מידי שנה מאובחנים בישראל כ-2800 חולים חדשים עם סרטן ריאה, המהווה כיום את גורם התמותה המוביל מסרטן. הבשורה המעודדת היא, שככל שהמחלה מתגלה בשלביה המוקדמים ניתן לנתח ולהסיר את הגידול ובנוסף לטפל באמצעות תרופות במידת הצורך, שילוב המגדיל באופן משמעותי את הסיכוי לריפוי המחלה.

"אנחנו נמצאים בעיצומו של עידן חדש בתחום הטיפול בסרטן ריאה מוקדם", מסביר ד"ר נעם אסנה, מנהל מחלקה אונקולוגית – אשפוזית במרכז הרפואי שערי צדק, ומנהל תחום אונקולוגיה בקופת החולים מאוחדת. "ההתקדמות המשמעותית החלה לפני מספר שנים וכיום אנו עדים לפיתוחם של טיפולים משלימים לניתוח שמטרתם להקטין את הסיכוי להישנות מחלה ובכך להגדיל את סיכויי ההישרדות".

מהן אפשרויות הטיפול בסרטן ריאה בשלב מוקדם? ומהי מטרת הטיפול?

"גילוי המחלה בשלב מוקדם הוא חלון ההזדמנות בטיפול במחלה במטרה לרפא, ולטפל באופן האופטימלי. למעשה, כיום הטיפול בסרטן ריאה מוקדם כולל טיפול מקומי - ניתוח להסרת הגידול עם או ללא קרינה מקומית, שלרוב משולב עם טיפול משלים, תרופתי סיסטמי", מציין ד''ר אסנה.

"ניתן להתחיל בניתוח ולאחר מכן להמשיך בטיפול תרופתי סיסטמי (אדג'ובנטי) או להתחיל בטיפול סיסטמי כטיפול טרום ניתוחי (ניאו-אדג'ובנטי) ולאחר מכן ניתוח וכן ניתן לשלב טיפול תרופתי לפני ואחרי הניתוח. קבלת ההחלטה לגבי סדר הטיפול נעשית על ידי צוות רופאים רב תחומי (מולטי- דיסציפלינרי), בהתאם למאפייני המחלה והמצב הרפואי של המטופל".

מדוע טיפול תרופתי סיסטמי כל כך חיוני וכיצד הטיפול התרופתי מסייע להגדלת הסיכוי לריפוי? ומה החידושים שחלו בו?

ד"ר אסנה: "בשנים האחרונות למדנו כי במרבית שלבי המחלה המוקדמים מתן טיפול תרופתי בנוסף לניתוח להסרת הגידול יכול לשפר את הסיכוי להשגת ריפוי". "עד לשנים האחרונות לא היה מה להציע כטיפול משלים מלבד כימותרפיה. כיום ניתן לתת גם תרופות אימונותרפיות או טיפולים מוכווני מטרה (בהתאם לביומרקרים הספציפיים). אנחנו ממליצים על טיפול משלים כי אנחנו חוששים או יודעים שיש סיכוי שתאי סרטן נותרו בגוף. אלה תאים שאין לנו דרך לאתר או לאמת שהם שם, אבל מהניסיון שנצבר עשרות שנים, ועל פי המחקרים העדכניים, אנחנו יודעים שאם מוסיפים טיפולים משלימי, הם יכולים לחסל תאים ממאירים ש"משוטטים " בגוף. הטיפולים הללו יכולים להעלות את הסיכוי לריפוי, לעומת ניתוח בלבד", מדגיש ד"ר אסנה.

 מהו טיפול אימונותרפי שניתן בסרטן ריאה מוקדם?

ד"ר אסנה: "השימוש בתרופות אימונותרפיות נחשב לפריצת דרך משמעותית בתחום סרטן הריאה. תרופות אימונות רפיות רותמות את מערכת החיסון למלחמה בתאי סרטן. אמנם מערכת החיסון יודעת לעשות את זה ללא שימוש בתרופה, אבל בצורה מוגבלת היות וכאשר מנגנוני בקרה משתבשים, תאי הסרטן יכולים לחמוק ממערכת החיסון, להתרבות ללא שליטה וכך יכול להתפתח גידול סרטני. אימונותרפיה לעומת זאת, יכולה לאפשר למערכת החיסון לחזור לפעילותה כנגד תאי הגידול. הטיפול האימונותרפי מעודד את מערכת החיסון ליצירת תגובה חזקה יותר נגד תאי הסרטן, שיכולה להוביל בסופו של דבר לעצירת התרבות תאי הסרטן ולהשמדתם".

"תרופות אלו הוכיחו הפחתה בשיעורי חזרת המחלה, שילוב של ניתוח וטיפולים אימונותרפיים נראה כמו אסטרטגיה מבטיחה. אנחנו כבר רואים הלכה למעשה, כיצד טיפולים אלו מאפשרים להגדיל את סיכויי ההחלמה של המטופלים", מפרט ד''ר אסנה.

 ומה הם טיפולים מוכווני מטרה המותאמים על בסיס ביומרקר בסרטן ריאה מוקדם? 

"חידוש נוסף הוא היכולת לבדוק ברקמת גידול שנלקחה בביופסיה, האם יש בגידול מסלול ספציפי שאנחנו יכולים לטפל בו, שינויים גנומיים בגנים ALK או EGFR, ולהתאים טיפול מוכוון מטרה למסלול הספציפי, שניתן כטיפול משלים לאחר הניתוח - שזו בעצם רפואה מותאמת אישית ".

כיצד ניתן לאבחן סרטן ריאה בשלב מוקדם?

"ניתן וחשוב לאבחן סרטן ריאה בשלבים המוקדמים, בהם במרבית המקרים אין למחלה תסמינים. בדיקת סקר לאבחון סרטן ריאה בקבוצות סיכון למחלה מתבצעת באמצעות בדיקת T.C. בדרגת קרינה מופחתת. הבדיקה הזו יכולה לאתר ממצאים ריאתיים קטנים , היכולים להעיד על מחלה בשלביה המוקדמים. זהו בדיוק השלב בו חשוב לנו כרופאים לזהות את המחלה על מנת להעלות משמעותית את הסיכוי לריפוי".

למי מומלץ לעבור בדיקת CT בקרינה נמוכה?

מעשנים או מעשנים לשעבר, בני 50-79 שנים עם היסטוריה של 20 "שנות קופסה" (המחושבת לפי מכפלת מספר החפיסות שנצרכו ביום במספר שנות העישון) שעדיין מעשנים או שהפסיקו לעשן ב- 15 השנים האחרונות.

מה לדעתך יהיה השלב הבא בטיפול בסרטן ריאה?

ד"ר אסנה: "מסתמן שבשנים הקרובות נראה יותר ויותר טיפולים מוכווני מטרה, טיפולים ממוקדים נגד מטרות ייחודיות לתאי הסרטן, מה שמדגיש את חשיבות ביצוע בירור מולקולרי-גנומי של הגידול הסרטני, מקיף ככל הניתן ובשלב מוקדם ככל הניתן – כך נוכל להתאים את הטיפול המיטבי. בנוסף, ולא פחות חשוב, אנו רואים שיפור ביכולת הטיפולים התרופתיים לשמור על איכות ואורח החיים של המטופלים. לכן, כדאי להתייעץ עם הצוות המטפל לגבי הטיפול הניתן על מנת להתאים את האופציה שתשלב יעילות גבוהה לצד איכות חיים".

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם
המטופל. המידע נכון לנובמבר .2024 למידע נוסף, יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש
בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.