סרטן ריאה נחשב לאחת ממחלות הסרטן האגרסיביות ביותר. לפי נתוני רשם הסרטן במדינת ישראל, מדי שנה מתגלים בישראל כ-2800 מקרים חדשים של סרטן ריאה, ומדי שנה נפטרים מן המחלה כ- 1800 גברים ונשים.
"בראשית המאה ה-20 סרטן הריאה היה יחסית נדיר, כיום המחלה הזו היא הממאירות השנייה בשכיחותה בעולם המערבי ומהווה גורם מוביל לתמותה מסרטן. המחלה הפכה לנפוצה מאז שסיגריות נעשו פופולריות ועישון הפך למנהג שכיח, שאפשר להגדירו כפנדמיה", אומר פרופ' אורי ויזל, מנהל היחידה לניתוחי חזה ו-וושט במרכז הרפואי 'צפון' (פוריה). "רק באמצע המאה הקודמת הובן כי עישון גורם למחלות סרטן, ובראשן לסרטן ריאה. בשנת 1964 הוגדר עישון כגורם סיכון למחלה הן בנשים והן בגברים".

הבשורות הטובות הן, כי בשנים האחרונות נצפית בישראל ובעולם ירידה מתונה בתמותה מסרטן ריאה. לדברי פרופ' ויזל, בארץ הירידה בשיעור המקרים היא בעיקר בזכות מיזמים שונים של משרד הבריאות ואיגודים נוספים שתורמים להעלאת מודעות הציבור למחלה ומסייעים להפחתת עישון וקידום האבחון המוקדם של המחלה. "במקביל למודעות הציבור לנזקי העישון, חלו בשנים האחרונות שינויים מרחיקי לכת בפרדיגמה האבחונית והטיפולית. למעשה, אנו עדים כיום להתפתחות משמעותית בהתמודדות עם סרטן הריאה", מסביר פרופ' ויזל.

התקדמות משמעותית באבחון, בטיפול ובריפוי של סרטן הריאה

לצורך אבחון סרטן הריאה, המטופל עובר מספר בדיקות הכוללות: הדמיה, כגון סיטי (C.T) של בית החזה ופט-סיטי (PET-C.T), ביופסיה מהגידול ועוד. פרופ' ויזל: "התשובות שמתקבלות בבדיקות מסייעות לקביעת הסוג המדויק ושלב המחלה, ומעובדות על ידי צוות רב- תחומי הכולל רופאי ריאות, אונקולוגים, רדיולוגיים, מנתחי חזה, פתולוגים ומומחים מהתמחויות נוספות, שקובעים את הטיפול במחלה, כנגזרת של סוג ושלב המחלה ונתונים נוספים.


"בשנים האחרונות נוספו אפשרויות טיפול חדשות רבות שמשפרות משמעותית את יכולת ההתמודדות עם סרטן ריאה. הללו כוללות כיום, בנוסף לכימותרפיה המסורתית, טיפולי קרינה ממוקדים, תרופות מוכוונות מטרה ותרופות אימונותרפיות (תרופות שמשפעלות את מערכת החיסון כנגד התאים הסרטניים בגוף). אך למרות הטיפולים החדשים, עדיין, גם כיום, הניתוח הינו החלק המשמעותי ביותר להשגת ריפוי בשלבי המחלה המוקדמים", מדגיש פרופ' ויזל ומוסיף, כי ניתוחים מתאימים בעיקר לשלבי המחלה המוקדמים, בהם אין עדיין
פיזור נרחב לבלוטות לימפה או למקומות מרוחקים בגוף. "בחלק מן המקרים יש לנו אפשרות למגר את המחלה לחלוטין באמצעות ניתוח לבד . ישנם מקרים הדורשים קבלת טיפול משלים, כגון: טיפול תרופתי לפני הניתוח (ניאו-אדג'ובנטי), או לאחר הניתוח (אדג'ובנטי), כדי להשיג שליטה במחלה ולהגדיל את הסיכוי לריפוי" .

ניתוחים זעירים פולשניים, רובוטיים וחדשניים

בעבר ניתוחי ריאה נחשבו למסובכים, לכאלה שההחלמה מהם היא קשה, ושלא כל החולים בסרטן ריאה מסוגלים לעמוד בהם. לדברי פרופ' ויזל, גם בתחום זה חלו שינויים מפליגים. "בעבר, היו מטופלים רבים יותר שלא יכולנו לנתח, כגון אנשים מבוגרים מאד, או מעשנים כבדים ועם מחלות רקע משמעותיות. הניתוחים הצריכו פתיחה רחבה של בית החזה והיו כרוכים בתופעות לוואי משמעותיות, בסיבוכים רבים וכתוצאה מכך תחלואה ותמותה משמעותיים. כיום אנחנו מבצעים את מרבית הניתוחים בטכניקה זעיר פולשנית, תוך שימוש במצלמות מתקדמות שמוחדרות לגוף, לעתים תוך שימוש ברובוטים ניתוחיים. למעשה, זה אותו ניתוח אונקולוגי להרחקת הגידול ובלוטות הלימפה, אבל בזכות הטכנולוגיות החדשניות, הניתוח כיום יעיל ומדויק יותר, עם צלקות ניתוחיות קטנות משמעותית, פחות כאב ודימום אחרי הניתוח, וכתוצאה מכל זה משך האשפוז קצר יותר והחזרה לפעילות ולשגרת חיים מהירה יותר. בזכות התמקצעות המנתחים והשתכללות הטכנולוגיות, ביכולתנו להסיר בצורה מדויקת חלקים קטנים מהריאה. בפרוצדורה זו תהליך ההחלמה קצר יותר, והכי חשוב - אנחנו משאירים נפח ריאה גדול יותר במטופלים שאין להם רזרבה ראתית, ובכך יכולים להעניק סיכוי לריפוי לקבוצה גדולה יותר של מטופלים שבעבר לא יכולנו לנתח אותם", מדגיש פרופ' ויזל.


