עם יד על הלב - כמה פעמים חשתם כאבים בכתף, בגב או ברגל שבעקבותם רופא המשפחה הפנה אתכם לטיפול פיזיותרפיה וחשבתם לעצמכם שמדובר בלא יותר מעיסוי? אז יש לנו חדשות בשבילכם, ועל הדרך גם ניפוץ סטיגמות בנוגע לאחד ממקצועות הבריאות, שהוא בבחינת 'תומך לחימה' למטופלים בבתי החולים ובקהילה. בדומה לשאר מקצועות הבריאות, פיזיותרפיה הוא תחום פרא-רפואי. העוסקים בפיזיותרפיה מאבחנים ומשקמים בעיות שונות במערכת התנועה בגוף האדם. השם פיזיותרפיה מגלם בתוכו מספר רב של טיפולים, ביניהם טיפול נשימתי בפגים, ילדים ומבוגרים, טיפולים התפתחותיים, כאבי שרירים, שיקום אורתופדי, פגיעות ספורט ועוד. בסופו של טיפול, הפיזיותרפיסט חותר להביא את המטופל לתפקוד אופטימלי. גם תחום זה מבוסס על ידע מדעי מקצועי וכולל טכניקות טיפול שונות, בין אם ידניות ובין אם בעזרת טכנולוגיות מתקדמות. במדינות שונות, פיזיותרפיסטים אף מורשים לנפק מרשמי תרופות.
"חשוב להבין שמקצוע הפיזיותרפיה לא עוסק רק בשיקום של פציעות אורטופדיות"
"לצד בעיות אורתופדיות מוכרות, אנחנו מטפלים במנעד רחב של בעיות הקשורות לתפקוד האדם בשגרה" מספר לנו דן אריאל, פיזיותרפיסט בכיר בעל תואר ראשון בתחום וסגן מנהלת המכון לפיזיותרפיה בקופת חולים כללית. "מבעיות נוירולוגיות, דרך מחלות נשימה ומערכות פנימיות (כמו מערכת השתן), ועד בעיות שווי משקל וסחרחורות. המטרה שלנו במקרים כאלו, היא לבנות למטופל תוכנית מקיפה שתתן מענה לכלל הפציעות. לפעמים אנחנו משלבים מספר פיזיותרפיסטים בעלי תחומי התמקצעות שונים כדי להעניק את הטיפול המיטבי ביותר. לדוגמה, שימוש בטיפולי הידרותרפיה בבריכה טיפולית, וכן גירויים חשמליים להחזרת תפקוד של שרירים פגועים. לפעמים מדובר בפציעות כה מורכבות שהניסיון בטיפול בהן אינו קיים, אז אנחנו בונים תכנית סדורה ומקיפה יותר שתכליתה לספק טיפול מיטבי".
באילו מקרים נוספים מסייעת הפיזיותרפיה?
"תחום הפיזיותרפיה, מעבר לטיפול בבעיות אורתופדיות ושיקום בעיות שריר-שלד, מטפל במגוון רחב של מצבים רפואיים. בתוך כך, אנו מטפלים בליקויי יציבה, שיווי משקל ובאנשים הסובלים מסחרחורות הנובעות ממצבי ורטיגו, בעיות הקשורות לרצפת האגן, שיקום כף היד, בעיות פה ולסת, פציעות ספורט שונות, בעיות בהתפתחות ילדים ושיקום גריאטרי".
עוד מספר אריאל כי בהתאם להתפתחות הטכנולוגית המואצת ותרומתה למקצועות הבריאות, גם בתחום הפיזיותרפיה ניתן כיום למצוא מגוון טיפולים ועזרים טכנולוגיים למיקסום וייעול הטיפול, מה שמביא לשיקום והחלמה מהירים. "לצד הטכניקות המסורתיות, ארגז הכלים של הפיזיותרפיסט התרחב וכולל טכנולוגיות מתקדמות המסייעות לו. פיזיותרפיסטים רבים עושים שימוש נרחב במכשירים חשמליים כגון אולטרסאונד טיפולי, טיפול בגלי הלם, גירוי חשמלי, (TENS) מכשירים להקניית לחץ או מכשירי חימום וקירור. השימוש במכשור הטכנולוגי נועד לסייע לשחרור הרקמות והורדת הכאב".
