אטופיק דרמטיטיס ("אסתמה של העור") היא מחלת עור נפוצה, עד כדי שכיחות של 1 מכל 5 ילדים בחלק מהארצות. במקרים הקשים, הסבל רב: גרד, אדמומיות, יובש, קשקשים בקרקפת, אי שקט, אינטראקציה שלילית בין ההורה לילד (בעיקר סביב מריחת הקרם), קשיי שינה ובעקבותיהם קשיי תפקוד. החדשות הטובות הן שנעשתה קפיצת דרך בטיפול במחלה הכרונית, עם מענה מגוון ויעיל מאי פעם. המחלה מלווה בלא מעט מיתוסים, חלקם מופרכים למדי. ביקשנו מד"ר אדם דלאל, רופא עור בכיר האחראי על המרפאה הייעודית לטיפול באטופיק דרמטיטיס במחלקת העור של המרכז הרפואי שיבא, לפזר את הערפל:
"זו מחלת ילדים בלבד"
בעבר אכן חשבו כך, אולם כיום מבינים שזו טעות. בדרך כלל זה מתחיל מספר חודשים לאחר הלידה. אצל כ-60% מהחולים, עד גיל 12 המחלה תיכנס להפוגה. אבל בלא מעט מקרים היא נמשכת לתוך הבגרות, אם באופן גלי של החמרות והטבות לסירוגין ואם בפעילות מתמדת. יש גם אחוזים בודדים של מופע ראשון בגיל מבוגר ואפילו בגיל השלישי. בקרב מבוגרים השכיחות עומדת על 10%-2% מהאוכלוסייה. עוד מתברר שאטופיק נפוצה יותר בארצות צפוניות, באזורים אורבניים ובקרב אנשים ממעמד סוציואקונומי גבוה. אפשר שהתחככות באבק ואלרגנים מינקות מצמצמים את התופעה.
"זה מדבק"
כאן אין שאלה: זה לא (והמחשבה שמא זה כן היא עוד אלמנט מקשה ביומיום). אטופיק איננה מחלה זיהומית-ויראלית וגם לא אלרגיה, אלא קשורה בשילוב של פעילות דלקתית מוגברת עם פעילות יתרה של מערכת החיסון. שינויים במבנה העור, יחד עם השפעות סביבתיות וקשר הדוק לגנטיקה, מעוררים את המחלה.
"הפגיעה היא עורית בלבד"
כאמור, ישנן תופעות לוואי מצטברות והשפעה שלילית על איכות החיים: סטיגמות, בדידות, הימנעות מפעולות יומיומיות - מבריכה וארגז חול ועד לימודים ועבודה, הפרעות במצב הרוח, דיכאון וחרדה. במקרים רבים אף קיים קשר למחלות דלקתיות ואלרגיות אחרות כמו אסתמה, נזלת אלרגית, דלקת עיניים אלרגית ועוד (קבוצת המחלות האטופיות).
"הימנעות ממקלחת או לחלופין: ריבוי אמבטיות עם מים רותחים"
לטווח המיידי, מים חמים יכולים לאלחש את הגרד, אבל למעשה, הם רק מחמירים את הדלקת. גם מים קרים מדי עלולים להיות בעייתיים. ההמלצה היא מקלחות קצרות במים פושרים, לא יותר מפעם ביום - כדי שלא לפגוע בשכבות ההגנה של הגוף, עם סבון לעור רגיש או שמן אמבט מתאים, ללא שפשוף חזק של העור. מיד לאחר הרחצה, הן במצב פעיל והן להארכת ההפוגה, יש למרוח קרם לחות - וזו אחת הנקודות החשובות ביותר בטיפול, כשיפור לחיץ העורי והקטנת התגובה הדלקתית. הקפדה על קרם תקטין את הצורך במשחות עם סטרואידים. חשוב שהקרם יהיה נטול צבע וריח, לא נוזלי או מימי מדי, וגם נגיש כלכלית. אם מסיבות של עלות או חוסר נעימות הוא לא יהיה בשימוש, לא עשינו דבר.
"הימנעות קיצונית מכל טריגר חיצוני שמחמיר את האטופיק"
טריגרים חיצוניים שעלולים להביא להחמרה - בחלקם כמעט תמיד ובחלקם במקרים מסוימים, מה שמתגלה בדרך של ניסוי וטעייה - הם: אבק, דשא, צמחייה, בעלי חיים, חומרי ניקוי וחיטוי (למשל אלכוג'ל), דבקים וצבעים (וסליים), כפפות לטקס, חול, כלור בבריכה, בגדי צמר או ריבוי חומרים סינתטיים. ההמלצה היא לבגד כותנה מאוורר, רצוי בשכבות שקל להוריד ולמנוע קור אך גם הזעה. מומלץ גם להימנע מחשיפה ישירה לטמפרטורות גבוהות, וניתן לצמצם את היובש בחורף באמצעות מכשיר אדים. קרם הגנה או קרם לחות שמנוני עשוי לסייע לפני כניסה לים. לאחר הרחצה חשוב לשטוף את הגוף במים מתוקים ולמרוח קרם לחות. משחייה תכופה בבריכה מוטב להימנע במצב של אטופיק פעיל.
אפשר לרפא אטופיק דרמטיטיס, או לחלופין: אין מה לעשות
אטופיק דרמטיטיס היא נטייה של הגוף והיא מצב כרוני. אם המחלה בינונית עד קשה והמשיכה לבגרות, הסיכוי שתיכנס להפוגה ממושכת ללא טיפול אינו גבוה. יחד עם זאת, יש כיום טיפולים מקומיים מעולים ובצידם טיפולים ביולוגיים ואחרים אפקטיביים למדי. או במילותיו של ד"ר דלאל: "אנחנו עדים בשנים האחרונות לסטנדרט חדש של יעילות ובטיחות בטיפול, וזה רק ילך ויתבסס. זה מרגש ונותן תקווה גם לנו הרופאים וכמובן למטופלים".
מוגש כשירות לציבור בחסות AbbVie
עד כמה אתם שולטים באטופיק שלכם? ענו על שאלון Score Or ובדקו מה מצבכם
עוד בנושא:
אטופיק דרמטיטיס: איך לנהל את המחלה, מבלי שהיא תנהל אותנו
טיפים ומיתוסים באטופיק דרמטיטיסהטיפולים החדשים שמחזירים לחולי אטופיק דרמטיטיס את השליטה בחיים
אטופיק דרמטיטיס: לא יכולתי לגעת בילדים שלי בידיים חשופות"
להתמודד עם אטופיק דרמטיטיס