מפרקי הגוף הן נקודות החיבור בין שתי עצמות (או יותר), האמונים על תנועתיות הגוף, דבר המתאפשר בזכות רקמת הסחוס המצויה בקצוות העצמות הלוקחות חלק במפרק. רקמת הסחוס אינה משמשת רק כאמצעי לתנועה, היא מפרישה גם חומרים מסוימים המסככים את חלקי המפרק, שומרים על כמות נוזל מאוזנת בו וכך משפיעים על תפקודו.
מפרק הברך הוא בין המפרקים הגדולים בגוף ומהווה את נקודת המפגש בין עצם הירך והשוק. מפרק זה הוא מבין המפרקים הנושאים את משקל גופנו ולכן הפגיעה בו שכיחה מאוד.
שחיקת מפרק הברך נפוצה בעיקר בקרב בני ובנות הגיל המבוגר. למעשה, בקרב האוכלוסייה המערבית, כ10%-20% מאוכלוסיית המבוגרים מעל גיל 50 יסבלו מהבעיה. הסיבות להתפתחות השחיקה מגוונות, וכוללות מצבים כמו פציעות עבר (למשל פגיעה במיניסקוס או רצועות הברך), מחלות גנטיות וראומטולוגיות ועוד. אחד מגורמי הסיכון המובילים להתפתחות של שחיקת מפרק הברך הוא עודף משקל.
איך מזהים שחיקת ברך?
כאבים בברך, הוא התסמין הראשוני שיוביל לפנייה לאורתופד. הכאב מופיע לרוב בזמן נשיאת משקל הגוף על הברך, בעת הנעת הברך, קימה מישיבה, עלייה וירידה במדרגות, ואף בעת שכיבה.
לצד זאת, קיימים מספר תסמינים נוספים העלולים להעיד על הבעיה, בהם ברך נפוחה, ברך בעלת ציר לא תקין כדוגמת "ברכיים X" או "ברכיים O" , ירידה בטווחי התנועה, כגון חוסר יכולת ליישר את הברך או לכופף אותה עד לסוף הטווח הרגיל, ועוד.
האם בכל מצב אזדקק לניתוח?
בהחלט לא. שחיקת ברך מחולקת לרמות שונות בהתאם לתלונות: שחיקה קלה, שחיקה בינונית ושחיקה קשה. בהתאם לתפקוד המטופל ותלונותיו, יוחלט על אופן הטיפול.
ברוב המקרים שחיקה בדרגה קלה לא תוביל להגבלת פעילות משמעותית, אך תגרום לא פעם לכאבים. מנגד, שחיקה בדרגה בינונית תוביל להגבלה מסוימת בפעילות. במקרים קשים, בהם התפקוד פגוע בצורה משמעותית, יהיה במקרים רבים צורך בביצוע ניתוח להחלפת המפרק.
אילו אמצעים עשויים לטפל בשחיקה קלה עד בינונית?
ירידה במשקל
עודף משקל יוצר עומס על הברכיים ולכן עלול להוביל להחמרה בכאב. ירידה מבוקרת במשקל, אף של 5% מהמשקל העודף, תקל על העומס ומשכך גם עשויה להוביל להפחתה בכאב.
פיזיותרפיה והידרותרפיה
פיזיותרפיה מסייעת בחיזוק שרירי הירך, משפרת את טווחי התנועה ואת תבנית ההליכה, וכמובן יכולה להוריד את הכאב. אימון בסביבת מים בה קיימת הפחתה של משקל הגוף, אך מצד שני קיימת תנגודת לתנועה של המים, מאפשר לחזק את השרירים מחד, ולסבול פחות מהכאב הנובע מנשיאת משקל הגוף.
תרופות סבתא
הנחה של קומפרסים קרים ו/או הנחה של עלי כרוב לספיחת הנוזלים מהמפרק יכולים להקל בצורה משמעותית בעת כאב.
