אטופיק דרמטיטיס, המכונה גם דלקת אטופית או "אסתמה" של העור, או אקזמה אטופית של העור, הינה מחלת העור הדלקתית השכיחה ביותר בעולם. השכיחות של המחלה גבוהה, ויכולה להגיע עד כ- 15-20% מאוכלוסיית הילדים. המחלה אמנם פחות שכיחה בקרב מבוגרים לעומת ילדים, אך עדיין קיימת בשכיחות גבוהה למדי, כאשר ישנו מופע מאוחר אשר יכול להתבטא לראשונה אפילו בגיל השלישי. בקרב אוכלוסיית הילדים, ברובם המוחלט (כ-80%) המחלה תתפתח עד גיל 6 שנים.
איך נראית אטופיק דרמטיטיס?
בתקופת הינקות, מוקדי הביטוי הינם לרוב באזור הקרקפת והפנים- בעיקר בלחיים. בשלבים יותר מתקדמים בהתפתחות, ישנה נטיה למעורבות של אזורי הצוואר, הגו, והגפיים – עם נטיה לערב אזורים של שקעי מרפקים ושקעי ברכיים, כפות ידיים ורגליים, ולמעשה כמעט כל אזור בגוף עלול להיות מעורב, כולל אזורים אינטימיים. המחלה יכולה לערב באופן שכיח גם את האזור מסביב לעיניים ומכאן החשיבות של אבחנה וטיפול מוקדמים, כדי למנוע סיבוכים עיניים.
עיקר התסמינים העוריים כוללים: יובש כללי של העור, גרד, והתקפים של תפרחות המערבות אזורים שונים של הגוף, כמתואר. התפרחות עשויות להתבטא בצורות שונות - אדמומיות, סדקים, שלפוחיות, רבדים יבשים\לחים מפרישים, בתלות בשלב ההתקף. לעיתים הנגעים עוברים זיהום חיידקי משני, ולכן לעיתים הטיפול בהתקף חריף עלול לכלול גם טיפול אנטיביוטי.
ד"ר עומרי זידאן, רופא עור מומחה במערך העור בבית החולים בילינסון ובשירותי בריאות כללית, מסביר שהמחלה שכיחה במיוחד במדינות מתועשות ובקרב מעמד סוציו-אקונומי גבוה, ולרוב מתבטאת במטופלים בעלי רקע "אטופי" – למשל: רקע אישי או משפחתי של אסתמה, אלרגיות עונתיות (נזלת אלרגית, דמעת אלרגית) ובקרב בעלי רקע של אלרגיות נוספות כמו קדחת השחת, ואלרגיה למזונות. בקרב רוב המטופלים, המחלה תתבטא בצורה קלה בלבד. כמו כן, קיימת שונות רבה בין מטופלים מבחינת עוצמת ותדירות ההתקפים, אשר מבטאים את חומרת המחלה. המחלה.
בני נוער עם אטופיק דרמטיטיס
בניגוד למחלות עור שהן בעיקר קוסמטיות, אטופיק דרמטיטיס היא מחלה שכרוכה פעמים רבות בסבל יומיומי ובסטיגמות חברתיות. עבור בני נוער, שרגישים יותר בתקופה זו בחיים לדימוי גוף ולתגובות הסביבה, מדובר לעיתים בהתמודדות בלתי אפשרית. "התקף של אטופיק דרמטיטיס מלווה הרבה פעמים בגרד עז אשר מפריע לשגרה היומית, מפריע למטופלים לישון, ומשפיע על אורחות חייהם ועל תפקודם החברתי. עצבנות, אי שקט, פגיעה בריכוז וביכולת למידה, ואפילו חרדה ודיכאון מופיעים בשכיחות מוגברת בקרב מטופלים עם המחלה", מבהיר ד"ר זידאן. "בני נוער רבים אף חווים לעג מהסביבה ומגיעים למצב שהם מתרחקים מחיי חברה. לכל צעיר או צעירה כאלה יש גם הורים ומשפחה שמושפעים בעצמם מהמצב".
האם אטופיק דרמטיטיס מחייבת תמיד טיפול?
הסיטואציה השגרתית בקליניקה היא שהתקף פעיל מצריך טיפול כדי להגיע להפוגה, ומחלה פעילה באופן מתמיד צריכה טיפול מערכתי בשאיפה להגיע להפוגה או לצמצם את ההתקפים ככל הניתן – הן בתדירות והן בחומרה. לא ניתן לדעת לנבא אם יהיה שיפור ספונטני של התופעה אצל מטופל מסוים. במהלך מעקב אחר 110 אלף מטופלים, נמצא כי לכ- 20% מהמטופלים הילדים עם אטופיק דרמטיטיס עדיין ישנה מחלה פעילה לאחר 8 שנות מעקב. לכ 5% מהם הייתה מחלה פעילה לאחר 20 שנות מעקב. ילדים שפיתחו את התופעה לפני גיל שנתיים היו בעלי סיכון מופחת למחלה ממושכת לעומת אלו עם מופע ראשוני במהלך תקופת הילדות או ההתבגרות.
