכנולוגיות במקצועות הבריאות, דורש הבנה עמוקה של הטכנולוגיה עצמה וכיצד היא יכולה לשמש ככלי לשיפור הטיפול. ההשקעה בטכנולוגיות חדשות בתחומי הפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת ובשאר התחומים, מצביעה על עידן חדש של טיפול שיקומי, שבמרכזו עומד המטופל והשאיפה להעניק לו את הסיכוי הטוב ביותר לשיקום ולהתמודדות עם האתגרים שלפניו.

קלינאית תקשורת אונליין

מעבר לסגרים ותווים ירוקים, מגפת הקורונה הביאה לקדמת הבמה את הפגישות המקוונות. היום, יותר מתמיד ובהשפעה ניכרת מאותה התקופה, רבים מאיתנו מעדיפים לקיים מפגשי אונליין שמטרתם לייעל את העבודה ולחסוך בזמן יקר. אין תחליף לאינטראקציה אנושית בין מטפל למטופל, אך לעתים עקב מגבלות שונות, מפגשים מקוונים הופכים להכרחיים. כבר היום ניתן לבצע מפגשים טיפוליים מקוונים עם קלינאית תקשורת מוסמכת ומסתמן שבעתיד הנראה לעין בישראל, בה הביקוש לקלינאי תקשורת עולה על ההיצע, מפגשים מקוונים יכולים להיות פתרון טכנולוגי מצוין.

"בהתאם לרוח התקופה, עומדת לרשותנו בקליניקות הכוכבת האחרונה של חזית הקדמה – הבינה המלאכותית", מספרת ד"ר אושרת סלע וייס, קלינאית תקשורת ומנהלת מערך קלינאי התקשורת בבית החולים שניידר. "בעזרת תוכנות AI, יכולים המטפלים לייצר אימג'ים מסקרנים ומעודדי פלט שפתי. נוסף על כך, ניתן למצוא היום מספר רב של אפליקציות ומכשירים מעודדי דיבור כגון סמארטפונים וטאבלטים. כמו כן, מכשירי הביופידבק בקליניקות מאפשרים לנו לנטר את פעילות השרירים של המטופלים. מה שמסייע לנו לטפל בהפרעות בליעה למיניהן".

ד"ר אושרת וייס סלע - מנהלת מערך קלינאות תקשורת במרכז שניידר (צילום: דוברות מרכז שניידר )
ד"ר אושרת סלע וייס - קלינאית תקשורת ומנהלת מערך קלינאי התקשורת בבית החולים שניידר | צילום: דוברות מרכז שניידר

מערכות בינה מלאכותית לשיפור התזונה

תחום התזונה נהנה גם הוא מסיוען של מספר טכנולוגיות, ואף תוכנות בינה מלאכותית לשיפור וייעול הטיפול בקרב הדיאטניות. "ישנן מספר טכנולוגיות AI שנמצאות בפיתוח בתחום התזונה" מספרת דנה ויינר, מנהלת המחלקה לתזונה בשיבא ויועצת לתחום התזונה בחטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים. "בעזרת טכנולוגיות אלו, נוכל לקיים טיפול יעיל יותר ולקצר את זמן הביקור. בנוסף, הבינה המלאכותית משמשת אותנו לטובת מחקרים וזיהוי מצבים שונים כמו ירידה במסת שריר". עוד מוסיפה ויינר על מערכות נוספות לייעול הטיפול התזונתי: "יש לנו מכשירים למדידות מדויקות של צריכה אנרגטית של המטופלים שנועדו לסייע לנו להעריך את ההוצאה האנרגטית שלהם במנוחה. מדידה זו, הנקראת קלורי מטריה, מסייעת לנו לתת להם את הטיפול התזונתי המדויק ביותר; בין אם בהאכלה בזונדה, דרך הפה או הזנה ורידית. לצד זאת, יש לנו בדיקות הרכב גוף בעזרתן ניתן להתאים את סוג התזונה למטופל ולספק לו המלצות מתאימות". ויינר ממשיכה ומפתיעה עם טכנולוגית המציאות המדומה. "לפני המלחמה עשינו שימוש נרחב בטכנולוגית מציאות מדומה. בעזרתה שיפרנו את המציאות של מטופלים גריאטריים ועשינו להם מעין דמיון מודרך. זה שיפר את הסביבה שלהם ועודד אותם לאכול כשמסביבם תפאורה נוחה ומרגיעה יותר".

פולי בן עמי - ריפוי בעיסוק  (צילום: באדיבות המצולמת)
פולי בן עמי - מרפאה בעיסוק בבית החולים איכילוב | צילום: באדיבות המצולמת

מציאות מדומה וקונסולות משחק בשירות המרפאים בעיסוק

דוגמאות נוספות לטכנולוגיות מתקדמות, ולאו דווקא כאלו שנוצרו במיוחד לטובת השיקום, ניתן למצוא בתחום הריפוי בעיסוק. בתחום זה, המטפלים מבקשים לשקם את המטופל בעזרת הנעת גפיים מיטבית בפעולות יומיומיות או משחקיות. במרכזי השיקום בישראל, אפשר למצוא היום משקפי אוקולוס, שנועדו במקור לחוויית מציאות מדומה, אך משמשים את המטפלים לעידוד תנועה של המטופל. "מטופל שעובר שיקום בכתפו ומאסו עליו התנועות הגנריות, יוכל לשחק כדורסל לטובת שיפור תנועת המפרק וכך הלאה", מספרת פולי בן עמי, מרפאה בעיסוק בבית החולים איכילוב. "במקרים אחרים מטופלים משחקים בקונסולות משחק כמו פלייסטיישן לטובת הנעת האצבעות. בעזרת גיימיפיקציה, הלחץ להצלחת הטיפול יורד מכתפיו של המטופל, והוא מתמסר לפעולת המשחק מבלי לשים לב שהוא בעצם עובר תהליך שיקומי".

