מדי שנה מאובחנים בישראל כ-2800 מקרים חדשים של סרטן ריאה, שהינו גורם התמותה המוביל מסרטן בארץ ובעולם. סרטן ריאה נחשב לרוב למחלה שקטה בשלביו המוקדמים, משום שבמרבית המקרים הוא מתפתח ללא סימפטומים מחשידים. "עד לאחרונה מרבית מקרי סרטן הריאה אובחנו בשלבי מחלה הבלתי נתיחים, כלומר, במצב שבו הסרטן כבר מפושט יותר, וסיכויי ההחלמה אינם גבוהים", מסבירה פרופ' אליזבטה דודניק, מנהלת תחום גידולי בית חזה, אסותא מרכזים רפואיים. "אך לאחרונה אנו עדים למגמת עלייה בשיעור אבחון המחלה בשלביה המוקדמים".
מה גורם לשינוי?
"כניסתן של בדיקות סקר עבור אוכלוסייה המוגדרת בסיכון לפתח סרטן ריאה, המבוצעות באמצעות בדיקת .C.T של בית החזה בקרינה נמוכה. אלה בדיקות שיעילותן הוכחה במחקרים רבים, והיא מאפשרת כיום גילוי מוקדם של סרטן הריאה עוד לפני הופעת הסימפטומים. בדיקת הסקר מעלה פי 3 את הסיכוי לגלות סרטן ריאה בשלביו המוקדמים. ככל שהמחלה מתגלה בשלביה המוקדמים, כך גדל גם הסיכוי לריפוי המחלה לאחר טיפול ניתוחי או קרינתי ממוקד. כתוצאה מכך, ביצוע .C.T חזה בקרינה נמוכה בתור בדיקות סקר, מוריד בכ-15% את התמותה מסרטן ריאה. אבחון מוקדם של סרטן ריאה מהווה חלון הזדמנויות משמעותי לריפוי", מדגישה פרופ' דודניק.
בדיקות סקר אלו כבר מיושמות במרבית ארצות המערב. בישראל הבדיקה זמינה כיום במסגרת תוכנית תיג"ר לגילוי מוקדם של סרטן ריאה, שמשרד הבריאות החל בה בשנת 2021. זוהי תוכנית נסיונית (פיילוט) ומטרתה לבחון את התשתית הרפואית ואת המשמעויות הרפואיות, האפידמיולוגיות, הכלכליות והחברתיות של ביצוע בדיקות .C.T כסקר – וזאת על ידי איתור, זימון ובדיקה של אוכלוסייה שנמצאת בקבוצת סיכון למחלה. בקבוצת הסיכון נכללים מעשנים או מעשנים לשעבר בני 50-79 שנים עם היסטוריית עישון של 20 שנות חפיסה לפחות (המחושבת לפי מכפלת מספר החפיסות שנצרכו ביום במספר שנות העישון). "תוכנית תיג"ר מאפשרת את ביצוע הבדיקה בהסדר עם קופות החולים, שמאתרות, פונות ומזמינות מבוטחים העונים לקריטריונים לבצע את הבדיקה - וזאת ללא עלות. מדובר בפיילוט שמטרתו להעריך את היתכנות ותועלת התוכנית ועל בסיסו להכניס בעתיד את הבדיקה לסל שירותי הבריאות", מסבירה פרופ' דודניק.
החשיבות של בדיקת הסקר לאבחון ולקבלת החלטות טיפוליות
"גילוי סרטן הריאה בשלבים מוקדמים מאפשר לנו לטפל בחולים ביעילות רבה יותר, להגדיל את הסיכוי לריפוי, ולהפחית בכ-15% את הסיכון למות מהמחלה", מדגישה פרופ' דודניק. "התוצאות שמתקבלות מהבדיקה יכולות להוביל במידת הצורך להמשך הבירור והטיפול בנבדק: כשמתגלה ממצא חשוד בהדמיה, בין אם בבדיקת הסקר או באופן אחר, לאחר וידוא הממצא בבדיקות הדמיה נוספות, השלב הבא לרוב יהיה ביצוע ביופסיה. החומר שמתקבל במהלך הביופסיה מועבר למעבדה פתולוגית בה נעשית האבחנה, ואם אכן מדובר בגידול - מהו סוג הגידול ומאפייניו. במקביל, נערכות בדיקות הדמיה נוספות המסייעות בקביעת דרגת התפשטות המחלה.
"כשמגיעים לבחירת האסטרטגיה הטיפולית, ישנה חשיבות רבה למעורבות של כלל הצוותים הרפואיים בהליך קבלת ההחלטות. כך, קבלת החלטה טיפולית אופטימלית מותאמת אישית נעשית במפגש רב-מקצועי של קבוצת רופאים מתחומי התמחות שונים בדיון רב-תחומי. קבוצה זו, הכוללת לרוב אונקולוגים, כירורגים, פולמונולוגים, מומחי קרינה, רדיולוגים ופתולוגים , מקבלת החלטות לגבי אופי וסוג הטיפול.
האם קיימות בדיקות נוספות שיכולות לזהות נוכחות של סרטן ריאה בשלביו המוקדמים?
פרופ' דודניק: "כן, לאחרונה פותחה בדיקת דם ("ביופסיה נוזלית") המסוגלת לגלות מקטעי DNA
שמקורם בגידול הנמצאים בזרם הדם של אנשים חולים לפני הופעת תסמיני המחלה. בדיקת ה-MCED
(test detection early cancer-Multi) מסוגלת לזהות סוגי סרטן שונים ובהם סרטן ריאה לרוב בשלבי המחלה המוקדמים. אם מתקבלת תשובה חיובית, נהוג להרחיב את הבירור ולחפש עדויות לנוכחות מחלה סרטנית. בדיקה זו צפויה להיות זמינה בקרוב גם בישראל.
מה צפוי למי שהתגלה אצלו.ה סרטן ריאה בשלביו המוקדמים?
"ישנם חידושים רבים בטיפול בסרטן ריאה בשלבי המחלה המוקדמים "מדגישה פרופ' דודניק. "טיפולים חדישים אלו כוללים תרופות מכוונות מטרה ותרופות אימונותרפיות הניתנות לפני או אחרי טיפול ניתוחי. טיפולים אלה מורידים את הסיכון לחזרת המחלה ומעלים באופן משמעותי את סיכויי הריפוי. כניסת תכשירים אלו הביאה לשינוי מהותי באופן תכנון הטיפול ואף מדגישה את החשיבות של קבלת החלטות משולבת במהלך דיון רב-מקצועי.
"לסיכום, ישנה חשיבות רבה לאבחון המחלה בשלביה המוקדמים, בהם ניתן להיעזר בשיטות הטיפול החדשניות שעשויות להגדיל משמעותית את הסיכוי לריפוי. אבחון מוקדם יכול להציל חיים", מסכמת פרופ' דודניק.
יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם
המטופל. המידע נכון לנובמבר .2024 למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות
חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.