תומכי לחימה: פיזיותרפיסטים בחזית השיקום
מאז פרוץ אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל", טיפלו הצוותים הרפואיים של בתי החולים ברחבי הארץ בכמויות רבות של נפגעים ברמות פציעה משתנות. פגיעות אלו הותירו את הפצועים עם בעיות אורתופדיות קשות לצד בעיות רפואיות שונות. במקרים קשים יותר, המטופלים נותרו קטועי גפיים. אחרי הטראומה והניתוחים, הם ניצבים בפני מלחמה נוספת - שלב ההחלמה והשיקום. מי שמסייע להם לצלוח את האתגרים הללו הם הפיזיותרפיסטים, שמעבר לעבודתם בשגרה בקופות החולים ובבתי החולים השיקומיים, עושים לילות כימים ומלווים אותם בתהליך השיקומי הארוך, אך לא תמיד מקבלים את ההכרה שמגיעה להם.
"המלחמה הנוכחית הפגישה אותנו עם כל התיאוריות שלמדנו. נחשפנו לעוד ועוד פציעות גפיים קשות של חיילים וחיילות בשדה הקרב, שאמנם למדנו כיצד להתמודד איתן אך הן היו נדירות עד אז", על אופי הפציעות שהתקבלו בימים הראשונים ללחימה. "לצערנו, הפציעות הללו הפכו לשגרתיות ובעלות השלכות רוחביות שהשפיעו על מספר מערכות בגוף: ממערכות הקיבה והנשימה ועד פציעות גפיים מורכבות. עם הגעת הפצועים לחדרי הניתוח, הצוות הרפואי נלחם כדי לנסות ולהציל את הגפה או האיבר שנפצעו. אך המלחמה האמיתית של הפצועים מתחילה דווקא לאחר הניתוח - יחד עם הפיזיותרפיסטים שמלווים אותם בדרך הארוכה לשיקום מיטבי".
אריאל מרחיב ומספר על אחד המקרים הבולטים שטיפל בהם: "טיפלנו בחייל שהיה מורדם במשך שבועיים עקב פציעה קשה בבטן שסיכנה את חייו. לאחר שהתעורר, הסתבר שגם הריאות שלו נפגעו מהדף הפיצוץ. לאחר אשפוז של חודש בבית החולים, הוא שוחרר למחלקה שיקומית, שם היה צריך לטפל בהפרעה הנשימתית ממנה סבל. במקביל הוא עבר טיפול לחיזוק הגפיים, כשברקע הוא מטופל ע״י פסיכולוג עקב הטראומה שעבר. זה היה טיפול מורכב, איטי ומדורג, שנועד להשבת היכולת הנשימתית, השרירית וכמובן גם הנפשית שלו".
מה חשוב לך שידעו על תחום הפיזיותרפיה?
"המון מטופלים מגיעים אלינו ומופתעים ממגוון הטיפולים שהפיזיותרפיה מציעה. כמו שציינתי, רבים בטוחים שאנחנו רק מסז'יסטים. זו שיטת טיפול אחת מיני רבות שאנחנו מטפלים באמצעותה. נוסף על כך, ישנה מחשבה רווחת בקרב הציבור של "כמה טיפול פיזיותרפיה יוכל כבר לסייע לי". חשוב להבין כי טיפול של פיזיותרפיסט עשוי לשנות את אורח החיים באופן מהותי ולהקל באופן ניכר על תסמינים ובעיות שונות".
אריאל מרחיב בנושא ומתייחס לאתגרים הבולטים של אנשי המקצוע, שלעומת רופאים ואחיות, מבלים זמן רב עם המטופלים. "אחד האתגרים המשמעותיים בעבודה כפיזיותרפיסט הוא ניהול הזמן. עלינו להעניק בזמן מוגבל שירות מלא ומקצועי להמון אנשים מצד אחד. מצד שני, ישנו נושא השכר. מכיוון שרמת השכר היא בעייתית ולא מתגמלת ביחס לכמות העבודה, אנחנו נאלצים להתמודד עם מספר רב של אנשים בשעה אחת כדי להתפרנס כראוי. יש לנו קושי במתן שירות מיטבי ללקוח, מה שמוביל לקושי בשימור המטפלים בעבודה בבתי החולים ובריחתם".
