אחד הטיפולים הנפוצים ביותר ברפואת השיניים המודרנית הוא הרכבת שתל דנטלי חכם. בניגוד לדעה הרווחת, שתל אינו תחליף לשן. ד"ר שחר בלחש, רופא שיניים וחבר הנהלת העמותה הישראלית להשתלות דנטליות מסביר את כל מה שצריך לדעת על שתלים דנטליים.
שתלים דנטליים חכמים
שתל הוא תחליף לשורש השן, אשר מעליו מרכיבים כתר, שצורתו דומה לכותרת השן. למערכת השתל יש שלושה חלקים:
- חלק הדומה לדיבל בקיר
- חלק הדומה לבורג שבתוך הדיבל
- כתר הדומה לתמונה שתלויה על הבורג.
שני שתלים לשן אחת
מאחר שישנן שיניים עם יותר משורש אחד, לא תמיד יש מספיק מקום להחדיר את אותם מספר השתלים למספר השורשים, מה שעלול לפגוע בטיב הטיפול.
שן טוחנת היא דוגמה לכך – בשן זו יש שני שורשים או יותר, ונהוג לבצע יותר משתל אחד על כתר אחד. למה חשוב לשמור על לפחות שני שתלים?
- מבחינה רפואית חשוב לדמות את הצורה האנטומית לצורה המקורית של השן
- הצורה המקורית של השורשים עוזרת לבצע כתר שדומה לכותרת השן הטוחנת, כך שניתן לאטום את נקודות המרווח בין השיניים הסמוכות כדי שלא ייכנס אוכל. במידה ויבוצע שתל אחד הצורה של הכתר עם השתל תהיה דומה לפטרייה, מה שמגדיל את הסיכוי שייכנס אוכל בין הכתר לשיניים.
- חוזקה ויציבות – בדיוק כמו שעמידה על שתי רגליים יותר יציבה וחזקה מעמידה על רגל אחת, כך עדיף לבצע שני שתלים צרים, מאשר שתל אחד רחב.
למה צריך שתלים חכמים?
כיום, הרפואה כולה שואפת לבצע פעולות כירורגיות שהן כמה שפחות פולשניות. גם רפואת השיניים התקדמה בצעדי ענק לכיוון זה, מה שגרם לפתח קטגוריה חדשה בעולם השתלים הדנטליים, שנקראת שתלים חכמים.
שתלים חכמים הם שתלים מדור חדש שעוזרים לבצע את פעולת החדרת השתל ללא השתלות עצם למיניהן, כמו במקרה של הרמת סינוס סגורה – מצב של חוסר בלסת העליונה, שמטופל על ידי השתלה של עצם או של תחליף עצם. למעשה, השתל החכם מפצה על פעולה כירורגית של השתלת עצם.
סוגים של שתלים חכמים
שתל Simple הוא שתל חכם שיכול לבצע הרמת סינוס סגורה בטוחה ללא תוספת עצם. בגלל העיצוב הייחודי של השתל הוא גם יכול גם לשמש לפיצול עצם – חצייה של רכס עצם דק לשני קירות הגורמים לעיבויו. מקרה זה הוא דוגמה לשימוש בשתל אחד במקום שבו יש צורך ביותר משתל אחד.
ישנם עוד שתלים שמבצעים פעולות ייחודיות לרבות שתל דיוה להרמת סינוס סגורה, שתלים קצרים לאזורים שאין בהם מספיק גובה, שתלים צרים לעצם ללא רוחב של עצם, ועוד.
בחירת השתל החכם הנכון
אחד הדברים החשובים ביותר בשתלים הוא נושא בחירת השתל הנכון ביותר למצב העצם של המטופל/ת. לצורך כך יש צורך בתכנון מוקפד והתאמה אישית של השתלים על ידי ביצוע בדיקה מקדימה של צילומים פנורמיים וסי טי. ככל שיהיה יותר מידע מקדים על מבנה הפה והשיניים, כך יהיה קל יותר להתאים את השתל הנכון ביותר.
את הטיפול ניתן לעשות תחת הרדמה מקומית – מומלץ למטופלים שאינם סובלים מחרדה דנטלית (דנטופוביה). במטופלים חרדתיים יותר ניתן לבצע את רוב הטיפולים בטשטוש (סדציה) או בהרדמה כללית.
לפני ביצוע שתל, חשוב לפנות למרפאה שבה ניתן לבצע את כל סוגי הצילומים במקום אחד: צילומי רנטגן, צילומים פריאפיקליים, צילומי נשך, צילום פנורמי וצילום סי טי. כמובן שכל צילום מותאם לצרכים הרפואיים של המטופל/ת. זאת ועוד, כדי להימנע כמה שניתן מפעולות כירורגיית וליהנות מההתאמה המדויקת ביותר של שתל, בדקו שקיימים במרפאה מיטב השתלים החכמים שיש היום בשוק.
ד"ר שחר בלחש, DMD הוא בעל תואר Diplomate מטעם הקונגרס הבינלאומי להשתלות שיניים - ICOI, בעבר כיהן כחבר בהנהלת העמותה הישראלית להשתלות דנטליות - IAOI. ד"ר בלחש סיים את לימודי רפואת השיניים בשנת 2003 באוניברסיטה הרפואית ע"ש זמלווייס בבודפשט, הונגריה. בשנת 2004 עבר בהצלחה את מבחני משרד הבריאות הישראלי וקיבל רשיון לעיסוק ברפואת שיניים בישראל. משנת 2004, ד"ר בלחש עוסק בפרקטיקה פרטית בתל-אביב. משנת 2011 בעל רישיון מטעם משרד הבריאות לעבוד בהרדמות כלליות וסדציה בטיפולים בטשטוש.