טיפולים חדשים באטופיק דרמטיטיס
לדברי ד"ר זידאן, "בעשור האחרון, אנו עדים לשינויים בפרדיגמות הטיפול במחלות דלקתיות כרוניות של העור. המחקר הבסיסי המתקדם מאפשר לנו לאפיין את "מפת הדרכים" הביולוגית הקשורה במנגנונים העומדים בבסיסן של מחלות נפוצות כמו אטופיק דרמטיטיס ופסוריאזיס, ולכן גם מתאפשר הפיתוח של טיפולים ממוקדים יותר, עם פחות תופעות לוואי פוטנציאליות, אשר מועילים לחלק גדול מהמטופלים ומביאים להפוגות משמעותיות ולשיפור מדדים של איכות חיים באחוזים ניכרים. יחד עם זאת, חלק גדול מהמטופלים באטופיק דרמטיטיס אינם מצויים במעקב דרמטולוגי מסודר ואינם חשופים לטיפולים העדכניים. "חשוב להגביר את המודעות ולהסביר כי המצב כיום שונה, ובארגז הכלים שלנו יש יותר טיפולים שאפשר להציע, במיוחד למטופלים עם מחלה פעילה בדרגת חומרה בינונית וקשה" , מסביר ד"ר זידאן.
מהן שיטות הטיפול באטופיק דרמטיטיס ואילו חידושים מוצעים היום לחולים?
בקרב רוב המטופלים הטיפולים העיקריים נסמכים על טיפול במשחות שונות – לרבות משחות לחות, בנוסף למשחות תרופתיות שחלקן מכילות סטרואידים וחלקן על תכשירים נוגדי דלקת שאינן סטרואידים. בחלק מהמטופלים יש צורך בטיפולים נוספים, בהתאם לחומרת המחלה- למשל טיפולים בפוטותרפיה, או טיפולים בתרופות אשר מווסתות פעילויות מסוימות של מערכת החיסון, אשר עומדות בבסיס המחלה.
הטיפולים מהדור החדש לאטופיק דרמטיטיס כוללים תרופות ביולוגיות שפועלות כנגד חלבונים-ציטוקינים מקבוצת החלבונים IL4, IL13 וכן תרופות מקבוצת מעכבי האנזים JAK – Janus Kinase inhibitors. תרופות מהקבוצות הנ"ל פועלות כנגד החלבונים מעוררי הדלקת אשר עומדים בבסיסה של המחלה. חלק מהתרופות ניתנות באופן פומי (דרך הפה) וחלקן בזריקות. מדובר בתרופות שמוצעות לאחר מיצוי של קווי טיפול קודמים שלא עבדו, ומביאות להפוגה או להפחתה בתדירות ובחומרת ההתקפים בחלק ניכר מהמטופלים. "חלק מהתרופות האלה אף משמשות לטיפול במחלות דלקתיות נוספות באופן יעיל כמו דלקות מפרקיםומחלות מעי דלקיות", מוסיף ד"ר זידאן.
כיצד מתאימים טיפול למטופל?
"אנחנו עוסקים ב- Tailored medicine. כלומר, ברפואה מותאמת אישית. ארגז הכלים שלנו רחב ומגוון , וישנה חשיבות להתאמת תכנית טיפול ספיציפית לכל מטופל. במסגרת המעקב והטיפול הדרמטולוגי על ידי רופא עור מומחה מגבשים את אסטרטגיית הטיפול המתאימה ביותר, תוך דיון בפרמטרים השונים. במסגרת המעקב, ניתן לבצע שינויים והתאמות בטיפול, בהתאם לצרכים המשתנים" מסכם דר' זידאן. .
אם אתם סובלים מאטופיק דרמטיטיס או מכירים מישהו כזה, גשו עוד היום לשאול על הטיפולים המתקדמים והיעילים למחלה, ושפרו משמעותית את איכות החיים שלכם.
*מוגש כשירות לציבור בחסות abbvie, ללא התערבות בתכנים.
התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או תחליף לקבלת ייעוץ רפואי.
עד כמה אתם שולטים באטופיק שלכם? ענו על שאלון Score Or ובדקו מה מצבכם
עוד בנושא:
הטיפולים החדשים שמחזירים לחולי אטופיק דרמטיטיס את השליטה בחיים
אטופיק דרמטיטיס: איך לנהל את המחלה, מבלי שהיא תנהל אותנו
טיפים ומיתוסים באטופיק דרמטיטיס
אטופיק דרמטיטיס: לא יכולתי לגעת בילדים שלי בידיים חשופות"
להתמודד עם אטופיק דרמטיטיס