"משום שניתוחי ריאה מבוצעים בבית החזה סמוך ללב, לדרכי נשימה, לכלי דם גדולים, הסיכון בניתוח עדיין נחשב משמעותי. אך בזכות החידושים בכירורגית חזה, בהרדמה ובטיפול לאחר הניתוח, כיום התחלואה הנלוות לניתוחי ריאה הצטמצמה משמעותית והתמותה מסיבוכי הניתוח עומדת על אחוזים בודדים. כיום המטופלים שלנו, גם קשישים ומעשנים כבדים, יכולים לרדת מן המיטה ולעתים להשתחרר הביתה יום יומיים לאחר הניתוח, ולהסתפק במשככי כאבים ללא מרשם, במקום בתרופות ממכרות ממשפחת האופיואידים, כפי שנהגנו בעבר".

פרופ' ויזל (צילום: הרון נלגאבץ עבור מרכז רפואי צפון)
צילום: הרון נלגאבץ עבור מרכז רפואי צפון

"חיוני לתעדף ולקצר תורים בפריפריה"

מאחר שיכולת הריפוי מסרטן ריאה תלויה בשלב המחלה, הרי שככל שמאבחנים מוקדם יותר, כך ניתן לרפא יותר חולים. בשנים האחרונות ישנה ירידה מתונה בשכיחות ובתמותה מהמחלה בישראל, אך מתברר כי עדיין קיימים אתגרים משמעותיים מבחינת אבחון מוקדם. "לצערנו, סרטן הריאה מתגלה במרבית המקרים (70%-60%) בשלביו המאוחרים. יש לנו יכולת לטפל בסרטן ריאה גם בשלבים אלה, אבל הסיכוי לריפוי קטן משמעותית בהשוואה לשלבים מוקדמים".

אתגר מרכזי הינו משך תהליך האבחון. מתברר כי בשנת 2024 בישראל עדיין לוקח בממוצע בין 3-8 חודשים כדי לאבחן את המחלה הקטלנית. "ישנן מספר סיבות כגון היעדר תסמינים עד לשלב מאוחר של המחלה, חוסר מודעות בקרב הציבור לשכיחות הגבוהה של המחלה, עומס על מערכת הבריאות ועל מכוני אבחון, מורכבות האבחון הדורש מספר בדיקות הדמיה וזמינותם של רופאים מומחים באבחון סרטן הריאה", מסביר פרופ' ויזל.

אתגר נוסף, הוא לאומי: "כ-40% מחולי סרטן הריאה גרים בפריפריה, מרביתם מחיפה וצפונה. מעבר לכך שהעישון בצפון המדינה נפוץ יותר לעומת חלקיה האחרים, ההיענות לביצוע הבדיקות וזמינותן של בדיקות אבחון והדמיה נמוכות יותר. מה שיכול לסייע לשיפור המצב הוא קיום מרכזים אינטגרטיביים, בהם מתרכזים רופאים מומחים במספר תחומים שיודעים לאבחן ולטפל במחלה באופן משולב ומהיר", מבהיר פרופ' ויזל, שהקים בשיתוף צוות רב תחומי לאחרונה מיזם לאבחון מהיר, במרכז הרפואי צפון.

"באמצעות המיזם הזה, יצרנו מערך אבחון מהיר לסרטן ריאה בצפון והצלחנו להפחית את משך האבחון ל-4 שבועות בלבד, מרגע קבלת המטופל במרפאה עד להתוויית תוכנית טיפולית". העובדה כי אין צורך כיום למטופל בפריפריה לנסוע למרכזים מרוחקים מביתו וכי ביכולתו להגיע למרכז אינטגרטיבי הזמין וקרוב לביתו כדי לבצע את כל הבדיקות הנדרשות ולקבל טיפול מהיר כולל הניתוחים החדשניים לסרטן ריאה, הינה התקדמות חשובה, לדברי פרופ' ויזל, "יש היום בכל רחבי המדינה, גם בפריפריה, צוותים רב תחומיים לטיפול בסרטן ריאה בכל השלבים. מטופל מהפריפריה יכול לעבור ניתוחים עם מיטב הטכנולוגיות החדשניות ועל ידי מיטב המנתחים קרוב לביתו, דבר שלא היה אפשרי בעבר, ולמטופלים רבים הקירבה לסביבה המשפחתית התומכת והנגישה חשובה מאד".

"השילוב של בדיקות סקר לאבחון מוקדם של סרטן ריאה בקבוצות סיכון במדינת ישראל, תוכניות האבחון המהיר, הניתוחים והטיפולים החדשניים שמונגשים כיום לכלל המטופלים ליד הבית כולל בפריפריה, מהווים בשורה של ממש למטופלים" , מסכם פרופ' ויזל.

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם
המטופל. המידע נכון לנובמבר .2024 למידע נוסף, יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש
בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.