עוד מוסיף אריאל ואומר כי "בתחום הפיזיותרפיה ישנה תכנית הכשרה הכוללת לימודי יסוד של ארבע שנים, בהן לומדים לתואר ראשון. לאחר בחינה ממשלתית מקבלים רישוי לעסוק במקצוע. בשנים האחרונות ישנה מגמה חיובית של פיזיותרפיסטים בעלי תואר שני ושלישי בתחום בנוסף, כמות המחקר האקדמי בתחום גם היא נמצאת במגמת עלייה. דבר נוסף שחשוב לציין הוא כי פיזיותרפיסטים עוברים הכשרות ארוכות בתום הלימודים ומבצעים השתלמויות - כל אלו על חשבונם ללא כל השתתפות של המעסיק".
ניצבים לצד המטופלים גם בימי שגרה
אריאל מבהיר כי מעבר לשעות הרבות ולהירתמות חסרת התקדים של אנשי המקצוע בעתות מלחמה ומשבר, הפיזיותרפיסטים עושים עבודה קשה ומאומצת בכדי ללוות ולעזור בשיקום וטיפול גם בשגרה. "חשוב לדעת ולהבין שבמקביל ללחימה וקבלת הפצועים מהשטח, ליווים ושיקומם, אנחנו נמצאים כאן עבור המטופלים שאנחנו פוגשים בקהילה, בקופות החולים ובבתי החולים, הרגילים והשיקומיים, לצד שיקום לאחר ניתוח בבית המטופל וטיפול משמר לחולים מרותקים למיטה. נוכחותם של הפיזיותרפיסטים משמעותית וחשובה כמעט בכל בעיה רפואית ולאו דווקא אורתופדית, כפי שנהוג לחשוב. ישנה סטיגמה על המקצוע שגורסת כי אנחנו לא יותר ממסז'יסטים. זו טעות חמורה מיסודה. אולי תופתעו, אבל נוכחותו של הפיזיותרפיסט משמעותית בכל תחום רפואי ובכל מקום: פגיות, התפתחות הילד, מחלות ילדות, טיפול לאחר ניתוח בטן, טיפול נשימתי, שיקום ריאות וטיפולים משמרים לנכים במצבים כרוניים או לחולים נוירולוגים." הוא מסכם.
אריאל מוסיף ומציין כי מעבר להיותה גורם מטפל, פיזיותרפיה פועלת כגורם מניעתי. "במקרים מסוימים, לאחר אבחון ראשוני ומקיף, שכולל בחינה מעמיקה של אורח חייו של האדם המטופל וההיסטוריה הרפואית שלו, ניתן לקבוע פרוצדורה טיפולית שתמזער ואף תמנע בעיות שעלולות להופיע בעתיד. בין היתר, לפיזיותרפיה יש יכולת השפעה על איכות השינה והיא משפרת את איכות התפקוד היומיומי".
התמדה והקפדה להאצת השיקום וההחלמה
"המטופל פוגש אותנו ברוב המקרים מיד לאחר הניתוח בבית החולים, שם הוא עובר טיפול שיקומי בדרך להחלמה. אבל חשוב לנו שהוא ימשיך ויתמיד בתרגול גם לאחר השחרור. מסביר אריאל ומרחיב על חשיבותה של ההתמדה "להקפדה על קיום הטיפולים יש חשיבות לשיקום וההחלמה. הפיזיותרפיסטים נמצאים במרכזים רפואיים מגוונים, בבתי חולים, בקופות החולים, במכוני שיקום ובמרכזים גריאטריים, זאת כדי להנגיש עד כמה שניתן את הטיפול. ברגע השחרור, המטופלים מקבלים תכנית סדורה והדרכה מקצועית כיצד להמשיך ולתרגל בבית באופן עצמאי, בין אם בעזרת סרטונים, אפליקציות ייעודיות או דפי הדרכה".