נירית רותם לרר - מנהלת מחלקת פיזיותרפיה באיכילוב (צילום: באדיבות המצולמת)
נירית רותם לרר - מנהלת מחלקת הפיזיותרפיה בבית החולים איכילוב | צילום: באדיבות המצולמת

מערכות שיקום פיזיותרפיות כחול - לבן

אחד ממקצועות הבריאות בהן מככבות טכנולוגיות שהן לא פחות ממדהימות ומשנות חיים הוא הפיזיותרפיה. מדובר במערך של מכשירים מתקדמים ומרתקים שרובנו מתוודעים אליהם ברמות כאלו ואחרות דרך כתבות בתקשורת. בין היתר, מככבות במחלקות הפיזיותרפיה ברחבי הארץ טכנולוגיות כחול לבן מופלאות, שעושות את דרכן אל מעבר לים וקוצרות הצלחות רבות.

"במחלקת הפיזיותרפיה באיכילוב יש לנו מספר טכנולוגיות מתקדמות תוצרת ישראל" מספרת נירית רותם לרר, מנהלת מחלקת הפיזיותרפיה בבית החולים איכילוב וחברה בעמותה לקידום הפיזיותרפיה, ומספקת מספר דוגמאות בולטות לטכנולוגיות ישראליות מתקדמות. "יש לנו את ה - Balance Tutor זוהי מערכת ישראלית שפותחה על ידי חברת  MediTouch. היא מורכבת מפלטה הנעה לצדדים, קדימה ואחורה ועליה נמצא הליכון, עליו המטופל הולך ומנסה לייצב את שיווי המשקל שלו. המכשיר מיועד לכל הרמות – מקשישים הנוטים ליפול ועד ספורטאים בשיקום. מערכת נוספת למניעת נפילות ושיפור ההליכה ושיווי המשקל היא GAIT BETTER מערכת זו משלבת תנועה ומשחקיות. המטופל רתום לרתמה והולך על הליכון כשלפניו מסך המדמה מסלול אמיתי עם מכשולים, תוך כדי שינויי כיוון של ההליכון לשיפור היציבה.

_OBJ

לצד זאת, יש לנו מערכות רובוטיות שנועדו לשיקום הליכה. הן מורכבות ממכשירים גדולים וכבדים אליהם מחברים את המטופלים בעזרת רתמה. לאחר החיבור, המערכת נעה בתנועות המדמות הליכה. מערכות אלו מיועדות לאלו שנפגעו קשות בעמוד השדרה".

עוד מרחיבה לרר ומספרת על מכשיר ה - Anti-Gravity Treadmill, שפותח עבור סוכנות החלל האמריקאית נאס"א. "במכשיר ה - Anti-Gravity המטופל נמצא במין בועה שמייצרת לחץ ולמעשה מפחיתה ממשקל גופו. מכיוון שהוא מרגיש קל משקל, הוא יכול ללכת ולרוץ בקלות, למרות המגבלות. בעזרת מכשיר זה ניתן להתחיל טיפולי ניידות וריצה בשלבים מאוד מוקדמים של תהליך השיקום. זו מערכת שמתאימה לחולים קשים ועד לחבר'ה צעירים שרוצים להתחיל לרוץ לאחר תקופה ארוכה בה היו תחת מגבלות".

עוד בגזרת הטכנולוגיה כחול-לבן, לרר מספרת על שתי מערכות מתוחכמות. "מערכת הבו-בורד שפותחה על ידי שני פיזיותרפיסטים ישראלים, היא בעצם פלטה בעזרתה ניתן לתרגל יציבה ושיווי משקל. היתרון שלה היא הניידות שלה וחיילים בשיקום למשל לוקחים אותה הביתה ומתרגלים איתה. מערכת ישראלית נוספת היא הבלייזפוד. זו מערכת של מנורות בצבעים שונים המופעלות על ידי אפליקציה ייעודית. בעזרת האפליקציה אפשר לתכנן את סדר הידלקותן ועל המטופל לתת מכה קלה בנורה הנדלקת. היא מתרגלת בעיקר טווחי תנועה ואהובה על רבים מהמטופלים. היא מתעדכנת ומועשרת בתוספות שונות כל העת".

אחד הדברים המופלאים בעולם הפיזיותרפיה הוא השימוש במכשור שמלכתחילה לא נועד לשיקום אלא למטרה אחרת לגמרי. רותם לרר מרחיבה בנושא: "במחלקת הפיזיותרפיה באיכילוב יש לנו מערכת יחידה מסוגה בארץ של לחיצת רגליים (LEG PRESS). בעיקרון זהו מכשיר סטנדרטי שניתן למצוא בכל מכון כושר. אצלנו יש לו אפשרות למדוד את היכולת המקסימלית של המטופל ובכך היא מסייעת לפיזיותרפיסט להתאים את תכנית השיקום האופטימלית עבורו. זו מערכת מדהימה שלא נחה לרגע במהלך היום. היא מאפשרת למדוד ולשנות את ההתנגדות בתוך טווח התנועה של המטופל וכוללת מסך מגע ומשחוק, שהופך את ההליך לקצת יותר נחמד ונעים".