ניתוח ברך רובוטי

החלפת ברך נחשבת אמנם לאחד מההליכים המוצלחים ביותר בתחום הכירורגיה האורתופדית, אולם הכאבים העזים במהלך השיקום מקשים על מטופלים/ות רבים/ות להתמיד בו וכך מפחיתים את הסיכוי לחזרה לטווח תנועה מיטבי של המפרק, וחזרה מהירה לתפקוד לאחר הניתוח. שילוב מערכת רובוטית מכניס את הניתוח המוכר לעידן חדש, ומסייע בפתרון האתגר השיקומי.

מפרק הברך הוא אחד המפרקים החשובים ביותר בגופינו, אשר נושא את כל משקל הגוף. מפרק זה מהווה את נקודת המפגש בין עצם הירך לעצם השוק. בנוסף, במפרק מעורבת גם הפיקה- עצם צפה הממוקמת בקדמת הברך, בתוך המנגנון המיישר של הברך.

מדוע מתרחשת שחיקה של המפרק?

המפרקים הם נקודות בגופינו בהן ישנו מפגש בין שתי עצמות. כדי לאפשר תנועתיות טובה של המפרק, האזור מכיל רקמת סחוס. כך באופן תקין, הסחוס המפרקי מונע חיכוך ישיר בין עצמות המפרק ומאפשר תנועתיות חלקה שלו.

שחיקת מפרק מתארת מצב בו נשחק הסחוס המפרקי וכתוצאה מכך מתקיים מגע ישיר בין עצמות המפרק. הדבר מתבטא בתסמינים, כמו כאב, הגבלה בטווחי תנועה, כאב בנשיאת משקל (עמידה, הליכה, ריצה), נפיחות, עיוות של צורת הברכיים (הברכיים נכנסות או יוצאות כלפי פנים או חוץ), כאב לילי וכאב במנוחה, כאב בעת עלייה וירידה במדרגות, כאב בקימה מישיבה, הגבלה במרחק בהליכה ועוד.

 לאתר הבית של ד"ר ירון ברין >>

מה הגורמים לשחיקת מפרק הברך?

קיימות סיבות רבות לשחיקת הסחוס המפרקי. גם במצב זה, בדומה לבעיות רפואיות אחרות,  ללא ספק קיימת נטייה גנטית שחושפת אנשים רבים לבעיה. בנוסף, לעיתים התופעה נגרמת מסיבות ישירות, כמו למשל טראומה גרמית (שבר המערב את המפרק למשל), או טראומה לרקמות רכות במפרק כמו המניסקוס, או רצועות הברך, דבר אשר עלול להוביל לחוסר יציבות של המפרק ולהתפתחות של שחיקה. מחלות דלקתיות (דלקת פרקים ראומטית או שגרונית), זיהום במפרק בעבר, וכמובן משקל עודף. כל הנ"ל מהווים גורמי סיכון להתפתחות של שחיקת הסחוס המפרקי.

כיצד מתבצע ההליך הטיפולי?

בשלב הראשון האורתופד יבצע בדיקה פיזיקלית והדמיה (לרוב רנטגן) כדי להגיע לאבחנה. לאחר שאובחנה שחיקה ובהתאם למידת החומרה שלה, האורתופד המטפל ימליץ על טיפול שמרני או ניתוחי. הטיפול השמרני יהווה במקרים רבים את קו הטיפול הראשון והוא כולל פיזיותרפיה, ירידה במשקל, טיפול תרופתי, הזרקות תוך מפרקיות ועוד. במקרים שבהם חלופה זו נכשלת, או שאובחנה שחיקה חמורה, יומלץ על ניתוח להחלפת מפרק.

כיצד מתבצע הניתוח המסורתי?

בניתוח מבצעים הסרה של חלקי הסחוס באזור מפגש העצמות (עצם השוק והירך שנפגשות), והחלפתם במשתלים העשויים מסגסוגות מתכת. בנוסף, בין המשתלים מונח רכיב פלסטי המהווה תחליף לסחוס עצמו, והוא זה המשיב את התנועה החלקה והיציבות למפרק הברך.

כמה מוצלח הניתוח המסורתי?

בהתייחס לתוצאה הניתוח המסורתי מוצלח מאוד, אולם קיימות בו מספר מגבלות הקשורות בעיקר בתקופת ההחלמה.

לאחר ההליך נדרשת תקופת החלמה של כשלושה חודשים בהם על המטופל/ת להתמיד בטיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים, למרות הכאב. התמדה בטיפול הפיזיותרפי מהווה מנבא מוצלח להחלמה ולחזרה לטווח תנועה תקין של הברך.

אולם, מטופלים רבים חווים כאבים עזים לאחר הניתוח המסורתי. כאבים אלה, שמקורם בפגיעה ברקמות הרכות סביב מפרק הברך, מביאים  לקושי גדול בהתמדה בהליך השיקום והגעה להחלמה טובה לאחר הניתוח. כתוצאה מכך, שביעות הרצון מהניתוח יכולה להיות נמוכה מהמצופה והרצוי.

במשך שנים הקהילה האורתופדית מנסה למצוא דרכים להקלה על התהליך. השילוב של המערכות הרובוטיות בניתוח, מביא אותו לעידן חדש. 

לאתר הבית של ד"ר ירון ברין >>

מהי החלפת ברך רובוטית?  

חשוב קודם כל להבין כי לא מדובר בהליך המתבצע ללא מגע ידי אדם. הרובוט מהווה כלי טכנולוגי עבור האורתופד המנתח המאפשר לשפר את דיוק הניתוח והחתכים וכך למזער את מידת הפגיעה ברקמות הסמוכות.

השלב הראשון בניתוח הרובוטי הוא שלב התכנון בו המחשב (המח של המערכת הרובוטית) בונה מודל ממוחשב תלת ממדי של ברך המטופל/ת. הרופא המנתח נעזר במודל זה לצורך תכנון הניתוח, הכולל מיקום החתכים והרכבת המשתלים בברך.

בשלב השני בניתוח, המנתח, בסיוע הזרוע הרובוטית, נכנסים לפעולה על מנת לבצע את התוכנית הניתוחית  בצורה המדויקת ביותר.

מה היתרונות בהחלפת ברך רובוטית על פני הניתוח המסורתי?

היתרון המרכזי בשימוש ברובוט הוא שיפור הדיוק ומזעור הסיכוי לפגיעה ברקמות הרכות הסובבות את הברך במהלך הניתוח. כך, תקופת ההחלמה והכאבים קלים יותר והסיכוי לחזרה לתפקוד מלא של הברך גבוה יותר.

בנוסף, בקרת המחשב מאפשרת את התכנון והבצוע המדויק ביותר של הניתוח גם בנוגע לכוחות המופעלים על הברך, דבר המאפשר להשיג מפרק מאוזן ויציב יותר לאחר הניתוח.

לסיכום, המערכת הרובוטית אמנם מסייעת רבות בשיפור דיוק הניתוח והפחתת הכאב אולם חשוב לזכור כי ניסיון הרופא המנתח נותר עדין גורם מכריע בקבלת תוצאה מוצלחת וביכולת לזהות ולטפל בסיבוכים במידה והתפתחו.

ד"ר ירון ברין הוא מומחה לאורתופדיה, מנהל השירות להחלפות מפרקים בבי"ח מאיר, ומרצה בכיר באוניברסיטת תל-אביב. בעל ניסיון ומומחיות בהחלפות ברך וירך.

לאתר הבית של ד"ר ירון ברין >>

לעמוד הרופא של ד"ר ברין באינפומד >>