חשוב לציין כי הטיפולים השמרניים עשויים אמנם לסייע בהפחתת כאב קל, אולם במקרים בהם מדובר בכאבים בינוניים וקשים, יהיה צורך בטיפולים קונבנציונליים נוספים, לרבות שימוש במשככי כאבים, טיפול בתרופות נוגדות דלקת לתקופות קצרות (כאשר קיימת התלקחות של דלקת במפרק) ועוד.
עם זאת, חשוב לדעת כי כלל הטיפולים שצוינו לעיל מספקים מענה סימפטומטי בלבד.
הזרקות לטיפול בשחיקת מפרק
הזרקות יכולות להיות חלק מהטיפול השמרני, ויכולות לתת מענה לתקופות ארוכות. קיימות הזרקות של חומרים שונים, ואעמד כאן על שתי הזרקות שיכולות לתת מענה לתקופות ארוכות בהקלה על התסמינים:
- הזרקות חומצה היאלורונית
חומצה היאלורונית היא חומר הקיים באופן טבעי בגופינו בחלל התוך מפרקי. תפקידה הוא לשמש הן כחומר סיכוך לשיפור תנועתיות המפרק והן כ"בולם זעזועים" של המפרק. במקרים של שחיקת סחוס, כמות החומצה ההיאלורונית המצויה במפרק פוחתת.
הזרקות של חומצה היאלורונית לחלל התוך מפרקי מסייעות בהפחתת התהליכים הדלקתיים במפרק, כמו גם בהקלה בכאב. לצד זאת, החומצה המוזרקת בעלת אפקט מגן על תאי הסחוס, ובעלת אפקט נוגד דלקת, ובכך משפרת את תפקוד המפרק הפגוע, וגורמת לשיפור בתלונות המטופלים. - הזרקות PRP (Platelets Rich Plasma)
הזרקות PRP מבוססות על פלזמה עשירה בטסיות המופקת ישירות מדם המטופל. לצורך הטיפול נלקחת דגימת דם מהמטופל, המועברת לצנטריפוגה כדי ליצור הפרדת רכיבי הדם והפקת טסיות בריכוז גבוה. טסיות הדם ידועות כעשירות בפקטורי צמיחה ומסייעות בתהליכי ריפוי בגוף, מוזרקות ישירות אל חלל המפרק. ריכוז פקטורי הצמיחה במפרק הפגוע, יגרם לשינוי מגמת התהליכים במפרק מתהליכי הרס ופירוק, לתהליכי ריפוי. ההשפעה תחול גם על הרקמות הרכות המעורבות במפרק ולא רק על תרי הסחוס.
מה היתרונות בהזרקות PRP?
בשל כך שמדובר בחומר המופק מדם המטופל, ומצוי באופן טבעי בגופינו, הסיכון לתופעות לוואי מההזרקה נמוך (למעט תופעות קלות הקשורות בפעולת ההזרקה עצמה). ברוב המקרים ניתן לחזור לפעילות מלאה זמן קצר לאחר ההזרקה, ולאחר כשבועיים עד חודש המטופלים צפויים לדווח על הטבה משמעותית.
לכמה זמן מחזיקה השפעת הזריקות?
עבודות אחרונות מצאו כי הזרקות PRP עשויות להיטיב עם המטופל לתקופה של 6-12 חודשים, ולעיתים אף יותר. קיימות מערכות שונות לבצוע התהליך, ושימוש במערכות מדויקות יותר, תביא להפקת טסיות בריכוז גבוה יותר ובאיכות טובה יותר, וכך גם לתוצאה תפקודית טובה יותר.
באם השפעת הטיפול חולפת והתלונות חוזרות, ניתן לחזר על הטיפול, אולם יהיה צורך באבחון מקיף כדי לקבוע שהוא אכן יועיל שוב.
חשוב לציין כי טיפולי ההזרקות אינם מתאימים לכולם. עם זאת, בקרב חולים הסובלים משחיקה קלה עד בינונית טיפולי ההזרקות עשויים להוביל לשיפור משמעותי בכאב ואף לדחות את הניתוח להחלפת ברך באם נדרש, לשנים ארוכות קדימה.